Terugblik kick-off bijeenkomst ‘werken als zelfstandige’

Bericht geplaatst 30 januari 2018 om 09:35

De wet DBA zal vervangen worden door een webmodule, als we de nieuwe kabinetsplannen mogen geloven. Maar op welke wijze kan de overheid hier het beste handen en voeten aan geven? SoloPartners was op 24 januari aanwezig bij de brede kick-off bijeenkomst over ‘werken als zelfstandige’. Als sector specifieke brancheorganisatie heeft SoloPartners een duidelijk beeld bij de zzp’er in de zorg. Om die reden zijn wij uitgenodigd door de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Financiën en Economische Zaken en Klimaat om een bijdrage te leveren aan de discussie. Wat hebben we meegekregen van de naderende ontwikkelingen?

Standpunt over zzp’ers in de zorg

Het programma was prima van opzet. De lijst genodigden was divers en breed. De bekende clubs als PZO, ZZP NL, FNV Zelfstandigen waren uiteraard aanwezig. Maar ook organisaties die bemiddelende partijen vertegenwoordigen zoals de NBBU en ABU. Branche specifieke organisaties in installatietechniek, vrij kunst en dus ook de zorg boden afwisseling op de breder georiënteerde partijen. Het leverde een heel mooie middag op, waar veel perspectieven over de zzp sector als geheel, als een aantal specifieke sectorbeelden aan bod kwamen. Door middel van een Position Paper diende alle aanwezige organisaties vooraf hun standpunten kenbaar te maken. Dit was de Position Paper die wij inleverden. De overige position papers worden binnenkort gepubliceerd. Op het laatste deel van de middag schoven politici en topambtenaren aan.

Vertrouwen in zzp’ers?

Het doel wat alle partijen hebben is dat echte zelfstandigen de ruimte moeten krijgen en schijnzelfstandigheid voorkomen moet worden. De zaal werd het wel eens over het feit dat de lage tarieven aan de ‘onderkant’ van de markt gezien moeten worden als verkapt werknemerschap. Oftewel, als je rond de € 15 tot € 18 per uur verdiend dan dien je in een dienstverband verloond te worden. Ingewikkelder wordt alles dat daarboven ligt, want op welk moment pakken ondernemers dan precies hun verantwoordelijkheid? Hoeveel vertrouwen dien je in ondernemerschap te hebben? Waar stopt de vrijheid en begint het knellend te worden? Dient dat op € 18 tot € 75 aan uurtarief te gebeuren via een webmodule en boven de € 75 vrijstelling van verdiepende vragen? Door middel van pitches gaven alle organisaties hier hun standpunten over. Tijdens het laatste onderdeel stelden de bewindsvoerders vragen aan de aanwezigen.

Welk perspectief hanteren we?

Samengevat merk je dat wetgeving vereist dat we streven naar het voorkómen van werkgeverschap en dat we daar liever vanaf willen. De zeer gedateerde wetgeving uit het begin van de 20e eeuw, stelt dat je in een dienstverband zit, tenzij je kunt bewijzen dat het niet zo is. Deze negatieve optie is tot op heden nog steeds het uitgangspunt bij toetsing door de Belastingdienst. Ook al vraagt de samenleving iets heel anders.

De praktijk laat namelijk zien dat mensen vooral weloverwogen en bewust moeten kunnen kiezen voor zelfstandig ondernemerschap. Het past bij een tijdsbeeld waar flexibilisering van arbeid heel gebruikelijk is. Dat vraagt eigenlijk een mogelijkheid om vooraf te kiezen voor ondernemerschap en daar vervolgens dan ook op te mogen rekenen in fiscale zin. Nu staat voortdurend die status ter discussie aan zowel de kant van de opdrachtgever als opdrachtnemer. De nieuwe webmodule wordt na de VAR en de wet DBA gezien als een zoveelste manier om grip te krijgen op die status van niet-in-dienst. Echt passend zal het nooit worden, waarschuwden de aanwezigen. Een administratieve last van jewelste wordt wederom ook hier verwacht.

Waar wij voor staan

SoloPartners heeft vooral het aspect van urgentie toegevoegd als het aankomt op de zorgsector. We maken ons zorgen over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Het aantal zzp’ers in de zorg neemt met duizenden toe per jaar en deze professionals, die vooral het dienstverband zat zijn, hebben vooral behoefte aan duidelijkheid én positie. Wanneer ben je volwaardig ondernemer?  Op welk moment mag je erop rekenen dat je geen problemen krijgt met de Belastingdienst? Hoe zorgen we ervoor dat professionals die echt willen ondernemen de ruimte krijgen, zodat we hen weten te behouden voor de zorg? Onze oproep sprak aan en we hebben weer een aantal waardevolle contacten toegevoegd aan ons netwerk. Daar gaan we verder mee, als jouw brancheorganisatie in de zorg. Word ook lid >>

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket