Tips voor zzp’ers in de zorg tijdens de tweede golf

Tweede golf

Bericht geplaatst 29 september 2020 om 16:27

De tweede corona golf is een feit. Althans, volgens minister de Jonge dan. Experts geven aan dat het aantal doden nog achterblijft bij wat je zou mogen verwachten bij een tweede golf. Hoe we het ook noemen, feit is dat jij als zzp’er de kans loopt dat je (weer) wordt gevraagd om diensten te draaien bij zorginstellingen die corona besmettingen hebben. Inmiddels staan de zaken er weer heel anders voor dan een aantal maanden geleden. Onze tips voor jou op een rij.

Vraag goed door voordat je een opdracht accepteert

Tijdens de eerste golf heeft het onderzoeksteam van het AMC vastgesteld dat zzp’ers in de zorg veel risico hebben gelopen. Het kwam voor dat zzp’ers pas op locatie te horen kregen dat er sprake was van corona besmettingen. Je mag verwachten en zelfs eisen dat je weet of er sprake is van corona besmettingen op de plek waar jij werkt. Vraag goed door voordat je een opdracht accepteert. Laat eventuele beloftes en toezeggingen op de mail naar jou toesturen, zodat je kunt bewijzen welke boodschap jou gegeven is. Op het moment dat je bij een opdracht aankomt en de praktijk toch meer risico’s heeft dan werd gecommuniceerd, kun je afzien van een opdracht. Jij bepaalt onder welke voorwaarden je een opdracht accepteert.

Maak duidelijke afspraken als een organisatie jou wil vastleggen

Het is voor een organisatie lastig als zij voortdurend te maken hebben met wisselende gezichten. Het kwam tijdens de eerste golf voor dat organisaties aan zzp’ers vroegen of zij alleen voor een specifieke locatie of team werkzaam wilden zijn. We verwachten dat dit nu ook weer zou kunnen gebeuren. Het is voor jouw ondernemerschap te verdedigen dat je tijdelijk minder klanten hebt door corona. Maak in zo’n geval wel duidelijke afspraken met jouw opdrachtgever over hoeveel werk jij gaat verzetten, zodat je zeker weet dat je niet zonder opdrachten thuis zit.

Beslis zelf over jouw Persoonlijke BeschermingsMiddelen (PBM)

De eerste golf kende veel discussie over PBM. We waren in maart de eersten die schreven over een enorm tekort van PBM in de thuiszorg. Half april beschreven we dat zorgprofessionals enorm gefrustreerd raakten van de spelletjes die gespeeld werden rondom PBM. Op dit moment raken de minister en het RIVM steeds verder verstrikt in de discussie over de RIVM richtlijnen en schaarste. Samengevat komt het hierop neer: ga uit van jouw eigen voorkeuren en professionaliteit. Je kunt via de officiële weg PBM bestellen als je dat wilt.

Laat je met voorrang testen bij klachten

Corona affiche
Overzicht maatregelen corona.

Het testbeleid is verruimd voor alle inwoners van Nederland en in het bijzonder voor de zorg en het onderwijs. ‘Testen, testen, testen’ was volgens minister de Jonge van belang om grip te krijgen op het virus. Het blijkt alleen wel dat de testcapaciteit onder druk staat. Als zorgmedewerker mag je met voorrang getest worden en sinds vorige week is het mogelijk om dit aan te vragen. Als je voorrang wil bij testen bel je 0800 – 8101. Zorg ervoor dat je je voorbereid als je een test aanvraagt. Het is niet meer nodig om een test zelf in te kopen, zoals dat in april nog nodig was. Als jij een test laat doen bij de GGD dan wordt deze vergoed uit het OGZ (Openbare Gezondheidszorg) budget. Je hoeft niets te betalen of voor te schieten.

Vertel ons jouw ervaringen

Het organiseren van PBM voor onze achterban. Het regelen van testen voor zzp’ers in de zorg. De verhalen van zorgmedewerkers die juist bij corona besmettingen werden ingezet. We hebben jullie signalen hard nodig om te bepalen wat jullie nodig hebben. Daarnaast merken we ook dat de negativiteit aanhoudt over zzp’ers in de zorg, ondanks dat zij juist klaar gestaan hebben tijdens de eerste golf. Deel met ons jouw vragen, twijfels en opmerkingen zodat wij onze activiteiten aan kunnen laten sluiten. Ons contactformulier vind je hier, lid worden doe je hier.

Wil je meer lezen over corona? Check dan regelmatig onze speciale corona pagina.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket