Update HKZ-keurmerk zzp’er in de zorg – oktober 2019

Bericht geplaatst 8 oktober 2019 om 10:45

In dit artikel gaan we in op de laatste ontwikkelingen rondom het HKZ keurmerk voor zzp’ers in de zorg. We bespreken de groei van het aantal keurmerken, de interesse die zorgorganisaties hierin hebben, het verplicht stellen ervan en de introductie van een HKZ e-learning.

Dit artikel is een vervolg op de HKZ updates uit januari en die uit februari.

Aantal uitgereikte HKZ keurmerken groeit verder

Inmiddels is het aantal zzp’ers dat het HKZ keurmerk heeft behaald de 25 gepasseerd. Enkele honderden zelfstandige zorgverleners zitten in het online systeem en werken toe naar het keurmerk. NEN lanceerde onlangs een persbericht waarin zij de uitreiking van een aantal certificaten aanhaalde. Het register met gecertificeerde zzp’ers vind je hier.

De reacties die wij van kersverse keurmerkhouders terugkrijgen is dat zij het een mooi, maar pittig proces vinden om te doorlopen. Het keurmerk bestaat voor het grootste gedeelte uit actuele wet- en regelgeving en bij het doornemen van de norm (het eisenpakket) wordt pas goed duidelijk waar je als zzp’er in de zorg aan dient te voldoen. Wil je meer weten over het HKZ keurmerk, dan is die informatie inmiddels allemaal te vinden op hkz.nl. De website hkzzzp.nl die begin dit jaar nog werd gebruikt voor het verspreiden van informatie, is inmiddels opgegaan in het ‘zzp-ers’ tabblad van hkz.nl zelf.

Vragen vanuit werkgevers en samenwerkingsverbanden nemen toe

Als brancheorganisatie hebben wij geen voorkeur voor KIWA of HKZ. Het is aan de zzp’er zelf om hierin een keuze te maken. De keurmerken verschillen wezenlijk van elkaar en het is zowel aan zzp’ers onderling als aan opdrachtgevers en bemiddelende partijen om iets te vinden van wie wat zou moeten hebben.

Het woord ‘HKZ’ is wel bekender als keurmerk dan een woord als ‘KIWA’ merken we. Steeds meer samenwerkende zorgorganisaties stellen vragen over HKZ voor zzp’ers. Het keurmerk leidt er vooral toe dat zorgorganisaties zich in hun rol van opdrachtgever realiseren dat de zzp’er in de zorg aan veel meer te voldoen heeft dan een klachtenregeling en bevoegd & bekwaamheidseisen. Het keurmerk geeft daarmee vooral een kijkje in de praktijk van een zzp’er in de zorg.

Ook worden we uitgenodigd om voor groepen zzp’ers uitleg te geven over het HKZ keurmerk, omdat zij bijvoorbeeld met elkaar besluiten voor het keurmerk te willen gaan.

Mocht je graag zien dat wij een keer bij jou langskomen? Stuur dan een bericht naar ons team.

KIWA keurmerk neemt aantal Wkkgz eisen mee

Het KIWA keurmerk vernieuwde op 12 maart dit jaar haar eisen én website.

We schreven daar eerder hier over en brengen dit graag op verzoek van KIWA opnieuw onder de aandacht.

HappyNurse thuiszorg: HKZ verplicht per 2020

HappyNurse is een organisatie met een uitzendbureau voor zorgprofessionals en heeft daarnaast een aantal teams die thuiszorg leveren. HappyNurse heeft besloten dat als je als zzp’er wil werken voor de thuiszorgteams van HappyNurse, je vanaf 2020 een HKZ keurmerk behoort te hebben. Nieuwe zzp’ers dienen vanaf 1-1-2020 de HKZ norm behaald te hebben en reeds ingeschreven zzp’ers bij HappyNurse dienen dit uiterlijk 1 juni 2020 op orde te hebben. Voor uitzenden geldt de HKZ vereiste niet. Met dit besluit is de organisatie de eerste die zich op het standpunt stelt dat het HKZ keurmerk een voorwaarde is om als onderaannemer aan de slag te gaan.

Tijdens een aantal HKZ bijeenkomsten die HappyNurse in samenwerking met SoloPartners heeft georganiseerd, werd dit nieuws gebracht. Marijke Horstink, initiatiefnemer en directeur van HappyNurse, gaf aan dat haar organisatie staat voor kwaliteit en dat met het HKZ keurmerk een aantal belangrijke zaken aantoonbaar op orde zijn bij zzp’ers. Voor HappyNurse past de eis om het HKZ keurmerk te behalen, bij het doel om als zorgorganisatie kwaliteit van zorg te bieden.

Lancering e-learning HKZ

Diezelfde HappyNurse heeft eveneens besloten om zzp’ers te faciliteren om het HKZ keurmerk te kunnen behalen. Dit doet zij door het introduceren van een e-learning voor HKZ. Via het opleidingsplatform HappyCampus zal een digitale scholing beschikbaar komen voor zzp’ers in de zorg die het HKZ keurmerk willen behalen. Stapsgewijs loop je op een uitdagende manier de hele HKZ norm door en wordt met behulp van vragen, filmpjes en informatie inzichtelijk gemaakt hoe je overal aan kunt voldoen. Wil jij de e-learning gebruiken? De kosten voor deze digitale module gaan € 25 bedragen zo is de verwachting en hij is ook geschikt voor zzp’ers die niet bij HappyNurse zijn aangesloten. Daarnaast wordt er nauwelijks reclame gemaakt voor HappyNurse, waardoor hij ook te gebruiken is door andere (zorg)organisaties.

De HKZ e-learning vind je hier >>

Tips vanuit de praktijk

Hieronder delen wij tips vanuit de praktijk. Heb jij nog een aanvulling, laat het ons weten!

TIP: bestel en lees de norm. Het komt voor dat zzp’ers het HKZ keurmerk proberen te behalen zonder de norm (eisenlijst) doorgenomen te hebben. Zij schaffen deze niet aan omdat zij het zonde vinden van de € 30,25 die het kost. Zij vullen alleen de digitale omgeving in en gaan vervolgens naar het assessment. Daar aangekomen blijkt dat ze de context van het HKZ keurmerk onvoldoende begrijpen. Het goed doornemen van de norm wordt door de Certificerende Instanties als tip nummer 1 benoemd.

TIP: maak jouw doelen meetbaar. Eén van de eisen van het HKZ keurmerk is dat je jouw doelen meetbaar verwoord. Wat ga jij doen de aankomende periode om jouw bedrijf verder te brengen? Het oefenen met het meetbaar (SMART) maken van doelen is een belangrijke tip hierbij.

TIP: leg altijd een eigen incidentenregistratie aan. Sommige zzp’ers werken zuiver als onderaannemer voor zorgorganisaties. Zij werken dan in het incidentensysteem van de opdrachtgever. Toch is het een verplichting om ook jouw eigen incidentensysteem te hebben. Dat kun je vorm geven op je eigen manier, of via het afnemen van het kwaliteitspakket van SoloPartners.

Tenslotte nog een waarschuwing. Veel zzp’ers willen graag het HKZ keurmerk behalen maar vinden het best een uitdaging. Zij Googlen vervolgens naar ondersteuning, om daar uit te komen bij adviseurs die begeleiding bieden. We zijn inmiddels een aantal teleurgestelde zzp’ers verder die zeer gepeperde rekeningen gepresenteerd kregen. Let goed op wat je afneemt en vraag door op de voorwaarden, zodat je teleurstellingen voorkomt.

Vragen? Je weet ons te vinden >>

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 28000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket