Update: Regels schoonheidssalons tijdens lockdown.

wkkgz

Bericht geplaatst 21 december 2021 om 11:09

Afgelopen maandag 20 december stond onze telefoon roodgloeiend met vragen vanuit de schoonheidsbranche omtrent de Wet kwaliteit klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). Voor nu heeft het VWS bevestigd dat je onder de regels van de Wkkgz open kunt blijven voor bepaalde behandelingen. Dus zoals we eerder al hebben gecommuniceerd betreft dit behandelingen die verder gaan dan enkel huid reinigen, niet permanente make-up of het aanbrengen van huidverzorgende crème.

ANBOS vraagt duidelijkheid

De persconferentie heeft gezorgd voor veel onduidelijkheid over welke behandelingen nou wél of juist niet mogen worden uitgevoerd. Aan de ene kant staat op verschillende overheidssites dat de schoonheidssalons dicht moeten, maar in een publicatie van o.a. het ministerie van VWS wordt er een uitzondering gemaakt. En die uitzondering is gebaseerd op salons die behandelingen uitvoeren die vallen onder de Wkkgz. Dit werd ook bevestigd door het ministerie van VWS aan het ANBOS, de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten.

Vervolgens krijgt het ANBOS bericht van schoonheidsspecialisten die boetes hebben ontvangen omdat ze open zijn gegaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook lijken gemeenten de regels van de Wkkgz verschillend te interpreteren. ANBOS kwam gisteren met een persbericht over deze kwestie.

Update omtrent de ontwikkelingen rondom PMU behandelingen:

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ANBOS woensdag 22 december laten weten dat deze behandeling valt onder het aanbrengen van tatoeages en daarmee niet onder de Wet Kwaliteit klachten en geschillen in de Zorg (Wkkgz) valt.

De Wkkgz, wat houdt dat in?

Als schoonheidsspecialiste is de kans groot dat je moet voldoen aan de eisen van de Wet klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). Deze wetgeving is niet nieuw en bestaat al sinds januari 2016. De klachtenregeling en het kwaliteitssysteem zijn eisen die je al op orde had moeten hebben voor deze lockdown. Of je moet voldoen aan de Wkkgz hangt af van het soort behandelingen dat je aanbiedt. We leggen je hieronder graag uit hoe het zit.

Als schoonheidsspecialiste val jij onder de Wkkgz wanneer jij de volgende behandelingen uitvoert:

 • Laserbehandelingen
 • Acne behandelingen
 • Chemische peelings
 • Botox- en fillers
 • Verwijderen van tatoeages

Je moet voldoen aan de Wkkgz omdat:

1. Je cosmetische handelingen verricht. Hierbij gaat het dus om alle cosmetische handelingen.
2. Cliënten een aanmerkelijke kans lopen op schade ten gevolge van de handelingen die jij uitvoert.
3. Je jouw cliënten een kans op genezing in het vooruitzicht stelt.

Let op! Gezondheid is wat anders dan de huid. Bijvoorbeeld harsen valt niet onder de wkkgz, laser, ipl en elektrisch ontharen wél. Een gewone massage valt niet onder de wkkgz, een bindweefselmassage en lymfedrainage wel. Een korrel of enzymatische peeling valt niet onder de wkkgz, een glycol peeling wel. Dit zijn maar enkele voorbeelden.

Een behandeling hoeft dus niet medisch te zijn en ook niet vergoed te worden door een zorgverzekeraar. Deze 2 dingen staan los van de wkkgz.

Twijfel je nog of jij moet voldoen aan de Wkkgz? Doe dan hier de test.

De volgende behandelingen vallen niet onder de Wkkgz:

j. Het aanbrengen van tatoeages (het weglaseren van tatoeages valt wél onder de Wkkgz).

k. Pedicure behandelingen (wanneer deze niet medisch zijn)

l. Handelingen van schoonheidsspecialisten en visagisten, voor zover zij de huid reinigen en (niet permanente) make-up of huidverzorgende crèmes aanbrengen. Dit voor zover de middelen die gebruikt worden geen kans op schade voor de gezondheid van de cliënt met zich kunnen brengen.

Wat zijn de belangrijkste verplichtingen voor jou als schoonheidsspecialiste?

 1. Een interne procedure voor het registreren van klachten en incidenten.
 2. Je klanten hebben het recht op goede informatie als iets niet goed is gegaan, bijvoorbeeld als er een fout is gemaakt tijdens een behandeling. Je bent verplicht dit met je klant te bespreken en hiervan een aantekening te maken in een cliëntendossier.
 3. Het hebben van een klachtenregeling met een onafhankelijke klachtenfunctionaris.
 4. Je bent aangesloten bij een erkende geschilleninstantie.

Als lid van SoloPartners voldoe je aan punt 3 en 4 in het basispakket voor €75,- per jaar.

Het kwaliteitssysteem op orde

Het kwaliteitssysteem houdt in dat:

 • Je werkt volgens de protocollen die gelden voor jouw beroepsgroep.
 • Je klantgegevens bijhoudt in een systeem.
 • Er minimaal een keer per jaar intervisie plaatsvindt met collega’s uit dezelfde branche.

We willen je graag middels dit artikel informeren over de stand van zaken rondom deze wetgeving en hoe je hieraan kunt voldoen. We hopen op een later moment de concrete behandelingen die wél door mogen gaan ook met jullie te kunnen delen.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket