Vanaf 1 januari 2022 moeten alle zzp’ers zich verplicht melden bij de Inspectie

Wtza verplichting

Bericht geplaatst 14 juli 2020 om 10:59

Vanaf 1 juli volgend jaar moeten alle startende en reeds werkzame zzp’ers in de zorg zich melden bij het CIBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze eis komt voort uit de nieuwe wet Wtza die dan in zal gaan. Door je aan te melden als ‘solistisch werkende zorgverlener’ bevestig jij officieel dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving die geldt voor jou als zzp’er. Het doel van de Wtza is om zorgaanbieders beter in beeld te krijgen en hen meer bewust te maken van de (kwaliteits)eisen waar zij aan moeten voldoen. De meldplicht geldt zowel voor zzp’ers die werkzaam zijn voor eigen cliënten, als voor zzp’ers die als onderaannemer werkzaam zijn voor zorgorganisaties.

Wtza ook door de Eerste Kamer aangenomen

Nadat de Tweede Kamer in februari akkoord ging, heeft de Eerste Kamer vorige maand de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) en de Aanpassingswet toetreding zorgaanbieders (AWtza) aangenomen. Deze Wet toelating op zorgaanbieders (Wtza) vervangt de Wet toelating op zorginstellingen (Wtzi). De Wtza geeft nieuwe regels voor nieuwe en bestaande aanbieders en stelt eisen aan de kwaliteit van de bedrijfsvoering van zorgaanbieders. Omdat jij als zzp’er ook een zorgaanbieder bent, val jij ook onder deze wet. Via een online portaal zullen zorgaanbieders zich vanaf medio volgend jaar moeten gaan melden bij het CIBG. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft inzage in deze gegevens. Werk je in je eentje of met een samenwerkingsverband tot 10 personen, dan heb je alleen een meldplicht. Werk je met meer dan 10 zorgverleners? Doe dan niet alleen een melding, vraag ook een vergunning aan. Deze vergunningsprocedure brengt kosten met zich mee.

Wat is het doel van de Wtza?

Het doel van de Wtza is dat er steviger getoetst kan worden op nieuwe en bestaande zorgaanbieders. De kwaliteit van zorg, het proces van leren en verbeteren en daarmee jouw bedrijfsvoering en financiële administratie moet bij controle voldoende transparant zijn. De IGJ wordt verantwoordelijk voor het toezicht op kwaliteit van zorg en bedrijfsvoering. De Nza wordt verantwoordelijk voor het toezicht op financiën. Op dit moment is het nog zo dat je als nieuwe zorgaanbieder wel opgeroepen wordt om jezelf te melden bij meldennieuwezorgaanbieders.nl, maar dat is geen verplichting. Daarnaast is gaandeweg het wetgevingstraject toegevoegd dat de meldplicht niet alleen om nieuwe, maar ook om bestaande zorgaanbieders zou moeten gaan én dat onderaannemerschap ook meldplicht met zich meebrengt. Door de introductie van de Wtza wordt een grote hoeveelheid zorgverleners die nu niet geregistreerd staan bij de IGJ, straks wel bekend.

Hoe voldoe je aan de wet?

Wat belangrijk is om je te realiseren, is dat de eisen waar je aan moet voldoen al sinds 2016 vast liggen. Die liggen vast binnen een andere wet, namelijk de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz). De nieuwe Wtza zorgt er met name voor dat je verplicht wordt gesteld jezelf als zzp’er te melden. Ook moet je bevestigen dat je op de hoogte bent van de Wkkgz eisen. De Wkkgz eisen zelf veranderen niet. Met de verplichte meldplicht sta je op de radar van de Inspectie. Je hebt daarmee formeel aangegeven op de hoogte te zijn van de eisen waar je aan moet voldoen. We hebben op deze website al vaker geschreven over hoe de Wkkgz eisen in elkaar zitten, zoals bijvoorbeeld hier, hier en hier. Als je daarnaast kijkt op de checklist van de site meldennieuwezorgaanbieders.nl dan krijg je ook een beeld van de zaken die je op orde dient te hebben. Wij hebben via het kwaliteitspakket een aantal zaken rondom die eisen ontwikkeld, maar je kunt hier ook zelf mee aan de gang gaan.

Wat doen wij als brancheorganisatie?

De Wtza is een heel belangrijke ontwikkeling voor de zzp’er in de zorg. De positie van de zzp’er in de zorg krijgt een stevige impuls met de meldplicht. Dit zegt namelijk veel over het ondernemerschap dat je zal moeten vertonen om jouw zaken op orde te brengen. Juist dat ondernemerschap wordt kritisch bekeken door de Belastingsdienst. De Wtza helpt uit te leggen dat een zzp’er in de zorg niet zomaar in een verkapt dienstverband zit. De andere kant is uiteraard dat er veel werk aan de winkel is voor zzp’ers in de zorg. Welke rol gaan wij vervullen in deze ontwikkeling?

  • Wij zijn door het ministerie van VWS uitgenodigd om onderdeel uit te maken van de klankbordgroep rondom de communicatie van de Wtza. Hier gaan we op in, zodat we goed kunnen beoordelen of de informatievoorziening helpend is voor zzp’ers;
  • We zijn druk met het ontwerpen van een eerste ‘veldnorm’ voor zzp’ers in de zorg. Hierin wordt de wet- en regelgeving waar jij als zzp’er aan moet voldoen, helder en concreet uitgewerkt. Zo weet jij wanneer jij je zaken goed op orde hebt. Uiteraard leggen we deze veldnorm aan onze achterban voor zodra deze in concept klaar is;
  • We werken ons kwaliteitspakket verder uit, zodat deze nog beter aansluit bij de eisen voor zzp’ers in de zorg.

Mis jij nog wat in onze aanpak? Laat het ons weten.

Ter afsluiting: een tip

Als zzp’er in de zorg heb je een eigen verplichting om aan wet- en regelgeving te voldoen. Ons advies is om er vooral zelf mee aan de gang te gaan. Delegeer deze verantwoordelijkheden niet naar een andere partij. In de praktijk komt de Inspectie namelijk langs bij de zzp’er zelf en stelt daarbij nogal wat vragen over jouw eigen praktijk. Goed uitleg kunnen geven over wat je doet en waarom je daarvoor gekozen hebt, is en blijft jouw verantwoordelijkheid. Daarom is ons advies om vooral zelf met de Wkkgz eisen aan de slag te gaan. We helpen je er graag bij.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 28000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket