Versoepeling urencriterium voor zzp’ers

versoepeling

Bericht geplaatst 24 juli 2020 om 08:40

De situatie die we mee hebben gemaakt de afgelopen maanden is uniek te noemen. Sommige zzp’ers in de zorg hebben ontzettend veel kunnen werken waar anderen veel minder hebben kunnen werken. Heb je weinig uren kunnen maken dan is het handig om te weten dat staatssecretaris Vijlbrief ervoor gezorgd heeft dat er versoepeling van het urencriterium geldt. Hierdoor is de zelfstandigenaftrek niet per definitie onhaalbaar is.

Staatssecretaris Vijlbrief heeft laten weten in een Kamerbrief dat er aanvullende fiscale maatregelen in verband met de coronacrisis worden genomen. Waaronder versoepeling omtrent de 1225 uren die er per kalenderjaar gemaakt dienen te worden. Jij mag als zelfstandige zorgaanbieder dit jaar voor de periode, van 1 maart tot en met 1 oktober, 24 uur per week rekenen die je aan je onderneming hebt besteed. Dus ook als jij deze niet daadwerkelijk gemaakt hebt.

Ben je arbeidsongeschikt of deels arbeidsongeschikt? Het urencriterium is hier geen 1225 uren per kalenderjaar maar minimaal 800 uur. Daarom is het aantal uren hier geen 24 uur maar ten minste 16 uur per week welke je mag tellen als uren die je aan je onderneming hebt besteed. 

Urencriterium

Indien je gebruik wil maken van de aftrekpost voor zelfstandigen dien jij;

– minimaal 1225 uren per kalenderjaar te maken.
Indien je later in het jaar start als zzp’er in de zorg. Weet dat het aantal uur dan toch minimaal 1225 uur moet zijn wil je in aanmerking komen voor de aftrekpost.

– je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting

– op 1 januari heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt.

Uren die tellen

Welke uren mag je meerekenen volgens de Belastingdienst? Uren waarin jij bezig bent met het zoeken naar opdrachten, administratie of uitzoeken van wet- en regelgeving mag je meetellen in het urencriterium.

KvK corona informatiewijzer

Indien je benieuwd bent naar verdere regelingen die ontstaan zijn naar aanleiding van de coronacrisis, kijk op de website van de KvK. 

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket