Download onze Whitepaper
Wil jij gaan starten als zzp’er in de zorg of ben je al een tijdje ondernemer en wil je nog eens kijken of je alles op orde hebt? Download dan onze gratis whitepaper.
DownloadBericht geplaatst 8 januari 2019 om 16:55
Zorgverzekeraars willen graag meer ruimte om zorgfraude op te sporen. Voor zzp’ers in de zorg kan dat betekenen dat zij als zorgaanbieders laagdrempelig ondervraagd kunnen worden over de doelmatigheid en rechtmatigheid van de geleverde zorg. Wordt er een fout geconstateerd kan dit leiden tot een terugvordering. In de praktijk komt zo’n materiële controle steeds vaker voor onder onze leden. Het wetsvoorstel Verbeteren van toezicht, opsporing, naleving en handhaving in de zorg, dat onder andere de rechten voor zorgverzekeraars op dit onderwerp zou moeten gaan verruimen, struikelt echter in de Eerste Kamer. Terug naar de tekentafel is het advies.
Met een kop zoals ‘meer zorgfraude in 2017‘ hopen zorgverzekeraars jaar na jaar de publieke opinie te beïnvloeden. Zij hopen dat zij meer mogelijkheden krijgen om zorgaanbieders te controleren en aan te pakken. Een infographic helpt bij het onderbouwen van de consternatie dat er toch echt iets gedaan moet worden aan die enorme toename van fraude in de zorg. Het volume aan fraude is in één jaar met 30% gestegen en het gemiddelde bedrag per fraude geval is met maar liefst 47% gestegen!
De feiten liggen echter genuanceerder als je iets verder kijkt. Alle zorgverzekeraars tezamen deden slechts 1146 maal een fraudeonderzoek. Op de miljoenen aan verzekerden die zorg ontvangen ieder jaar zou je kunnen stellen dat dit best meevalt. Welke criteria worden gehanteerd om een onderzoek op te starten zijn overigens niet bekend. Het totaal aan fraude telde op tot € 27 miljoen, op een gecombineerde begroting van zo’n € 50 miljard binnen de zorgverzekeringswet. Dat is 0,05%. Tóch is de lobby van de zorgverzekeraars krachtig genoeg geweest om gehoord te worden door beleidsmakers.
Onder het mom van de strijd tegen fraude, zijn zorgverzekeraars op zoek naar een manier waarop zij invloed kunnen uitoefenen op de indicatiestelling en de toegang tot zorg. Ondanks dat de getallen rondom fraude minimaal zijn op het grotere geheel, is de lobby er in geslaagd om maatregelen binnen een wetsvoorstel aan het kabinet voor te leggen. Mochten zorgverzekeraars te pas en te onpas (gecontracteerde én niet gecontracteerde) zorg kunnen controleren om ‘fraude te voorkomen’, dan kun je als schadeverzekeraar na het vaststellen van ‘fouten’, geld terug vorderen en je uitgaven beheersen. Wie wil dat nu niet als bedrijf? Om die reden hebben zorgverzekeraars wetgeving georganiseerd die de materiële controle moest gaan verruimen. Dat dit forse gevolgen heeft voor de privacy van de cliënt werd al eerder hier benoemd.
In 2014 (tijdlijn vind je hier) is er een wetsvoorstel gepresenteerd onder de noemer Verbeteren van toezicht, opsporing, naleving en handhaving in de zorg. Vorige maand is bij de behandeling in de Eerste Kamer vastgesteld dat de wet niet meer aan de huidige eisen van deze tijd voldoet. Het voornaamste punt van zorg; de privacy van de verzekerde.
Het wetsvoorstel is door de Eerste Kamer geblokkeerd. Of, zoals dat dan netjes heet, de minister heeft de Eerste Kamer gevraagd om de plenaire bespreking van de wet ‘aan te houden’. Daarmee zegt de Eerste Kamer in feite: “We steunen de wet in onvoldoende mate dus bespreken heeft geen zin, of je moet een afwijzing tegemoet willen zien”.
Interessant is vooral waarom zorgverzekeraars het mandaat bij materiële controle niet op kunnen rekken. De redenen van de afwijzing zeggen namelijk veel over wat zorgverzekeraars vooral niet mogen.
…er lag een wet waarin de zorgverzekeraar het recht zou krijgen om zijn niet onafhankelijke medisch adviseur en een onbekend aantal medewerkers gevoelige medische informatie te laten delen van haar verzekerden. Verzekerden zouden pas achteraf te horen krijgen dát zij gecontroleerd zouden zijn en zouden de uitkomsten van dat onderzoek niet horen. Die wet, wel goedgekeurd door de Tweede Kamer, heeft het niet gehaald in de Eerste Kamer. Zou zorgpolis houdend Nederland hier iets van moeten vinden? Oordeel zelf, als polishouder.
Voor zzp’ers in de zorg geeft deze blokkade een mooi inzicht naar waar privacy wetgeving inmiddels staat. Onder druk van de reeds actieve AVG wordt duidelijk wat zorgverzekeraars wel en niet mogen. Voel je gesterkt om kritische vragen te stellen aan de zorgverzekeraar als deze jou om gevoelige gegevens vraagt en onderbouw deze met de bovenstaande elementen. We houden de voortgang van deze wet in de gaten en als we iets nieuws horen, dan lees je het uiteraard hier.
Waardeer je onze informatie? Sluit je aan en steun ons hierin >>
SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.
Word direct lid Meer info