Waarom het goed is om eigen cliënten te hebben

hoe word ik zzp'er in de zorg

Bericht geplaatst 21 mei 2021 om 13:21

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is de vervanger van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). Deze wet is er om duidelijkheid te verschaffen over de arbeidsrelatie tussen jou als zzp’er en de opdrachtgever. De webmodule zou ondersteunend moeten zijn aan de wet DBA. Wij spraken een zelfstandig kraamverzorgster die aangaf dat ze dacht dat gezinnen straks de webmodule moeten invullen. Naar aanleiding van dit gesprek wilden wij als brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg meer duidelijkheid geven aan zzp’ers met eigen cliënten.

Tool Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA)

De Belastingdienst stelt eisen aan ondernemers om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen die horen bij zelfstandig ondernemen. Eén van die eisen is voldoende opdrachten. Je kunt je voorstellen dat een zelfstandige kraamverzorgster elk jaar bij meerdere opdrachtgevers (gezinnen) een overeenkomst aangaat. En zo zijn er meer zelfstandige ondernemers in de zorg die elk jaar voornamelijk particuliere cliënten hebben. Die cliënten zijn opdrachtgevers maar doen dat niet beroeps- of bedrijfsmatig. De webmodule is door zijn aard en het doel dan ook niet echt geschikt voor zorgvragers. Een cliënt met zorgbehoefte is bovendien waarschijnlijk helemaal niet bezig met de Wet DBA en dergelijke.

Webmodule voor wie?

De webmodule is bedoeld voor bedrijfsmatige opdrachtgevers. Aan de hand van de webmodule kan de opdrachtgever voorafgaand aan het sluiten van een overeenkomst duidelijkheid krijgen over de vraag of hij een zzp’er kan aannemen voor de opdracht. De module kan uiteraard ook worden gebruikt door zzp’ers maar is daarvoor niet primair bedoeld.  

De zorgvrager vertrouwt er vaak op dat de zzp’er die de zorg verleent, zijn zaken op orde heeft. Hij zal dus niet verder nadenken over dit soort kwesties. Het is gelukkig ook niet nodig voor een zorgvrager om voorafgaand aan het sluiten van de zorgovereenkomst eerst de webmodule te doorlopen. De cliënt mag vertrouwen op de informatie die de zzp’er hem verstrekt.

Beperkte gevolgen voor jou als zzp’er

De zelfstandig ondernemer met eigen cliënten werkt niet als onderaannemer of in opdracht van een instelling. De gevolgen van de Wet DBA en de webmodule zijn hierdoor beperkt. Als je kraam- of bevallingszorg, pgb-zorg of particuliere zorg verleent en je hebt meerdere kortlopende opdrachten per jaar, is de kans bijzonder klein dat de Belastingdienst het standpunt inneemt dat je in loondienst bent bij één van je cliënten.

Uiteindelijk beoordeelt de Belastingdienst op de feiten, en niet op wat er op bijv. een overeenkomst staat. Hoe beweeg jij je? Hoe presenteer je jezelf tegenover (mogelijke) opdrachtgevers ? Kortom hoe presenteer jij je als ondernemer? Het is dus niet zo dat je door middel van de webmodule gezien wordt als zelfstandig ondernemer. Hiervoor dient het totale plaatje correct te zijn.

Onduidelijkheid wet DBA

Er is nog steeds geen duidelijkheid sinds de inwerkingtreding van de wet DBA . Dit merken wij ook aan het enorme aantal artikelen dat we schreven over dit onderwerp. Dit waren maar liefst 76 artikelen. Hoe voorkom je een dienstverband was hier één van. Over de webmodule die is bedoeld om de werking van de Wet DBA in de praktijk te vergemakkelijken, schreven wij 26 artikelen, waaronder het artikel ‘Pilot webmodule van start, wat moet jij weten al zzp’er in de zorg?‘ Juist door jullie input kunnen we ons inzetten voor jullie belangen en duidelijkheid creëren waar we kunnen.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket