Waarom twee brieven van de IGJ alles met elkaar te maken hebben, ook al lijkt dat niet zo

IGJ

Bericht geplaatst 3 maart 2023 om 12:33

Op 24 februari 2023 schreven we een artikel over de toename van fraude met diploma’s en VOG’s naar aanleiding van een brief van de IGJ aan alle zorgaanbieders over dit onderwerp. Vorig jaar september al schreef de IGJ in een brief aan de Minister voor Rechtsbescherming en de staatssecretaris van VWS dat het niet langer toezicht zal houden op de Jeugdzorg voor zover de problemen samenhangen met personeelstekorten in de Jeugdzorg. Nou hoor ik jullie denken, die brieven hebben toch helemaal niets met elkaar te maken. Wij denken van wel. We leggen dat in dit artikel uit.

Dat er een tekort aan personeel is in de zorg, is geen nieuws. Het is dus ook niet verrassend dat deze tekorten ook optreden in de jeugdzorg. Eén manier om die tekorten op te lossen is om te werken met (nog) niet opgeleide zorgverleners. Met name binnen de jeugdzorg ontvangen we regelmatig signalen dat er onbevoegde zorgverleners worden ingezet, bijvoorbeeld als groepsbegeleider.

Loondienst geen optie

Die begeleiders worden dan niet in loondienst genomen want dat levert direct problemen op met de SKJ aangezien die medewerkers geen SKJ-registratie hebben. Die (nog) niet opgeleide medewerkers wordt dus gevraagd om als zzp’er te komen werken, of er worden direct zzp’ers geworven die niet over de vereiste diploma’s beschikken. De vragen en klachten hierover zijn afkomstig van zzp’ers met wél de juiste diploma’s die oneerlijke concurrentie vrezen maar zich ook zorgen maken over de kwaliteit van zorg.

Als je enerzijds in de jeugdzorg controleert en zelfs instellingen onder verscherpt toezicht plaatst in verband met problemen die ontstaan door personeelstekorten, is het niet vreemd dat jeugdzorginstellingen proberen die problemen te voorkomen door onbevoegde zorgverleners toe te laten. Zeker niet als je daarmee verscherpt toezicht door de IGJ met alle publiciteit daaromheen kunt voorkomen.

Kwaliteit boven kwantiteit

In een sector met grote personeelstekorten en met strenge eisen aan diploma’s en bevoegdheden kan een beetje handige fraudeur veel geld verdienen. Die fraude neemt elk jaar toe. Op zichzelf is het dan ook niet vreemd dat de IGJ oproept tot waakzaamheid en betere screening. Het is daarnaast ook goed dat de IGJ heeft besloten om niet meer op te treden bij het niet naleven van wet- en regelgeving in de jeugdzorg als die niet naleving zijn oorzaak vindt in personeelstekorten. Daarmee zijn die personeelsproblemen natuurlijk niet meteen opgelost maar voorkom je wel dat instellingen bewust onbevoegde medewerkers inzetten.

Alhoewel te weinig personeel absoluut geen goede zaak is, is het inzetten van onbevoegd personeel helemaal uit den boze. Als het dan mis gaat, gaat het waarschijnlijk ook goed mis, met alle gevolgen van dien. Kortom, liever te weinig maar wel bevoegde medewerkers dan niet opgeleide medewerkers.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket