solopartners

Bericht geplaatst 30 juni 2020 om 15:44

SoloPartners is nu drie jaar als brancheorganisatie actief. In die jaren is het aantal zorgverleners dat zzp’er geworden is, sterk gestegen. Van de ongeveer 140.000 zzp’ers die nu in de zorg werkzaam zijn, is zo’n 10% aangesloten als lid bij SoloPartners. Waar maken we ons hard voor als brancheorganisatie?

Iedere zorgprofessional moet prettig kunnen werken

Iedere zorgprofessional heeft behoefte aan een werkplek die bij hem of haar past. Het zou niet uit mogen maken of je dat als zzp’er of in een dienstverband doet. Toch zien veel partijen zelfstandige zorgprofessionals als ongewenst en wordt er onderscheid gemaakt tussen zorgverleners die een dienstverband hebben en de groep die als zzp’er werken.

We leggen aan beroepsorganisaties, brancheorganisaties, zorgverzekeraars en ministeries uit dat een dienstverband niet voor iedereen werkt. Daarnaast leggen we uit dat de omstandigheden in dienstverband voor steeds meer zorgprofessionals niet prettig meer zijn. Omdat zij werk en privé niet meer kunnen combineren of hun werk niet meer op een leuke manier kunnen doen, verlaten zij het dienstverband. Op dit onderwerp zijn we dus bezig met het vergroten van kennis over wat álle zorgprofessionals nodig hebben, waaronder zzp’ers. Resultaat daarvan lees je terug in deze Kamerbrief, waar SoloPartners als bron wordt aangehaald.

Zzp’ers zijn dezelfde zorgprofessionals als in een dienstverband

Op het moment dat een zorgprofessional zelfstandig gaat, wordt hij niet langer beoordeeld op wat hij doet (zorg verlenen), maar wat hij is (zelfstandig ondernemer). Zzp’ers in de zorg worden door nogal wat partijen negatief weg gezet, zonder dat ze ooit een zzp’er spraken. Zzp’ers zouden vooral geïnteresseerd zijn in de leuke diensten, maken misbruik van de krapte op de arbeidsmarkt en vragen hoge tarieven.

We doen veel onderzoek naar hoe het echt zit met zzp’ers in de zorg, omdat niemand anders dat doet. We schrijven regelmatig over die onderzoeksresultaten en we merken dat dat werkt. Zo lees je hier dat Berenschot onze onderzoeksresultaten steunt. De nuance over zzp’schap in de zorg neemt iets toe, ook al komt er nog steeds maandelijks een nieuw rapport uit met verwijten aan het adres van de zzp’er in de zorg. Op dit onderwerp zijn we bezig met het weerleggen van de misvattingen over zzp’ers in de zorg.

Zzp’ers verdienen dezelfde kansen als andere zorgaanbieders

Voor eigen cliënten zorg dragen wordt steeds moeilijker voor kleinschalige zorgaanbieders. Ook zzp’ers in de zorg staan steeds meer onder druk. Zorgverzekeraars zijn niet op zoek naar keuzevrijheid en kleinschalige zorg voor hun verzekerden, maar zien graag enkele grote organisaties steeds groter worden. Op die manier kunnen zij hun administratieve lasten zo laag mogelijk houden. Deze minister en ook de toezichthouder NZa werken daar aan mee.

We trekken samen met andere brancheorganisaties en beroepsorganisaties op tegen het beperken van keuzevrijheid in zorg. We zijn van mening dat mensen die zorg nodig hebben juist wat moeten kunnen kiezen. Kleinschalige zorg zoals zzp’ers in de zorg die bij het PGB al jaren bieden, verdient juist meer in plaats van minder ruimte. Op dit onderwerp zijn we bezig met verzet tegen de afbraak van de zorg en werken we aan het verruimen van mogelijkheden voor zzp’ers. Bijvoorbeeld als het aankomt op PBM tijdens coronatijd, moet de zzp’er in de zorg mee kunnen doen.

Echte zelfstandige ondernemers verdienen een goede positie

Er is in Nederland veel discussie over zzp’ers. Al jaren probeert de overheid grip te krijgen op de enorme flexibilisering van de arbeidsmarkt. Wanneer iemand nu wel of niet in een dienstverband is, blijft onduidelijk. De discussie over het woord ‘zzp’ is heel divers. Soms gaat het over pizza bezorgers, soms over schijnzelfstandigen, soms over kwaadwillende opdrachtgevers, enzovoorts. Na het afschaffen van de VAR, bracht de wet DBA vooral veel onduidelijkheid en onrust. Met de webmodule verwachten we al niet veel beter.

Samen met andere zzp-belangenorganisaties proberen we echt zelfstandig ondernemerschap een goede positie te geven. We zijn in een vergevorderd stadium om goed samen te gaan werken met de grootste belangenbehartigers op het gebied van zzp-schap. Als jij als professional bereid bent om voor eigen rekening en risico te ondernemen, vinden we dat dat de ruimte moet krijgen. Ook in de zorg. We moeten af van de onduidelijkheid die blijft hangen over wel of niet in een dienstverband zitten. Liever stellen we het eigen ondernemerschap centraal. In de zorg is het al langer bekend hoe je aan de slag kunt met jouw onderneming. De eisen van de Wkkgz, die we ook in ons kwaliteitspakket hebben zitten, bieden een mooie kans! Op dit onderwerp zijn we bezig met politieke lobby en het stimuleren van het ondernemerschap van zzp’ers in de zorg.

Samengevat: jij moet vooral de ruimte krijgen

SoloPartners maakt zich als brancheorganisatie hard voor zelfstandige zorgprofessionals die willen ondernemen. Respect, waardering, ruimte en duidelijkheid horen hierbij. De zorgsector is niet geholpen met het beperken van zorgprofessionals, maar het faciliteren van duurzame werkomstandigheden. Alleen op die manier behouden we professionals voor de zorg. De zzp’er hoort bij die groep en we zetten ons er graag voor in.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket