Bericht geplaatst 28 november 2013 om 13:21

Ondanks diverse eerdere gerechtelijke uitspraken en zelfs een uitspraak in hoger beroep dat stelt dat zzp’ers in de zorg vrijgesteld zijn van 21% BTW gaat staatssecretaris Weekers van financiën toch in cassatie. Een cassatie kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. De gemiddelde looptijd is 2 jaar. Het heeft er alle schijn van dat staatssecretaris Weekers politiek gezien tijd probeert te winnen met deze cassatie.

Deze ontwikkeling betekent dat er voorlopig nog geen einde komt aan alle onzekerheid voor zzp’ers in de zorg. De belastingdienst hanteert de stelling dat zzp’ers in de zorgsector 21% BTW moeten berekenen in tegenstelling tot de zorginstellingen. Hierbij zijn alleen die zzp’ers uitgesloten die aan particuliere of PGB cliënten met een indicatie zorg verlenen. De zzp’ers worden hierdoor behoorlijk benadeeld; de diensten van een zzp’er worden in één keer 21% duurder.

In de tussentijd lopen de problemen bij de zzp’ers op. De opdrachtgevers zijn niet bereid een verhoging van 21% te gaan betalen. En de zzp’ers zijn niet in staat om zelf aan de BTW-plicht te kunnen voldoen. Dit alles staat natuurlijk ook in schril contrast met het beleid van het kabinet om de kosten in de zorg te laten afnemen. We moeten bezuinigen om de zorg betaalbaar te houden echter geeft de BTW-plicht uiteindelijk een kostenstijging en geen daling.

Veel zzp’ers overwegen nu om te stoppen in de zorg door alle onzekerheden. Veel ervaring en kwaliteit gaan hiermee verloren voor de zorg. Dit terwijl er signalen vanuit Den Haag komen dat er meer handen aan het bed noodzakelijk zijn om alle zorg goed en ook met kwaliteit in te kunnen zetten.

UPDATE:

SoloPartners was met de uitspraken van het gerechtshof en ook het hoger beroep eerder dit jaar positief gestemd in de BTW kwestie voor zzp’ers in de zorg. Over dit cassatieverzoek zijn we uiteraard niet te spreken. De beslissing van het gerechtshof is duidelijk geweest: geen 21% BTW heffen over de zorg die verleend wordt binnen de AWBZ, ook niet voor de zzp’ers!

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket