Nieuws

Wijziging richtlijn voor het gebruik van PBM.

dinsdag 10 november 2020    Dit artikel delen
Corona

De richtlijn voor het gebruik van PBM verzorging, verpleging, medische behandeling buiten ziekenhuis is recent gewijzigd. We hebben de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje gezet:

1. Mondneusmasker en ander PBM’s moeten nu altijd worden gedragen bij cliënten met (verdenking op) Covid-19 (voorheen was dit alleen als er geen 1,5 meter afstand gehouden kon worden).

Je moet als zorgmedewerker gebruik maken van PBM vanaf het moment dat je de kamer of ruimte waar de patiënt met (verdenking op) COVID-19 verblijft betreedt.
PBM ter bescherming van de medewerker bij een patiënt met (mogelijk) COVID-19 bestaat uit:

  • Een chirurgisch mondneusmasker type IIR;
  • Oogbescherming (spatbril of face-shield);
  • Schort met lange mouwen, spatwaterdicht;
  • Wegwerphandschoenen.

    lid worden

2. Als de besmettingsgraad op zorgelijk staat (momenteel heel Nederland) moeten mondneusmaskers preventief gebruikt worden in verpleeghuizen en in de wijkverpleging.

Vanaf inschalingsniveau ‘zorgelijk’ dienen zorgverleners in verpleeghuizen en wijkverpleging preventief ten minste een chirurgisch mondneusmasker type II te dragen. Overige instellingen voor langdurige zorg maken de keuze voor het preventief dragen van een mondneusmasker per woonunit, afdeling of locatie op basis van een risicoafweging. Het document Preventief gebruik mondneusmaskers langdurige zorg beschrijft nader de factoren die van belang zijn bij deze risicoafweging.

Als jij het als zorgverlener in specifieke situaties noodzakelijk en verantwoord acht af te wijken van de uitgangspunten, dan is dit mogelijk op basis van jouw professionele inzichten en ervaring.

Overige richtlijnen kun je vinden bij het: RIVM. Bekijk ook eens onze corona informatie pagina op SoloPartners.nl

Dit artikel delen