Wtza

Bericht geplaatst 20 juli 2021 om 09:31

Gisteren heeft het ministerie van VWS de nieuwe website gelanceerd waar alle informatie op staat voor (nieuwe) zorgaanbieders met betrekking tot de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza).

Voorbereiding op 1 jan 2022

Wij zijn al enige tijd nauw betrokken bij de nodige voorbereidingen middels de klankbordgroep Wtza. Ben je nog niet op de hoogte van deze nieuwe wetgeving? Kijk dan eens het filmpje hieronder, waarin we uitleggen wat deze wetgeving voor jou, als zzp’er in de zorg, gaat betekenen.

Alle informatie centraal

toetredingzorgaanbieders.nl is de nieuwe website van het Ministerie waar ze alle informatie over de Wtza voor je hebben gebundeld.

In het kort

Sta je al in het register? Dan hoef jij je niet te melden, je bent dan al automatisch aangemeld en geregistreerd. Zorg er wel voor dat je aan de vereiste wet- en regelgeving voldoet om zo de zorgkwaliteit te borgen.

Voor de zelfstandige zorgaanbieder houdt de Wtza enkel een meldplicht in. Deze meldplicht is bedoeld voor alle zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieders om alle werkzame aanbieders in beeld te krijgen voor de IGJ. De IGJ kan op deze manier beter haar taak van toezicht uitvoeren en de zorgaanbieders beter bewust maken van de (kwaliteits-)eisen.

Meldplicht voor bestaande én nieuwe zzp’ers in de zorg

Zelfstandige zorgaanbieders die willen starten, moeten zich voor hun start goed voorbereiden. Als je na 1 januari 2022 wil starten, dan moet je je volgens de Wtza als zorg- of jeugdhulpaanbieder vóór die start gemeld hebben. Als je al als zzp’er actief bent dan ben je verplicht om je vanaf 1 januari 2022, maar vóór 1 juli 2022 te melden. Meld je je niet, of meld je je te laat als startende of reeds actieve zzp’er in de zorg, dan kun je een boete krijgen. De boete kan oplopen tot € 21.750.

Ook al gaat de meldplicht pas in op 1 januari 2022, nieuwe zorgaanbieders krijgen nu al een brief waarin staat dat ze zich moeten melden. Strikt genomen hoeft dat nu nog niet. Als je voor 1 januari 2022 start als zelfstandige, heb je tot 1 juli 2022 de tijd om te melden. Maar je hoeft niet te wachten. Ben je bang om het na 1 januari 2022 te vergeten? Meld je dan nu al aan, dan heb je het alvast geregeld.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 18000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket