Wtza

Bericht geplaatst 20 juli 2021 om 09:31

Gisteren heeft het ministerie van VWS de nieuwe website gelanceerd waar alle informatie op staat voor (nieuwe) zorgaanbieders met betrekking tot de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza).

Voorbereiding op 1 jan 2022

Wij zijn al enige tijd nauw betrokken bij de nodige voorbereidingen middels de klankbordgroep Wtza. Ben je nog niet op de hoogte van deze nieuwe wetgeving? Kijk dan eens het filmpje hieronder, waarin we uitleggen wat deze wetgeving voor jou, als zzp’er in de zorg, gaat betekenen.

Alle informatie centraal

toetredingzorgaanbieders.nl is de nieuwe website van het Ministerie waar ze alle informatie over de Wtza voor je hebben gebundeld.

In het kort

Sta je op 1 januari 2022 al in het register, en ben je gestart als zzp’er voor 1 januari 2022? Dan hoef jij je niet te melden, je bent dan al automatisch aangemeld en geregistreerd. Zorg er wel voor dat je aan de vereiste wet- en regelgeving voldoet om zo de zorgkwaliteit te borgen.

Voor de zelfstandige zorgaanbieder houdt de Wtza enkel een meldplicht in. Deze meldplicht is bedoeld voor alle zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieders om alle werkzame aanbieders in beeld te krijgen voor de IGJ. De IGJ kan op deze manier beter haar taak van toezicht uitvoeren en de zorgaanbieders beter bewust maken van de (kwaliteits-)eisen.

Meldplicht voor bestaande én nieuwe zzp’ers in de zorg

Werkzaam als zzp’er in de zorg voor 1-1-2022?

Sta jij met jouw actuele gegevens al in het zorgaanbiedersportaal, dan hoef jij je niet meer te melden. Je hebt dan automatisch aan de meldplicht voldaan. Controleer dus of je in het portaal staat. Dit kun je eenvoudig checken door op deze link te klikken. 

Sta jij nog niet in het zorgaanbiedersportaal? Dan ben je verplicht om je nog vóór 1 juli 2022 te melden. Meld je je niet, of meld je je te laat dan kun je een boete krijgen. De boete kan oplopen tot € 21.750.

Gestart als zzp’er in de zorg op of na 1-1-2022?

Dan dien je je te melden bij het CIBG. Dat kun je via deze link doen. Je hebt hiervoor een eHerkenning nodig. Deze kun je aanvragen bij verschillende aanbieders. Zonder eHerkenning is het niet mogelijk om je te melden.

Wat moet je nog meer doen?

Met de ingang van de Wtza wil de overheid alle zorgaanbieders bewust maken van én attenderen op de eisen van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). Deze eisen zijn onveranderd en dus hetzelfde gebleven sinds de ingang van deze wetgeving op 1 januari 2016.

Sta je niet meer in het register?

We krijgen op dit moment veel vragen van zzp’ers die voor 1 januari 2022 wel opgenomen waren in het register en na 1 januari 2022 plotseling niet meer. Navraag bij het ministerie leert dat het LRZa is opgeschoond na 1 januari 2022 waarbij zorgaanbieders die alleen met één van onderstaande SBI-codes en zonder AGB-code en/of WTZi-vergunning uit het register zijn verwijderd. Het betreft de volgende codes:

 SBIOMSCHRIJVING
86.92.2Arbobegeleiding en re-integratie
86.92.3Preventieve gezondheidszorg (geen arbobegeleiding)
86.92.9Samenwerkingsorganen op het gebied van gezondheidszorg en overige gezondheidszorgondersteunende diensten
88.10.2Welzijnswerk voor ouderen
88.10.3Ondersteuning en begeleiding van gehandicapten
88.91Kinderopvang en peuterspeelzaalwerk
88.99.2Maatschappelijk werk
88.99.3Lokaal welzijnswerk
88.99.9Overig maatschappelijk advies, gemeenschapshuizen
en samenwerkingsorganen op het gebied van welzijn

Het kan zijn dat jij op basis van bovenstaande SBI-codes bent verwijderd uit het register, maar wel valt onder de reikwijdte van zorgaanbieders die zich dienen te melden. Zorgaanbieders die enkel zorg leveren onder de WMO zijn uitgezonderd van deze wetgeving.

UPDATE: Sinds 4 maart 2022 hebben wij een bewijs van registratie in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) toegevoegd aan jullie certificaat. Hiermee kun je eenvoudig aantonen dat je in het register staat. Door de QR-code op het certificaat te scannen kun je de link naar jouw gegevens in het register vinden. Zo heb je alle gegevens verzameld op één plek.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket