Nieuws

Zorgverlener vervalst document bijscholing: 3 maanden celstraf

dinsdag 15 oktober 2019    Dit artikel delen

Op het vervalsen van diploma’s en bij- en nascholingsdocumenten, ‘valsheid in geschriften’ genaamd, staan forse straffen. Een zorgverlener die zelf een certificaat namaakte om zich bevoegd en bekwaam voor te doen, kreeg 3 maanden celstraf opgelegd – waarvan 2 maanden voorwaardelijk. 

We werden enkele maanden geleden benaderd door een bemiddelende organisatie, die vanuit één van de bij haar aangesloten zzp’ers een bijscholingsdocument krijgt aangeleverd met het SoloPartners logo erop. Dat is vreemd weet de bemiddelaar, omdat SoloPartners helemaal geen scholing geeft aan zzp’ers. Het bureau stuurt ons het document toe en daarop staat dat wij een risicovolle zorghandeling zouden hebben afgetoetst. Het wordt ons onmiddellijk duidelijk dat het document vals is en we nemen contact op met de zorgverlener. Deze erkent dat er sprake is van vervalsing. We doen aangifte hiervan en voor het Openbaar Ministerie is de vervalsing voldoende reden om te vervolgen. Enkele maanden later wordt de zorgverlener veroordeeld tot drie maanden celstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De zorgverlener gaat hier tegen in hoger beroep.

De voornaamste reden waarom deze vervalsing zo scherp werd opgepikt, was omdat SoloPartners geen scholing gáf. Zou het ook opgepikt zijn als de zorgverlener in kwestie gekozen zou hebben voor het logo van een erkend en bekend scholingsbedrijf?

Vergewisplicht

Als zorgaanbieder heb jij een zogenaamde vergewisplicht. Als jij met collega zorgverleners werkt, dan dien je te controleren of deze zorgverleners wel zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Je moet daar een redelijke dosis energie in gestopt hebben. Navraag doen bij eerdere werkgevers, het BIG-register raadplegen, het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn raadplegen, navraag doen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen kunnen hierbij horen. Het gaat dus misschien wel zover dat je checkt of iemand wel daadwerkelijk de bij- en nascholing behaald heeft waarvan hij zegt dat hij die behaald heeft. Hoe ver je gaat is aan jou, maar dat het jouw verantwoordelijkheid is om te controleren wie er in de omgeving van jouw kwetsbare cliënten rondlopen staat vast.

Is iemand lid van SoloPartners?

We hebben vaker met fraude te maken gehad. Het komt namelijk voor dat een zorgverlener een lidmaatschap bij ons afsluit, het lidmaatschapscertificaat download en vervolgens het lidmaatschap weer opzegt. Op die manier lijkt het dat een zorgverlener lid is en over een klachtenregeling beschikt, maar in de praktijk zijn ze dat niet. Daarmee zijn ze niet aangesloten op de dienstverlening van SoloPartners, terwijl de cliënt wel het recht heeft om te klagen. We worden met regelmaat bevraagd door opdrachtgevers, bemiddelaars en zzp’ers of wij willen controleren of iemand lid is. Bij SoloPartners kun je dit ook heel eenvoudig zelf doen.

Vraag om het bewijs van lidmaatschap

Het bewijs van lidmaatschap is binnen de online omgeving te vinden. Ga onder het kopje ‘mijn gegevens’ linksboven naar ‘certificaat downloaden’. Vervolgens heb je de beschikking over 1 A4tje waar het lidmaatschap op vermeld staat.

Om te controleren of iemand op dit moment nog lid is, kun je twee dingen doen:

  • Scan de QR code linksonder met jouw telefoon.  Als je dat doet en doorklikt naar de website die aangeboden wordt in je scherm, kom je op het profiel uit van het lid.
  • Toets de link naar het openbare profiel in, bij mij is dat https://leden.solopartners.nl/lid/991. Ook deze is linksonder te vinden en ook daarmee kom je op het profiel van het lid.

Ik ben geen praktiserend verpleegkundige. We hebben mijn profiel aangemaakt als voorbeeld.

Check het groene vinkje

De QR code of de link, bieden je een check of het lidmaatschap nog actueel is.

Hier links zie je een groen balkje met daarin de boodschap dat ik lid ben tot en met 31 december 2019. Je ziet dit als je de link gebruikt die aangeboden wordt. In dit voorbeeld heb ik het kwaliteitspakket. Als je het kwaliteitspakket hebt, dan kun een uitgebreid profiel maken en die gebruiken voor jouw online aanwezigheid. Heb je het basislidmaatschap, dan heb je zo’n profiel niet.

Door een actuele check op het lidmaatschap mogelijk te maken, proberen we als brancheorganisatie bij te dragen aan het eenvoudig kunnen checken of iemand lid is bij ons. Daarmee is het verhaal echter niet af, want het checken van diploma’s en bij- en nascholing, of bijvoorbeeld een VOG is zo eenvoudig niet. Inmiddels zijn er voorbeelden waarbij bemiddelende organisaties met een UV lamp de VOG checken op echtheid. Een rechterlijke uitspraak zoals hierboven laat zien hoe serieus er naar fraude gekeken wordt. Kijk dus niet vreemd op als er veel werk gemaakt wordt van de check op jouw documentatie.

Als brancheorganisatie streven wij naar oprecht en authentiek ondernemen in de zorg. Fraude en vervalsing horen daar absoluut niet bij en we treden daar dan ook tegenop. Steun je ons in onze missie? Word dan lid >> Heb je een andere mening? Laat het ons dan gerust weten. We zijn benieuwd!

Dit artikel delen