Zorgverlener vervalst document bijscholing: 3 maanden celstraf

vervalsing

Bericht geplaatst 15 oktober 2019 om 10:49

Op het vervalsen van diploma’s en bij- en nascholingsdocumenten, ‘valsheid in geschriften’ genaamd, staan forse straffen. Een zorgverlener die zelf een certificaat namaakte om zich bevoegd en bekwaam voor te doen, kreeg 3 maanden celstraf opgelegd – waarvan 2 maanden voorwaardelijk. 

We werden enkele maanden geleden benaderd door een bemiddelende organisatie, die vanuit één van de bij haar aangesloten zzp’ers een bijscholingsdocument krijgt aangeleverd met het SoloPartners logo erop. Dat is vreemd weet de bemiddelaar, omdat SoloPartners helemaal geen scholing geeft aan zzp’ers. Het bureau stuurt ons het document toe en daarop staat dat wij een risicovolle zorghandeling zouden hebben afgetoetst. Het wordt ons onmiddellijk duidelijk dat het document vals is en we nemen contact op met de zorgverlener. Deze erkent dat er sprake is van vervalsing. We doen aangifte hiervan en voor het Openbaar Ministerie is de vervalsing voldoende reden om te vervolgen. Enkele maanden later wordt de zorgverlener veroordeeld tot drie maanden celstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De zorgverlener gaat hier tegen in hoger beroep.

De voornaamste reden waarom deze vervalsing zo scherp werd opgepikt, was omdat SoloPartners geen scholing gáf. Zou het ook opgepikt zijn als de zorgverlener in kwestie gekozen zou hebben voor het logo van een erkend en bekend scholingsbedrijf?

Vergewisplicht

Als zorgaanbieder heb jij een zogenaamde vergewisplicht. Als jij met collega zorgverleners werkt, dan dien je te controleren of deze zorgverleners wel zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Je moet daar een redelijke dosis energie in gestopt hebben. Navraag doen bij eerdere werkgevers, het BIG-register raadplegen, het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn raadplegen, navraag doen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen kunnen hierbij horen. Het gaat dus misschien wel zover dat je checkt of iemand wel daadwerkelijk de bij- en nascholing behaald heeft waarvan hij zegt dat hij die behaald heeft. Hoe ver je gaat is aan jou, maar dat het jouw verantwoordelijkheid is om te controleren wie er in de omgeving van jouw kwetsbare cliënten rondlopen staat vast.

Is iemand lid van SoloPartners?

We hebben vaker met fraude te maken gehad. Het komt namelijk voor dat een zorgverlener een lidmaatschap bij ons afsluit, het certificaat download en vervolgens het lidmaatschap weer opzegt. Op die manier lijkt het dat een zorgverlener lid is en over een klachtenregeling beschikt, maar in de praktijk zijn ze dat niet. Daarmee zijn ze niet aangesloten op de dienstverlening van SoloPartners, terwijl de cliënt wel het recht heeft om te klagen. We worden met regelmaat bevraagd door opdrachtgevers, bemiddelaars en zzp’ers of wij willen controleren of iemand lid is. Bij SoloPartners kun je dit ook heel eenvoudig zelf doen door de QR code op het certificaat te scannen.

Vraag om het bewijs van lidmaatschap

Het bewijs van lidmaatschap is eenvoudig binnen de online omgeving te vinden. Ga onder het kopje ‘MijnSolo’ linksboven naar ‘certificaat downloaden’. Vervolgens ontvang je een PDF bestand met daarin het certificaat.

Om te controleren of iemand op dit moment nog lid is, kun je twee dingen doen:

  • Scan de QR code linksonder met jouw telefoon.  Als je dat doet en doorklikt naar de website die aangeboden wordt in je scherm, kom je op het profiel uit van het lid.
  • Toets de link naar het openbare profiel in. Ook deze is linksonder te vinden en ook daarmee kom je op het profiel van het lid.

Check het groene vinkje

De QR code of de link, bieden je een check of het lidmaatschap nog actueel is. Zodra je de link of QR code opent zie je bij een actief lidmaatschap een gekleurde balk. Bij kwaliteitsleden is deze balk groen en bij basisleden is deze balk blauw. Zie je een rode balk? Dan is het lidmaatschap niet (meer) actief.

Door een actuele check op het lidmaatschap mogelijk te maken, proberen we als brancheorganisatie bij te dragen aan het eenvoudig kunnen checken of iemand lid is bij ons. Daarmee is het verhaal echter niet af, want het checken van diploma’s en bij- en nascholing, of bijvoorbeeld een VOG is zo eenvoudig niet. Inmiddels zijn er voorbeelden waarbij bemiddelende organisaties met een UV lamp de VOG checken op echtheid. Een rechterlijke uitspraak zoals hierboven laat zien hoe serieus er naar fraude gekeken wordt. Kijk dus niet vreemd op als er veel werk gemaakt wordt van de check op jouw documentatie.

Als brancheorganisatie streven wij naar oprecht en authentiek ondernemen in de zorg. Fraude en vervalsing horen daar absoluut niet bij en we treden daar dan ook tegenop.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket