Zorgvraag belangrijker dan financieringsvorm

domein-overstijgende zorg

Bericht geplaatst 13 juli 2021 om 09:29

Het Besluit langdurige zorg (Blz) wordt gewijzigd. De ministerraad heeft op 2 juli 2021 ingestemd met de door de minister van VWS voorgestelde wijziging. Dit maakt het voor kleinschalige wooninitiatieven makkelijker om een contract te sluiten met een zorgkantoor. Omdat de afspraken met betrekking tot PGB-zorg die eerder zijn gemaakt in stand kunnen blijven.

Deze wijziging is daarmee niet alleen in het voordeel van kleinschalige wooninitiatieven maar zeker ook in het voordeel van de PGB-budgethouders. Zij hebben immers bewust gekozen voor verblijf in een kleinschalige woonvorm en voor financiering middels PGB. De afspraken die zij daarover hebben gemaakt, blijven gehandhaafd. Ook als de woonvorm alsnog kiest voor een contract met het zorgkantoor en dus zorg in natura gaat verlenen.

De zorgvraag komt hiermee voorop te staan en niet de financieringsvorm. Dit voorkomt dat cliënten moeten verhuizen wanneer een kleinschalige woonvorm van PGB-gefinancierd overstapt naar zorg in natura. Dit is derhalve goed nieuws voor de cliënten maar zeker ook voor de kleinschalige wooninitiatieven die daarmee flexibeler kunnen omgaan met de wijze waarop zij zorg willen verlenen. En vooral ook hoe zij die willen laten financieren.

Dat de zorgvraag voorop staat, vinden wij een positieve ontwikkeling. Dat de belangen van de cliënt en daarmee de kwaliteit van de zorg belangrijker zijn dan de wijze van financiering van de zorg, zou in veel meer situaties het leidende criterium moeten zijn.  

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket