Zou arbeidsongeschiktheid verplicht verzekerd moeten worden?

Bericht geplaatst 9 oktober 2018 om 11:06

De discussie over het verplicht verzekeren van zzp’ers voor arbeidsongeschiktheid neemt toe. Een van de grootste werkgeversorganisaties spreekt zich voor het eerst uit vóór zo’n verplichting. Zzp’ers zouden tegen zichzelf beschermd moeten worden, zo is de gedachte. Een lijn die bijvoorbeeld ook FNV Zelfstandigen steunt

De stelling

Het aantal zzp’ers neemt toe en slechts 20% van de groep heeft zichzelf verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Volgens de werkgeversorganisatie een ‘sociaal probleem’ en een ’tijdbom’ onder ons sociale stelsel. “Willen we dat als Nederland?”, is de gevleugelde uitspraak vanuit het AWVN. Immers, als zzp’ers arbeidsongeschikt raken, dan rest alleen de bijstand. Ondernemers zouden dus beschermd moeten worden tegen zichzelf. Een verplichte premie afdragen voor arbeidsongeschiktheid zou volgens de werkgeversorganisatie een logische stap zijn. Zelf nemen zzp’ers het initiatief niet, omdat ze de premies te hoog zouden vinden en de kans op daadwerkelijke uitkering te klein. Het plan van de AWVN lees je hier en dan zie onder punt 9 het item rondom arbeidsongeschiktheid.

De tegen-stelling

Ondernemers zijn zelf in staat om keuzes te maken voor maatregelen tegen arbeidsongeschiktheid. Het vormt een wezenlijk onderdeel van het zzp’er zijn. De persoonlijke omstandigheden van zelfstandig werkenden zijn niet zomaar op één hoop te gooien en je kunt dus niet zomaar voor generieke verplichting gaan, zo geeft bijvoorbeeld PZO aan. Wel is het zo dat op dit moment vooral commerciële partijen een verzekering aanbieden aan zelfstandigen. Die partijen hanteren bepaalde selectiecriteria met betrekking tot wie zij verzekeren tegen welke voorwaarden. Hierdoor vallen sommige ondernemers tussen wal en schip; wel willen verzekeren, maar vanwege (medische) voorgeschiedenis niet in staat zijn om jezelf te verzekeren. Deze toegang moet beter en hier is de minister dan ook mee bezig.

Word jij verplicht verzekerd?

Onze indruk is dat het zo’n vaart niet zal lopen met het collectief verplichten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Zeker als je je realiseert wie deze visie de wereld in slingert. Waarom pleit een organisatie voor werkgevers voor het beter beschermen van zelfstandige ondernemers? Wat is hun belang?

Een pot die een sociale voorziening zoals arbeidsongeschiktheid moet (blijven) financieren, is gebaat bij meer premie betalers. Dat aantal neemt af, omdat het aantal zzp’ers toeneemt. Als je dan bedenkt dat zzp’ers met een verplichte AOV zouden bijdragen aan die pot én zzp’ers hun tarief zullen moeten verhogen om die extra kosten te compenseren, dan snap je waarom werkgevers dit een goed idee vinden. Sociale lasten die verdeeld worden met meer mensen én een zzp’er die duurder wordt – dus onaantrekkelijker wordt. Voor werkgevers een goede optelsom.

Als brancheorganisatie verdiepen wij ons in het nieuws, zodat jij het zelf niet allemaal hoeft uit te zoeken. We werken samen met onze partner PZO om ook op de generieke dossiers zoals de wet DBA, arbeidsongeschiktheid en pensioen inspraak te organiseren. Doe jij ook mee met onze beweging?

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket