ZZP organisaties werken samen in nieuwe vereniging VZN

VZN

Bericht geplaatst 28 augustus 2020 om 15:04

Vorige week is bekend geworden dat vier ZZP belangenorganisaties gaan samenwerken in één organisatie om de zzp stem samen te vertegenwoordigen. SoloPartners is één van de vier leden van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Via de vier leden vallen er in totaal zo’n 100.000 zzp’ers onder dezelfde organisatie. 15.000 daarvan zijn aangesloten bij SoloPartners. De ZZP organisaties werken samen om tot krachtenbundeling te komen.

Wie is wie in ZZP belangenbehartiging?

Laten we even bij het begin beginnen. Welke ZZP belangenorganisaties zijn er eigenlijk?

We kennen vijf formele zzp-belangenorganisaties. Twee daarvan zijn ‘sector specifiek’, namelijk voor de bouw en de zorg. Drie van de ZZP organisaties zijn ‘generiek’ en hebben dus alle 1,2 miljoen zzp’ers als doelgroep.

 • ZZP Nederland is de grootste ZZP belangenbehartiger. Zij heeft ruim 50.000 aangesloten leden, op een totaal van 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland;
 • PZO is voortgekomen uit werkgeversorganisatie VNO-NCW. Ook zij richt zich op alle zzp’ers. Hoeveel leden zij heeft is niet bekend;
 • FNV Zelfstandigen was vroeger een zelfstandige vereniging, maar valt inmiddels onder de vakbond FNV. Hoeveel leden zij heeft is  niet bekend;
 • Zelfstandigen Bouw is een zzp belangenbehartiger voor de bouw en heeft zo’n 10.000 leden. Er zijn zo’n 100.000 zzp’ers in de bouw actief. Dit is ruim 50% van alle mensen die in de bouw werken;
 • SoloPartners. Wij richten ons zuiver op de zorgsector. Onze doelgroep bestaat uit 165.000 zzp’ers in de zorg. Daarvan zijn er 15.000 lid. Er werken zo’n 1,3 miljoen mensen in de zorg. Ruim 12% daarvan is zzp’er.

ZZP belangenbehartiging tot nu toe

Er zit een belangrijk verschil tussen de vijf ZZP partijen. ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners kunnen  zich vrij bewegen zonder invloed vanuit andere belangen. Bij FNV Zelfstandigen en PZO ligt dat anders. FNV Zelfstandigen heeft te maken met de belangen van werknemersvakbond FNV. PZO heeft te maken met de belangen van werkgevers binnen VNO-NCW.

We hebben gemerkt dat belangenbehartiging voor zzp’ers niet altijd onafhankelijk verloopt. Afgelopen jaar zagen we bijvoorbeeld dat FNV en VNO-NCW een pensioenakkoord tekenden voor werknemers. Hierin stond dat zzp’ers een verplichte AOV moeten afsluiten. Dat nieuws kwam uit het niets en viel veel zzp’ers rauw op hun dak. Bij de uitwerking van die verplichte AOV zaten vervolgens FNV Zelfstandigen en PZO aan tafel namens zzp’ers. ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners zaten niet aan tafel tijdens de onderhandelingen over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wij zijn van mening dat de zzp’er hier onvoldoende gehoord is.

ZZP organisaties werken samen vanaf nu

De drie organisaties die tot nu toe ‘buitengesloten’ werden, zijn in contact gekomen met ONL van Hans Biesheuvel. ONL is een belangenbehartiger voor het Midden en Klein Bedrijf (MKB). De afgelopen periode trok ONL ook heel wat zzp’ers. ONL zit pal tegen het Binnenhof in Den Haag en heeft uitstekende connecties in Politiek Den Haag. De vier organisaties hebben met elkaar besloten dat er vanaf nu één organisatie moet zijn die namens alle zzp’ers kan spreken. Deze organisatie heet Vereniging Zelfstandigen Nederland. De nieuwe vereniging krijgt een onafhankelijke voorzitter, die binnenkort wordt benoemd. PZO en FNV Zelfstandigen zijn uiteraard ook uitgenodigd om mee te doen, maar hebben beiden aangegeven ‘daar geen meerwaarde in te zien‘.

Het belangrijkste punt voor VZN is een verankerde rechtspositie krijgen met duidelijke fiscale kaders en spelregels. Daarvoor is het van belang om een heldere definitie maken van wie een zzp’er is.  Op deze manier zorgen wij ervoor dat onze leden weten wanneer je het goed doet en waar je aan toe bent. Sta je hier achter? Sluit je dan aan bij SoloPartners, lid van Vereniging Zelfstandigen Nederland.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket