Zzp’ers worden gezien maar niet gehoord

Bericht geplaatst 24 september 2019 om 16:30

Afgelopen dinsdag, 17 september, is de Troonrede uitgesproken en de Miljoenennota openbaar gemaakt. Dat de zelfstandigenaftrek verlaagd werd bracht de NOS in augustus al naar buiten. In het Belastingplan wordt deze maatregel toegelicht.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is één van de populairste aftrekposten die bekend is bij zelfstandige zorgprofessionals. In 2019 mag je €7280 euro van je winst aftrekken indien je voldoet aan de criteria die gesteld worden aan de zelfstandigenaftrek.

Neemt af tot €5000

De plannen m.b.t. de aftrek zijn gewijzigd en deze zelfstandigenaftrek wordt verlaagd. In 2020 is er nog maar €7000,- aftrekbaar. Binnen 9 jaar zal dit gedaald zijn naar €5000,-. Deze fiscale korting zal gaandeweg afnemen met €250 per jaar.
Minister Koolmees wil door deze aftrek te verlagen de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen verkleinen. Het lijkt erop dat hij het ondernemen wil ontmoedigen. Het geld wat ‘vrij’ komt door deze maatregel wordt door het Kabinet gereserveerd voor de hervorming van zelfstandigen in de arbeidsmarkt gericht op een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Wij vragen ons af wat hij hier precies mee aan geeft, hier is hij niet duidelijk in.

Minimumtarief van €16

Een andere maatregel voor zelfstandigen heeft betrekking op het minimumtarief van zzp’ers. De onderkant van de arbeidsmarkt moet beschermd worden vindt het kabinet. Dit doen zij door een ondergrens te stellen aan het uurtarief van zelfstandig ondernemerschap. De hoogte van dat tarief is €16 per uur. Aangezien zzp’ers in de zorg gemiddeld €39 per uur als uurtarief hanteren, zal deze maatregel niet van toepassing zijn op zzp’ers in de zorg.

Verplicht AOV of pensioen

Andere actuele onderwerpen zoals een verplicht pensioen of arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandige zorgverleners worden nog niet verplicht. Althans deze onderwerpen komen nu niet terug in de Troonrede. Wij merken dat er veel onrust is onder zelfstandige zorgverleners over deze onderwerpen en vinden het jammer dat ook dit weer ‘vaag’ blijft. Duidelijkheid is voor iedereen belangrijk zodat je daarop kan anticiperen.
De opvolger van de wet DBA, de webmodule, zal in 2021 van start gaan. Later geven wij je meer informatie hierover.

Wij zijn van menig dat het tijd wordt dat het kabinet keuzes maakt met als grondslag een samenhangend beleid. Een beleid dat toekomst bestendig is, mogelijk door de wet uit 1907 door te strepen en een nieuwe start te maken. De huidige maatschappij vraagt om een nieuw solidair systeem, dat recht doet aan de wensen van alle werkende met voldoende garanties voor iedereen.  Wij blijven kritisch op de plannen van het kabinet en daarom steunen wij het Manifest Moderne Arbeidsmarkt.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket