‘Belangrijk voor zzp’ers’ volgens de Belastingdienst

renseigneringsverplichting BSN update

Laatste update 5 december 2023 om 08:41

De Belastingdienst beoordeelt een aantal zaken als ‘belangrijk’ om als ondernemer te (kunnen) functioneren. Hieraan worden eisen gesteld vanuit de wet- en regelgeving. Het is dus belangrijk dat je hiermee aan de slag gaat/bent. In dit artikel gaan we in op de vraag: wanneer kun je als zzp’er worden gezien als ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’? Puntje vooraf… gegarandeerd zelfstandig zul je onder de huidige wetgeving nooit worden. Wil je hier meer over lezen? Klik hier.

Je kunt dus door de Belastingdienst worden gezien als ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’; geen garantie. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je de kans zo groot mogelijk maakt. Hoe? Door onder meer aandacht te besteden aan de volgende punten:

Organiseer kapitaal en arbeid

Dit gaat in op een praktisch punt dat geldt bij je ondernemerschap; verricht je daadwerkelijk arbeid om aan omzet te komen? Heb je een bedrijfs- of werkruimte? Maak je facturen en komt het voor dat je moet wachten op je geld? Geef je geld uit waardoor je kosten maakt om aan je omzet te komen? Doe je weleens investeringen? Al deze onderdelen zeggen iets over de opbouw tussen uitgaand en binnenkomend kapitaal én de prestatie die je daarvoor levert.

Zorg voor voldoende omzet

Als ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’ heb je recht op allerlei kortingen en regelingen. Dit kost de schatkist geld. Je moet dus bewijzen dat je daadwerkelijk de omzet draait die bij een ondernemer past. Ligt die omzet te laag, dan loop je de ondernemersaftrek mis. De werkzaamheden kunnen dan worden gezien als  nevenactiviteiten; formeel heet dat ‘Resultaat uit Overige Werkzaamheden’. De Belastingdienst heeft een handige tool gemaakt waarin je de eigen situatie kunt invullen.

Maak winst

Start je een onderneming en maak je gedurende langere tijd veel kosten zonder dat daar omzet tegenover staat? Dat lijkt niet op ondernemerschap maar meer op een verkapte aftrekpost. De Belastingdienst ziet graag dat je een redelijke kans maakt om meer geld te verdienen dan dat je uitgeeft. Winst dus!

Loop ondernemersrisico

Kwetsbaarheid hoort volgens de fiscus bij ondernemerschap. Een aantal voorbeelden:

  • gemaakte omzet die je wel factureert maar waarbij je moet wachten op je geld;
  • een Ming vaas die je omgooit tijdens het werk en waarvoor je aansprakelijk wordt gesteld voor de schade;
  • het inschakelen van een incassobureau omdat de factuur niet wordt voldaan.

Het zijn zaken waarvan je als ondernemer gruwelt maar waarmee je helaas ook te dealen hebt. Wil je zekerheden? Ga dan in loondienst werken. Wil je ondernemen? Dan loop je nou eenmaal risico en gaan er ook dingen fout; ingecalculeerd risico lopen is onderdeel van je eigen bedrijf.

Voer werkzaamheden zelfstandig uit

Een moeilijk punt voor de zzp’er in de zorg. Zo is het in de praktijk vaak moeilijk, of soms onmogelijk, om geen praktische sturing te krijgen tijdens je werkzaamheden. En dat terwijl dit van een zzp’er eigenlijk wel wordt verwacht. Dit onderdeel blijft een ongelooflijk ingewikkeld punt voor de zelfstandige en zal dan ook op allerlei manieren verdedigd moeten worden. Denk hierbij onder meer aan het gebruik van goede contracten.

Steek voldoende tijd in je onderneming

Het hebben van een onderneming is niet iets voor ‘ernaast’. Een onderneming is iets wat je aanjaagt en waarmee je als ondernemer continu bezig bent; zo wordt er naar de ondernemer gekeken. De verhouding tussen een loondienstverband en ‘eigen onderneming’ is momenteel onderwerp van discussie. Zorg ervoor dat je voldoende tijd in je onderneming steekt én dat ook registreert.

Wees herkenbaar als ondernemer

Een eigen website, een blog, folders bij de huisarts, visitekaartjes in de binnenzak of een bordje in de tuin. Is dat nou wel nodig? Jazeker, dat is nodig! Het is niet geloofwaardig als je helemaal geen reclame maakt of niet netwerkt terwijl je wel voldoende omzet draait. Dat zou gezien kunnen worden als dat je ‘bovengemiddeld gefaciliteerd’ wordt; bijvoorbeeld door een bemiddelende instantie die je aan werk helpt en houdt. En dat is onwenselijk voor een zelfstandig ondernemer.

Zorg voor voldoende opdrachtgevers

Vaak wordt gedacht dat je bij drie klanten/opdrachtgevers ondernemer bent; dat is sowieso geen vast aantal. En let erop dat bijvoorbeeld een andere locatie van een zorginstelling geen andere opdrachtgever is. Als je de jurisprudentie hierover naleest, zie je dat een zorgorganisatie, of bemiddelende instantie, dan toch als één klant wordt gezien. Meerdere klanten wil zeggen; ik sta in contact met een breed netwerk aan opdrachtgevers. Werk je bijvoorbeeld via een bemiddalaar voor verschillende cliënten, dan is het zaak om daar meerdere bemiddelaars van te maken. Of bijvoorbeeld meerdere bureaus en een aantal particuliere klanten. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Gedraag je als échte ondernemer

Je gedrag is absoluut medebepalend in het oordeel van de Belastingdienst. Als je op alle vragen van de Belastingdienst zegt dat de opdrachtgever daar zorg voor draagt, kom je minder sterk over. Je bent ondernemer; ben daar stellig in, geloof erin en beargumenteer dit aan de hand  van de bovengenoemde punten. En gebruik de juiste termen; zo praat je als zzp’er bijvoorbeeld niet over jouw loon maar over jouw tarief. Kortom, ook wat je zegt, en hoe je dat doet, is van belang!

Tot slot

Het is een brede mix van praktische zaken en beeldvorming die leidt tot het predicaat ‘ondernemerschap’. Wist je dat je met het kwaliteitspakket van SoloPartners beschikt over vele tools die je helpen bij het zelfstandig ondernemerschap? 
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket