Vrouwelijke zorg-zzp’er bewuster bezig met ondernemerschap?

Bericht geplaatst 7 augustus 2024 om 08:37

Deel 4 uitkomsten zzp-onderzoek – ‘ondernemerschap’

Onlangs heeft SoloPartners het onderzoeksrapport ‘Balanceren tussen zorg en ondernemen’ gepresenteerd; een grootschalig onderzoek onder en over zzp’ers in de zorg. De komende weken behandelen we telkens een deel van de uitkomsten. In dit artikel bespreken we het thema ‘ondernemerschap’.

Onderzoeksgroep

Het onderzoek is uitgevoerd onder 3.592 zorg-zzp’ers uit alle leeftijdsgroepen. Hiervan is 77,1% vrouw en is de gemiddelde leeftijd 46,7 jaar. Ruim de helft van de respondenten is (deels) werkzaam binnen de sector Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT). Kijken we naar het hoogst behaalde opleidingsniveau, dan domineert het MBO-niveau en dan met name niveau 3 en 4. De samenstelling van de onderzoeksgroep is een goede afspiegeling van de groep zzp’ers in de zorg.

Meer dan zorgverlener

Een zzp’er in de zorg is, naast zorgverlener, óók zelfstandig ondernemer. Met alle lusten én alle lasten. Keuze voor het zelfstandig ondernemerschap vraagt, naast zorginhoudelijke kennis, om een ondernemersgeest, risicobereidheid en een proactieve houding. Het kan en mag dan ook nooit een ondoordachte keuze zijn. Wordt de zorg-zzp’er getriggerd door, zoals je met regelmaat hoort, de aanname dat je veel kunt verdienen of spelen er andere aspecten?

‘Hoog inkomen’ is minder belangrijk

Uit het onderzoek naar relevante werkaspecten voor zzp’ers blijkt dat ‘plezier in werk’, ‘goede mentale en fysieke gezondheid’ en ‘flexibiliteit om eigen tijd in te delen’ het meest belangrijk zijn. ‘Hoog inkomen’ en ‘minder administratieve lasten’ scoren het laagst. Vrouwen hechten aan vrijwel alle aspecten meer waarde dan mannen, behalve aan ‘hoog inkomen’. Dit wordt ook minder belangrijk naarmate de leeftijd stijgt. ‘Minder administratieve lasten’ wordt juist als belangrijker beschouwd naarmate de leeftijd van de zelfstandig zorgprofessional stijgt.

Jongere zzp’ers (tot 34 jaar) waarderen ‘goede fysieke en mentale gezondheid’ hoger, terwijl de groep van 35-43 jaar ‘flexibiliteit’ en ‘werk-privé balans’ belangrijker vindt. Voor respondenten boven de 43 jaar neemt het belang van deze onderwerpen geleidelijk af.

Hogere scores van vrouwen

Het onderzoek is uitgevoerd met medewerking van prof. dr. Josette Dijkhuizen van Tilburg University. “De lagere score van vrouwelijke zorg-zzp’ers op een hoog inkomen is niet verrassend. We zien in andere studies over startmotieven van ondernemers bijvoorbeeld ook dat mannen geld en een hoog inkomen belangrijker vinden dan vrouwen. De hogere scores van vrouwen op alle andere onderwerpen is interessant. Vrouwen vinden alle onderwerpen belangrijker dan mannen. Wellicht dat vrouwen bewuster bezig zijn met hun ondernemerschap en meer stilstaan bij wat ze uit zelfstandigheid willen halen”, aldus Josette.

Gerealiseerde doelen en ‘knelpunten’

De zzp’ers zijn in de afgelopen 12 maanden vooral succesvol geweest in het realiseren van ‘betekenisvol werk’ en ‘plezier in het werk’. Ze zijn flexibel om hun eigen tijd in te delen, zijn tevreden over hun mentale gezondheid en hebben een goede balans gevonden tussen werk en privé. Over het algemeen tonen de hoge scores op de meeste thema’s aan dat zzp’ers veel van hun doelen weten te realiseren, ondanks enkele aandachtspunten zoals ‘hoog inkomen’ en ‘minder administratieve lasten’. Deze blijken ook voor de toekomst naar verwachting voor de meeste uitdagingen te zorgen.

Zorg-zzp’er heeft behoefte aan stabiliteit

Er leeft onder de zelfstandig zorgprofessionals een grote behoefte aan stabiliteit, zowel in termen van werkgelegenheid als persoonlijke en professionele groei. Zij zien dan ook volop kansen voor de toekomst, waarbij zij de kans ‘verbetering van vakkennis via (bij)scholing’ als (heel) belangrijk wordt beoordeeld. Uit de cijfers blijkt dat de nadruk voor de toekomst voor de zzp’ers duidelijk ligt op samenwerking, persoonlijke groei en verbetering van vakkennis.

Tot slot

De rol van de zorg-zzp’er omvat dus veel meer dan alleen zorgverlening; het is een complex samenspel van ondernemerschap, persoonlijkheidskenmerken en persoonlijke ontwikkeling. Ondanks de uitdagingen blijven de zorg-zzp’ers gedreven en zien ze kansen. Een mooi uitgangspunt voor een succesvol voortbestaan van het zelfstandig ondernemerschap in de zorg!

Interesse in het volledige rapport?

Ben je lid van SoloPartners? Dan kun je het hele rapport downloaden in jouw persoonlijke MijnSolo-omgeving. Je vindt het rapport onder het kopje ‘Ondernemerschap’ bij de whitepapers. Ben je geen lid van SoloPartners maar ben je wel geïnteresseerd in het onderzoeksrapport? Stuur dan een mailtje naar communicatie@solopartners.nl: je ontvangt dan een pdf-bestand van het rapport.

Heb je nog vragen naar aanleiding van het rapport ‘Balanceren tussen zorg en ondernemerschap’? Neem dan contact op met onze klantenservice.

In diverse artikelen behandelen we de uitkomsten van het onderzoek.

Alle artikelen met uitkomsten van het onderzoek:

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket