Hoe maak ik een kwaliteitssysteem?

Laatste update 30 november 2023 om 12:00

Als zzp’er in de zorg ben je wettelijk verplicht om een kwaliteitssysteem in te richten voor jouw onderneming. We leggen je graag in stappen uit hoe je dit kunt doen. We bespreken in dit artikel het eerste onderdeel: Protocollen.

Een kwaliteitssysteem is eigenlijk een document met daarin de uitgangspunten van de eisen die zijn beschreven in de Wet kwaliteit,  klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). Door met zo’n document te werken laat je zien dat jij als zelfstandig zorgaanbieder bezig bent met de kwaliteit van zorg en het verbeteren van de zorgverlening.

De start: protocollen

Per beroepsgroep gelden andere beroepsprotocollen, normen of standaarden. Deze worden behandeld tijdens je opleiding en kun je vaak ook verkrijgen via jouw beroepsorganisatie. Je kunt ook op de website van Zorginstituut Nederland ‘Zorginzicht’ een overzicht vinden van de kwaliteitsinstrumenten.

Heeft jouw beroepsgroep geen beroepsorganisatie? Zorg er dan voor dat je op een andere manier de professionele standaarden bemachtigt en volgt. Zijn er geen professionele standaarden beschikbaar voor je beroepsgroep? Richt dit dan voor jezelf in en leg vast wat je doet, en waarom je het (op die manier) doet.

Besluit je af te wijken van de geldende beroepsstandaard? Beschrijf dan waarom je hebt besloten om dit te doen. Dit beschrijf je in het cliëntendossier. Zo kun je altijd aantonen dat je op de hoogte bent van de standaarden, en dat je weloverwogen hebt besloten om hier van af te wijken.

Ons advies

Ga op onderzoek uit, welke protocollen passen bij jouw beroepsgroep? Zorg dat deze protocollen altijd beschikbaar zijn zodat je ze altijd kunt raadplegen. Twijfel je over bepaalde handelingen? Pak de protocollen er dan bij. Twijfel je of de protocollen wel passend zijn bij de situatie? Bekijk dan of je van de protocollen kunt afwijken ( Lees het artikel: Mag ik afwijken van het protocol?) en maak hier notitie van in het cliëntendossier.

Het kwaliteitssysteem inrichten

Je begint het kwaliteitssysteem dus met het onderdeel protocollen. Je noteert in dit hoofdstuk:

  1. Welke protocollen je gebruikt en waarom.
  2. Of je open staat om eventueel met andere protocollen te werken als een opdrachtgever dit vraagt. (Indien passend bij de situatie)
  3. Op welke basis je tot het besluit bent gekomen om wel of juist niet te werken met meerdere protocollen.

Afbakenen van taken

Ook het afbakenen van taken hoort bij het onderdeel ‘professionele standaarden’ binnen het kwaliteitssysteem. Weten wat je wel doet is minstens net zo belangrijk als weten wat je niet doet. Leg dus voor jezelf vast welke zorg jij zelf kunt verlenen en welke zorg je moet uitbesteden. Voeg het afbakenen van je taken toe aan je kwaliteitssysteem. Daarnaast is het van belang dat je de afspraken die je met opdrachtgevers maakt over wat jouw taken zijn en wat niet vast legt in de overeenkomst.

<< terug naar het overzichtsartikel van de Wkkgz

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket