Een financieel harnas voor zzp’ers in de zorg

Bericht update 14 maart 2018 om 16:24

Voor jezelf begonnen in de zorg? Dan geniet je ongetwijfeld van de toegenomen zelfstandigheid. Tegelijkertijd brengt een leven als zzp’er ook andere risico’s met zich mee, bijvoorbeeld op financieel gebied. Gelukkig kun je deze risico’s vaak goed afdekken middels o.a. verzekeringen: we zetten wat mogelijkheden op een rijtje.

VerzekeringenVerzekeringen financieel harnas Solopartners

Als zzp’er ontkom je er niet aan: je moet jezelf goed verzekeren. Hoe je dat precies doet, hangt natuurlijk af van het soort werk. We richten ons daarom op drie verzekeringen die voor veel zzp’ers belangrijk kunnen zijn.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Deze verzekering is niet verplicht, maar wel degelijk het overwegen waard. Mocht het namelijk zo zijn dat je door een ongeluk uit de running raakt, dan ben je als zzp’er financieel gezien op jezelf aangekeken. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Toegegeven, een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet goedkoop. Maar wel een dikke aanrader. Voor zo’n 200 euro per maand dek je dit financiële risico.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Wat als je bij een cliënt thuis per ongeluk een dure urn laat vallen? Of als een cliënt door jouw schuld struikelt en in het ziekenhuis belandt? Realiseer je dat je dan misschien hoofdelijk aansprakelijk bent voor alle kosten. Gelukkig kun je voor dit soort gevallen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. De kosten? Ongeveer 150 euro per jaar.

Bedrijfsschadeverzekering

Heb je een eigen praktijk? Dan doe je er goed aan om een bedrijfsschadeverzekering
af te sluiten. Zo niet, dan kan brand je je bedrijf kosten. Naast brand dekt deze verzekering overigens ook eventuele gevolgschade van storm, bliksem en diefstal.

Let op je uurtarief

Eerder vertelden we je al dat bijna 60% van de zzp’ers een te laag uurtarief rekent. Een te hoog uurtarief is echter ook weer niet de bedoeling. Sterker nog: een te hoog tarief wordt zelfs beboet. Een eenduidig antwoord over een maximum uurtarief is helaas niet te geven. Dit is namelijk afhankelijk van je specialiteit, de grootte van je opdracht en je concurrentie.

Stel algemene voorwaarden op
Tot slot raden we je aan om als zzp’er in de zorg met algemene voorwaarden te werken. Hierin zijn een aantal belangrijke zaken vastgelegd, zoals betaling, aansprakelijkheid en geheimhouding. Bij een conflict met een cliënt of een opdrachtgever heb je dan in ieder geval een juridisch vangnet.

Schrijf je de voorwaarden zelf? Laat ze dan voor de zekerheid checken door een jurist. Als lid van SoloPartners heb je toegang tot algemene voorwaarden die speciaal zijn toegespitst op de zorg.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket