Hoe word ik zzp’er in de zorg?

hoe word ik zzp'er in de zorg

Bericht update 29 mei 2023 om 10:00

SoloPartners krijgt regelmatig de vraag: ‘hoe word ik zzp’er in de zorg?’ In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje; met de verwijzing naar eerder geschreven artikelen voor wat extra verdieping.

Een goede start

Als brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg schrijven we regelmatig artikelen over het starten als zorg-zzp’er. Op die manier informeren we je en proberen we je op weg te helpen. In het artikel ‘starten als zzp’er in de zorg’ besteden we aandacht aan de volgende zaken:

 • waar begin je?
 • waar liggen je kansen?
 • 10 criteria voor ondernemerschap
 • wetgeving gericht op de zorg, zoals de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz)
 • verschillende soorten opdrachten
 • concrete tools om aan de slag te gaan

Ondernemerschap

Als zzp’er ben je niet alleen zorgaanbieder maar ook ondernemer. Er zijn dus ook eisen en regels met betrekking tot het ondernemerschap waarmee je rekening moet houden. Voldoe je aan die eisen en regels? Dan mag je jezelf met recht ondernemer noemen. En verminder je bovendien de kans dat een overeenkomst van opdracht wordt aangemerkt als een arbeidsovereenkomst.

In het artikel ‘eisen vanuit de Belastingdienst’ hebben we een aantal eisen en regels voor het ondernemerschap op een rij gezet.

Waarmee moet je nog meer rekening houden?

Als zzp’er in de zorg moet je aan een aantal eisen voldoen. We hebben een handig overzicht geschreven met daarin alle wettelijke eisen die gelden voor jou als ondernemer. In dit artikel belichten we zowel de eisen die gelden voor jou als ondernemer als de eisen die gelden voor jou als zorgaanbieder. En ook niet geheel onbelangrijk, hoe je een dienstverband voorkomt!

Ben je zzp’er in de VVT? Kijk dan ook eens op de site van de Kamer van Koophandel. Hier vind je een stappenplan met zaken die je moet regelen voordat je aan de slag kunt gaan als zzp’er in de VVT.

Wat doet SoloPartners voor jou?

Uit bovengenoemde artikelen blijkt wel dat je niet licht moet denken over een overstap naar het zzp-schap. Met name als starter zijn er veel zaken waaraan je moet denken en die je moet regelen. Gelukkig hoef je niet alles alleen te organiseren. SoloPartners is er om je te helpen; zowel bij je start maar zeker ook daarna.

Met een lidmaatschap bij SoloPartners helpen wij je bij het voldoen aan de kwaliteitseisen voor zorgaanbieders die zijn opgenomen in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). Deze eisen gelden niet alleen voor startende zzp’ers, maar voor alle ondernemers in de zorg. De eisen van de Wkkgz vormen een blijvende verplichting. Met een kwaliteitslidmaatschap bij SoloPartners ben je voorzien van alle benodigde hulpmiddelen om blijvend aan die verplichtingen te kunnen voldoen.

Veel succes met ondernemen!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket