Hoe word ik zzp’er in de zorg?

hoe word ik zzp'er in de zorg

Laatste update 3 oktober 2022 om 11:12

Deze vraag wordt ons nog regelmatig gesteld. Vandaar dat we in dit artikel van de gelegenheid gebruik maken om de belangrijkste aandachtspunten nog eens voor je op een rijtje te zetten.

Een goede start

Als brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg hebben we al vaker artikelen geschreven over het starten als zzp’er in de zorg. Op die manier proberen we jullie te informeren en op weg te helpen. We schreven eerder al eens een artikel over starten als zzp’er in de zorg waarin de volgende zaken aan de orde komen:

 • Waar begin je?
 • Onderzoek, waar liggen jouw kansen?
 • De 10 criteria voor ondernemerschap
 • De eisen van de Wkkgz
 • Verschillende soorten opdrachten
 • Concrete tools om aan de slag te gaan.

Ondernemerschap

Omdat je niet alleen zorgaanbieder bent maar ook ondernemer, zijn er ook eisen met betrekking tot dit ondernemerschap waar je rekening mee moet houden. Als je voldoet aan die eisen mag je je met recht ondernemer noemen en verminder je de kans dat een overeenkomst van opdracht wordt aangemerkt als een arbeidsovereenkomst. In dit artikel hebben we de eisen vanuit de Belastingdienst voor je op een rij gezet.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Als zzp’er in de zorg moet je aan een aantal eisen voldoen. We hebben een handig overzicht geschreven met daarin alle wettelijke eisen die gelden voor jou als ondernemer. In dit artikel belichten we zowel de eisen die gelden voor jou als ondernemer als de eisen die gelden voor jou als zorgaanbieder. En ook niet geheel onbelangrijk, hoe je een dienstverband voorkomt! De Kamer van Koophandel heeft op haar site ook een stappenplan staan die je als startende zzp’er in de VVT moet zetten voordat je aan de slag kunt.

Wat doet SoloPartners voor jou?

Uit bovengenoemde artikelen blijkt wel dat je niet te licht moet denken over een overstap naar het zzp-schap. Met name als starter zijn er veel zaken waar je aan moet denken en die je moet regelen. Gelukkig hoef je niet alles alleen te organiseren. SoloPartners is er om je te helpen, zowel bij je start maar zeker ook daarna.

Met een lidmaatschap bij SoloPartners helpen wij je bij het voldoen aan de kwaliteitseisen voor zorgaanbieders die zijn opgenomen in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). In dit artikel vind je al die eisen overzichtelijk bij elkaar. Deze eisen gelden niet alleen voor startende zzp’ers, maar voor alle ondernemers in de zorg. De eisen van de Wkkgz vormen een blijvende verplichting. Met een kwaliteitslidmaatschap bij SoloPartners ben je voorzien van alle benodigde hulpmiddelen om blijvend aan die verplichtingen te kunnen voldoen.

Veel succes met ondernemen!

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 34.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket