Onderzoeksrapport ‘Balanceren tussen zorg en ondernemerschap’

onderzoeksrapport

Bericht geplaatst 11 juli 2024 om 11:37

Met gepaste trots heeft SoloPartners het onderzoeksrapport ‘Balanceren tussen zorg en ondernemerschap’ gelanceerd. Het geeft inzicht in de ervaringen en uitdagingen van zelfstandig zorgprofessionals. Het grootschalige onderzoek heeft SoloPartners uitgevoerd onder zowel beginnende als ervaren zzp’ers in de zorg. Met vertegenwoordigers uit alle branches en leeftijdsgroepen onthult het rapport de complexiteit van het zelfstandig ondernemerschap binnen het Nederlandse zorglandschap. Het onderzoek is uitgevoerd met medewerking van prof. dr. Josette Dijkhuizen van Tilburg University. Zij is Kroonlid bij de SER op de zetel voor zzp’ers.

Onderzoek onder en over flexibele schil

Er wordt veel gepraat en geschreven over zzp’ers in de zorg. De kant van de zzp’ers is dan in veel gevallen onder- of zelfs onbelicht. De tendens is over het algemeen niet heel positief. Zo wordt nogal eens het beeld geschetst dat de zorg-zzp’er voornamelijk werkt voor het geld en niet vanuit het hart. Daarnaast zouden zij alleen de ‘leuke’ diensten draaien. Klopt dit beeld? Bestaat de inmiddels onmisbare flexibele schil inderdaad uit, zoals je soms hoort, goudzoekers? Dit was reden genoeg voor SoloPartners om een grootschalig onderzoek uit te voeren over én onder zzp’ers in de zorg.  

Goede afspiegeling zzp-schap in de zorg

Het onderzoek, waaraan 3.592 zorg-zzp’ers deelnamen, geeft een goed beeld van de zelfstandig zorgprofessionals in Nederland. Met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar en een groot aandeel vrouwen, weerspiegelt de samenstelling van de onderzoeksgroep het huidige zzp-landschap in de zorg. Met vertegenwoordigers uit alle sectoren, waarvan een groot deel in de VVT-sector werkzaam is, beslaat het onderzoek het gehele werkveld.

Roep om positieve verandering

Loe van Erp, algemeen directeur van SoloPartners: “Dit rapport biedt een helder en actueel inzicht in de realiteit van zelfstandig ondernemerschap in de zorg. De bevindingen onderstrepen de cruciale rol van zorg-zzp’ers in het opvangen van personeelstekorten. Daarnaast benadrukken ze de noodzaak van beleidsmaatregelen om hun positie te versterken en verduidelijken. We roepen beleidsmakers, zorginstellingen/opdrachtgevers, bemiddelaars én zzp’ers zelf op om deze inzichten te gebruiken als basis voor positieve verandering in de zorgsector.”

Inzicht in het zelfstandig ondernemerschap

Het rapport maakt de complexiteit van het zelfstandig ondernemerschap in de zorg inzichtelijk. Veel deelnemers worstelen met het vinden van een evenwicht tussen werk en privéleven. Daarnaast is veel bezorgdheid over veranderende regelgeving en de impact daarvan op hun professionele praktijk. Er is behoefte te blijven groeien en zich te blijven ontwikkelen binnen hun vakgebied. Financiële onzekerheid blijft een grote uitdaging voor veel zzp’ers.

Ruim de helft van de respondenten geeft aan (heel) vaak avond-, nacht-, en weekenddiensten (ANW-diensten) te draaien. Nog geen 20% doet dit nooit. Het rapport onderstreept ook de waarde die zzp’ers hechten aan flexibiliteit, werkplezier en een goede mentale gezondheid. Deze aspecten worden als zeer belangrijk ervaren. Een ‘hoog inkomen’ wordt het minst vaak genoemd als zeer belangrijk onderwerp binnen het zzp-schap.

Jaarlijks onderzoek

We hebben met het onderzoek de basis gelegd voor een jaarlijks terugkerende verkenning van het zzp-schap in de zorg. Zo kunnen we trends signaleren en monitoren en worden knelpunten, uitdagingen en kansen inzichtelijk. Alles gebaseerd op informatie afkomstig van de hoofrolspelers zélf; de zelfstandig zorgprofessionals. Dit rapport biedt niet alleen een kijkje achter de schermen, maar is ook een roadmap voor beleidsmakers en instellingen die streven naar een betere inzet van de inmiddels onmisbare flexibele schil.

De komende weken besteden we in diverse artikelen op onze website aandacht aan de uitkomsten van het onderzoek. Dan komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: het zzp-schap, werken via bemiddelaars, de financiële situatie en taakfitheid. Houd dus onze website, en de socials, in de gaten.

Interesse in het volledige rapport?

Ben je lid van SoloPartners? Dan kun je het hele rapport downloaden in jouw persoonlijke MijnSolo-omgeving. Je vindt het rapport onder het kopje ‘Ondernemerschap’ bij de whitepapers. Ben je geen lid van SoloPartners maar ben je wel geïnteresseerd in het onderzoeksrapport? Stuur dan een mailtje naar communicatie@solopartners.nl: je ontvangt dan een pdf-bestand van het rapport.

Heb je nog vragen naar aanleiding van het rapport ‘Balanceren tussen zorg en ondernemerschap’? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Tot slot willen we iedereen die aan het onderzoek heeft deelgenomen heel hartelijk danken. Dankij jullie, de hoofdrolspelers, hebben we een actueel en reëel beeld van het zzp-schap in de zorg kunnen neerzetten!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket