Als zzp’er bepaal jij zélf je uurtarief

pgb tarieven

Bericht geplaatst 9 september 2022 om 13:19

Naar aanleiding van ons artikel over het uurtarief van 30 augustus hebben we heel veel reacties ontvangen, waarvoor onze hartelijke dank. Er zijn verschillende signalen binnen gekomen. In dit artikel vind je een tussentijds verslag van de resultaten.

Niet onderhandelbaar

Veel reacties hebben betrekking op bemiddelaars en instellingen die vaste tarieven hanteren en daar niet over onderhandelen. Ons advies: accepteer dan ook geen opdrachten tegen een niet onderhandelbaar tarief, tenzij dit tarief past bij het tarief wat jij in gedachte hebt. 
Ook kunnen we ons voorstellen als je zo gauw geen andere opdracht vinden kunt je denkt ‘beter iets dan niets’, je akkoord gaat met een lager tarief. Als je in deze spagaat terecht komt, ga dan geen langdurige verplichting aan. Focus op nieuwe opdrachten, zeker in deze tijd is er voldoende te vinden. 

We hoorden een signaal waarin er voor een klus door bemiddelaar X een niet onderhandelbaar en laag tarief werd aangeboden. Dezelfde klus werd de zzp’er middels bemiddelaar Y aangeboden met een onderhandelbaar tarief. Je raad het al, de zzp’er ging het gesprek aan met bemiddelaar Y en kwam tot een passend tarief. 

Eenzijdige wijziging

Ook ontvingen we veel reacties met betrekking tot één instelling die eenzijdig, met onmiddellijke ingang, niet alleen met een vast tarief is gaan werken maar ook dat tarief stevig heeft verlaagd ten opzichte van wat voorheen werd betaald. Er is naar onze mening niet langer sprake van een redelijk tarief, gelet op de kosten en voorzieningen die je daaruit moet betalen.

Met betrekking tot deze – en andere – instellingen, die lopende een overeenkomst, eenzijdig de afspraken aanpassen, is ons advies om per onmiddellijk de samenwerking te beëindigen en een andere opdrachtgever te zoeken die contractuele afspraken wél respecteert.

Wijzigingen in een lopende overeenkomst kunnen alleen worden doorgevoerd als daar overeenstemming bestaat tussen de contractspartijen. In sommige situaties zijn eenzijdige wijzigingen mogelijk, bijvoorbeeld bij het wijzigen of afzeggen van diensten, maar het moet dan wel contractueel vastgelegd zijn dat de opdrachtgever die mogelijkheid heeft. Als dat betekent dat je dienst niet doorgaat of dat je de gewijzigde dienst niet kunt werken, kan dat tot gevolg hebben dat je niet wordt betaald.

Pak de controle en wees ondernemend

Wat we ook met dit artikel willen zeggen is dat jij de controle hebt en jij bepaalt als ondernemer. Soms lijken we ons dat niet voldoende te beseffen, maar het is echt zo. Als ondernemer bepaal jij wat je nodig hebt om rond te komen en een fijn leven (werk en privé) te kunnen hebben. Aan de hand daarvan bereken je de grenzen voor je uurtarief. Hou je dan ook aan die afspraak met jezelf.

Zoek gericht naar opdrachten die bij jou passen.

Signaal bij ACM neergelegd

Door een aantal reacties vermoeden wij dat er een groep instellingen en bemiddelaars in een deel van Nederland afspraken hebben gemaakt over de te hanteren tarieven voor zzp’ers. Van die ‘samenwerking’ hebben we melding gemaakt bij ACM. Het lijkt er in die situatie erg op dat er verboden prijsafspraken zijn gemaakt. Dit heeft tot gevolg dat de concurrentiepositie van zzp’ers in dat deel van Nederland nadelig is beïnvloed. De ACM onderzoekt die zaak inmiddels.

Oproep: Laat je horen

Uit de enorme hoeveelheid reacties blijkt dat dit onderwerp erg leeft onder zzp’ers. Blijf ze dan ook sturen, jullie eigen ervaringen. We blijven de onderwerpen volgen en komen er op een later moment ongetwijfeld weer op terug.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket