Als zzp’er kan ik op míjn manier werken

kraamverzorgende

Bericht geplaatst 8 januari 2021 om 08:00

Steeds vaker mopperde kraamverzorgende Patricia Veth over haar werk. Bijvoorbeeld als ze een kraamvrouw die zich niet lekker voelde alleen moest laten, omdat ze om 14.00 uur bij een ander gezin móést zijn. Of als ze na vier van de acht dagen bij kersverse ouders werd afgelost door een collega. Dat gezin kreeg dan twéé verzorgenden met een verschillende aanpak over de vloer.

“Het stoorde me enorm”, vertelt Patricia. “Dát is niet de zorg die ik wil verlenen. Ik wilde die moeder helemaal niet alleen laten. En ik wilde geen aflosdienst in een gezin, omdat we niet langer dan acht dagen achter elkaar mochten werken. Ik wilde blijven. De loondienstregels van een grote organisatie bevielen me voor geen meter meer.”

Duwtjes in de rug

Collega’s die als zzp’er werkten, konden het gefoeter niet aanhoren. Ze moedigden haar aan om ook zelfstandig verder te gaan. Maar dat zag de kraamverzorgende uit Altena eigenlijk niet zitten. “Ik zei dan: al die cijfers en administratie… dat is niets voor mij. Als ik een komma verkeerd zet, ben ik al het haasje. ‘Dat is nou precies waar boekhouders voor zijn’, was hun reactie dan.”

Deze duwtjes in de rug brachten Patricia al in de juiste richting. Haar man hoefde alleen nog maar het laatste zetje te geven. “Hij vond dat ik het gewoon moest proberen, want ik had volgens hem niets te verliezen. Er was immers een gigantisch personeelstekort, waardoor ik zo weer terug zou kunnen. Uiteindelijk ging ik ervoor.”

Van starter tot volle agenda

In het begin combineerde Patricia haar ‘eigen’ gezinsleven met een nul-urencontract bij een groter bureau. Zo kon ze er langzaam in rollen. “Als zelfstandig kraamverzorgende heb je wat tijd nodig om op te starten”, legt ze uit. “Gezinnen zoeken in de eerste drie maanden van de zwangerschap naar de juiste kraamzorg. Zo’n zes maanden later kun je pas écht beginnen.”

Inmiddels is Patricia vijf jaar onderweg met haar bureau Kraamzorg met Passie & Liefde. En hoeft ze zich geen moment druk te maken over haar hoeveelheid werk. “Tot en met juli 2021 is m’n agenda volledig gevuld, gelukkig.”

Samenwerken

Patricia houdt zich dus knap staande in een markt waar de grote jongens sinds jaar en dag de dienst uitmaken. Mond-tot-mondreclame helpt enorm. Ook is ze succesvol door veel samen te werken met collega-zzp’ers.

“We kopen gezamenlijk zorgmateriaal in, helpen elkaar als er vervanging nodig is en spelen elkaar opdrachten toe. ‘Jongens, een gezin in mei, wie kan?’, wordt er dan in de groepsapp gedeeld. En kom ik een keer ergens niet uit of heb ik vragen? Dan kan ik ook altijd terugvallen op de specialisten van SoloPartners.”

Haar manier

Daarnaast merkt de kraamverzorgende dat er een kentering in de markt gaande is. Jonge ouders kiezen steeds bewuster hun kraamverzorgster uit, waarbij ze kritischer zijn dan ooit. “Dan is de persoonlijke aanpak in m’n voordeel. Ik ken de gezinnen écht. En zij mij andersom. Voordat een vrouw bevallen is, ben ik daar al twee keer geweest. En is er tijdens de kennismaking geen klik? Dan durf ik ook ‘nee’ zeggen. Want die klik is heel belangrijk.”

Patricia is blij dat ze na wat duwtjes in haar rug de sprong in het diepe heeft gewaagd. Ze oefent het vak waar ze zo van houdt weer met een grote lach uit. “Als zzp’er kan ik op míjn manier werken. Het gemor is al vijf jaar voorbij!”

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket