Betalingstermijn bij grote opdrachtgevers korter

betalingstermijn

Bericht geplaatst 19 juli 2022 om 10:03

Heb jij ook wel eens een discussie gehad met een opdrachtgever over de betaling van facturen? Kreeg je dan te horen dat een betalingstermijn van 45, 60 of zelfs 90 dagen wordt aangehouden? Met grote opdrachtgevers is deze discussie vanaf 1 juli 2022 verleden tijd. Vanaf nu is het Burgerlijk Wetboek gewijzigd en wordt de betalingstermijn voor grote bedrijven maximaal 30 dagen.

Dit betekent dat je met de wet in de hand kunt afdwingen dat jouw facturen binnen 30 dagen worden betaald. Doet de opdrachtgever dat desondanks niet, dan is die van rechtswege een vertragingsrente verschuldigd op basis van de wettelijke handelsrente. Die bedraagt op dit moment zo’n 8 %.

Grote opdrachtgever is echt groot

Voorwaarde is dat de schuldeiser een kleine of middelgrote onderneming is. Als zzp’er ben je een kleine onderneming en kun je een beroep doen op deze wet. Andere voorwaarde is dat degene die moet betalen een groot bedrijf is. Daarvan is sprake bij een jaaromzet van ten minste 40 miljoen euro, ten minste 250 werknemers en een balanstotaal van ten minste 20 miljoen euro.

Als je als onderaannemer werkt voor één van de grotere instellingen (meerdere activiteiten, meerdere locaties) is de kans zeer groot dat je werkt voor een bedrijf dat op grond van de wet je facturen binnen 30 dagen moet betalen.

Zet het in de overeenkomst

Wij adviseren je dan ook om op je facturen een betalingstermijn te hanteren die niet langer is dan 30 dagen en ook in je overeenkomsten, als daar iets in staat over de betaaltermijn, die te bepalen op maximaal 30 dagen. Grote opdrachtgevers zullen deze termijn vanaf 1 juli 2022 sowieso moeten accepteren.

30 dagen is fair

Kleinere opdrachtgevers zullen wellicht protesteren en dan zal je moeten onderhandelen om tot een voor jou acceptabele termijn te komen. Met de nieuwe wet kun je in ieder geval goed onderbouwen dat 30 dagen een meer dan redelijke termijn is en dat het niet fair is om een zzp’er langer op zijn geld te laten wachten.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket