Het coronavirus, ook wel bekend als Covid-19, heeft ervoor gezorgd dat we ons in een bizarre situatie bevinden. Onder onze leden zien wij verschillende behoeftes terug, de ene zzp’er zit ineens zonder werk waar de ander de vraag niet aan kan. Als brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg willen wij jullie actuele informatie bieden en belangrijke bronnen delen die in deze tijden van belang kunnen zijn.

Wanneer is het verantwoord om te werken?

Met de kennis die we ondertussen allemaal hebben opgedaan is het belangrijk om die mee te nemen in je overweging om te gaan werken of niet. Daarnaast is het belangrijk om indien nodig in quarantaine of isolatie te gaan. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verspreid die informatie via de volgende pagina.

Compensatieregelingen: hoe zit het?

Wij hebben verschillende vragen over mogelijke compensatieregelingen gekregen. Via de website van de Kamer van Koophandel (KvK) kan je erachter komen of en waar je mogelijk voor in aanmerking komt. Weet dat de regeling voor niet-geleverde pgb-zorg die wordt betaald vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) mag worden doorbetaald. Meer informatie vind je in ons nieuws artikel: Regeling niet-geleverde zorg ook voor Zvw.
Voor de pgb-zorg die wordt betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdwet of Wet langdurige zorg (Wlz) bestaat er ook een regeling voor niet geleverde zorg.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat Stichting ZWIC is opgericht welke als doel hebben om (familie van) zorgverleners te kunnen compenseren indien zij tijdens het werk in de frontlinie getroffen worden door het virus.

Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Er zijn door het ministerie uitgangspunten geschreven over het juiste gebruik van PBM. Lees de uitgangspunten door die op jou van toepassing zijn PBM bij WMO-ondersteuning of uitgangspunten PBM-gebruik buiten het ziekenhuis. Vanwege de grote vraag naar PBM’s zijn er richtlijnen opgesteld door het RIVM, laten we er samen voor zorgen dat dit noodzakelijk goed, enkel ingezet wordt indien nodig. Richtlijnen binnen ziekenhuizen zijn verschillend. Voor zover ons bekend is, krijgen zzp’ers die een ziekenhuis of verpleeghuis ondersteunen met hun inzet de nodige PBM’s vanuit die instelling indien voorradig.

Mantelzorgers en pgb-gefinancierde zorgverleners kunnen bij hun werk gebruikmaken van persoonlijke beschermingsmiddelen of mondneuskapjes. Cliënten kunnen onder voorwaarden gebruik maken van gratis zelftests. In deze instructie staat wanneer zorgverleners persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen aanvragen. En wanneer cliënten zelftests kunnen aanvragen. (bron en instructies Rijksoverheid)

Hoe vraag je PBM aan?

Meer informatie vind je in ons artikel: Persoonlijke beschermingsmiddelen: zorg voor een eigen voorraad.

Aanvullende informatie indien je bestelt bij Mediq: Wanneer je PBM wilt aanvragen, dan kan je dit onder andere doen via het portaal van Mediq: Mijn MedBIS, binnen een speciale PBM aanvraagomgeving. Na je aanvraag wordt deze gecontroleerd en beoordeeld. Via het digitale PBM-aanvraagformulier binnen de online omgeving van Mediq geeft jij aan welke en hoeveel producten je nodig hebt.

Als je minder ontvangt dan je hebt aangevraagd adviseert Mediq om op een later moment opnieuw jouw aanvraag in te dienen.  Het kan zijn dat wanneer je bijvoorbeeld 20 handschoenen besteld, je er 50 gefactureerd krijgt omdat deze in een omdoos van 50 stuks zitten. Mediq factureert je in dit geval 50 handschoenen.

LET OP: Je hoeft zelf geen AGB code te hebben om te kunnen bestellen, graag één van deze codes gebruiken die voor jou van toepassing is:

91800000 Verzorgende (ZZP)
91810000 Verpleegkundige (ZZP)
41010000 Wijkverpleging (ZZP)
01000000 Huisarts (ZZP)

Daarnaast kies je tijdens je bestelling bij de optie Type instelling voor Overig. Nadat je jezelf hebt geregistreerd duurt het tot 48 uur voordat je registratie is goedgekeurd, deze aanvraag wordt namelijk persoonlijk gecontroleerd en goedgekeurd door Mediq. Indien de registratie is voltooid ontvang je automatisch bericht met inloggegevens.

De rijksoverheid heeft een instructie pagina vrijgegeven voo

Vraagstukken voor ondernemers

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft een groot aantal vragen, inclusief antwoord, met betrekking tot het virus voor ondernemers op de website beschikbaar gesteld. Lees de veel gestelde ondernemersvragen over corona. Ook vragen over mogelijke regelingen m.b.t. het wegvallen van vraag naar jouw aanbod komen hier terug. Heb je een vraag die er niet bij staat bel dan naar het adviesteam van de Kvk: 0800 – 2117. Kom je er met hen niet uit, denken wij graag met je mee.

Contactpunt psychosociale ondersteuning voor zorgprofessionals

Er is een grote kans dat jij als zorgprofessional tijdens deze crisis verschillende ingrijpende gebeurtenissen ervaart. Het contactpunt van ARQ IVP is er voor jou, zij bieden ondersteuning bij de psychosociale aspecten van je werk met betrekking tot het coronavirus.

Vragen vanuit de cliënt

Heeft de cliënt, familieleden, mantelzorgers of naasten vragen over de zorg of ondersteuning in deze coronacrisis. Verwijs hen dan naar het Nationale zorgnummer.

Poster maatregelen

Vanuit onze leden kregen wij de vraag of we hen konden voorzien van een poster voor in de praktijk. Deze hebben wij voor jullie ontworpen en kunnen jullie hier downloaden: Poster Covid-19 voor in de praktijk.

Meldpunt

Als brancheorganisatie zijn we benieuwd naar hoe het jou vergaat in de praktijk. Heb je een verhaal te vertellen of een tip te delen? Informeer ons dan via ons contactformulier of bel ons even. Mocht er aanleiding zijn om meer informatie over het coronavirus te delen, dan lees je dat uiteraard op onze website.

Wil je je verhaal kwijt, even sparren of advies neem dan contact met ons op. Indien jij nog een belangrijke informatiebron mist horen wij dat graag.

Sluit je aan bij meer dan 19000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket