Debat over zzp’ers – nog steeds beperkte kijk op zzp-schap

betrouwbare informatie

Bericht geplaatst 16 juni 2023 om 10:43

Als brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg behartigt SoloPartners jullie belangen. We zitten regelmatig aan tafel met de belangrijke spelers in de markt. We vertegenwoordigen jullie in Den Haag en we houden jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. In dit artikel een update uit het Haagse.

Op 7 juni vond een debat plaats over zzp’ers tussen de vaste kamercommissie SZW, de minister van SZW en de staatssecretaris van Financiën. Tijdens het debat werd nog maar eens duidelijk dat, zowel Tweede Kamer als het kabinet, een beperkte kijk heeft op het zzp-schap. Bij zzp’ers wordt toch nog steeds hoofdzakelijk gedacht aan de zzp’ers aan de onderkant van de markt (zoals bijvoorbeeld de Deliveroo-bezorgers).

Minister gaat vragen VZN beantwoorden

Het belangrijkste wapenfeit van het debat…  het verzoek van de PVV om schriftelijke beantwoording van de door Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) ingediende vragen werd gehonoreerd. Ze gaan niet alleen over de verplichte AOV maar ook over de plannen voor de aanpak van schijnzelfstandigheid. De minister gaat de vragen schriftelijk beantwoorden, met een kopie aan de leden van de kamercommissie.

Wij zijn heel benieuwd naar de antwoorden en gaan ervan uit dat het debat daarna wordt voortgezet. We blijven proberen om de minister, meer dan nu het geval is, rekening te laten houden met jullie wensen en belangen.

Duidelijke positie voor de ondernemer

Tijdens het debat bleek uit de antwoorden van minister Van Gennip dat, voor de oplossing voor verkapte dienstverbanden en schijnzelfstandigheid, vooral wordt gekeken naar de kenmerken van de arbeidsovereenkomst. Het is bijzaak of iemand ondernemend genoeg is en voldoet aan de eisen die daarvoor gelden. Met name de VVD en PVV hebben gevraagd naar een duidelijkere positie voor de ondernemer. En of er mogelijkheden zijn om die groep uit te zonderen van de beoordeling op basis van de criteria van een arbeidsovereenkomst. De minister ziet daar helaas niets in. Ook niet als bewust is gekozen voor het ondernemerschap. En als daarnaast ook nog eens wordt voldaan aan de voorwaarden van de Belastingdienst.

Ruim aandacht voor verplichte AOV

Tijdens het debat was ook ruim aandacht voor de plannen voor de verplichte Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Met name de opt-out voor zzp’ers die zelf al iets hebben geregeld, was onderwerp van een felle discussie. De PvdA was van mening dat een opt-out onuitvoerbaar is; daar moet verder dan ook geen tijd in worden gestoken. De verplichte AOV moet volgens die partij voor iedereen gelden. Zonder uitzonderingen. De VVD benadrukte dat een opt-out voor hen een essentieel onderdeel is van het plan. De minister hield zich wat op de vlakte. Ze gaf wel aan dat, als er een opt-out komt, deze alleen geldt voor alternatieve regelingen. Dit zijn regelingen waarvan een levenslange uitkering bij arbeidsongeschiktheid is gegarandeerd. Bovendien moet er toezicht plaatsvinden op de aanbieder van dat alternatief.

Tot zover de update… Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan horen jullie dat natuurlijk van ons.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket