Demissionair kabinet mag door met beleid en wetgeving over zzp’ers in de zorg

intervisie kabinet

Bericht geplaatst 12 september 2023 om 11:25

De vaste kamercommissies van VWS en SZW hebben vergaderd over de lopende onderwerpen van het demissionaire kabinet. Tijdens die vergaderingen werd bepaald welke onderwerpen controversieel zijn beschouwd. Met andere woorden: welke onderwerpen mag het huidige kabinet niet meer behandelen in afwachting van een nieuw kabinet.

‘Go’ voor onderwerpen zorg-zzp’ers

Het overgrote deel van de onderwerpen die in behandeling zijn bij de ministeries van VWS en SZW mogen worden voortgezet. Er zijn onderwerpen die controversieel zijn verklaard, maar de onderwerpen en trajecten die zzp’ers in de zorg raken, worden gewoon behandeld. Dat betekent dat er verder wordt gewerkt aan de verplichte AOV voor zzp’ers. Maar ook de plannen rondom de inzet van zzp’ers en schijnzelfstandigheid gaan gewoon door. Net zoals de plannen voor de toekomstbestendige arbeidsmarkt in de zorg (TAZ).

TAZ – basiskader bepalen

Dat het TAZ-traject doorloopt, is geen verrassing. De  samenwerkingsverklaring was namelijk de dag voor de val van het kabinet ondertekend. Met ingang van 1 januari 2024 moeten de TAZ-plannen eraan bijdragen dat de inzet van zzp’ers in de zorg verantwoord en beheersbaar blijft. Aan het basiskader van dat model werken we momenteel nog hard in de kerngroep (waarvan ook SoloPartners onderdeel is). Hiermee hebben het kabinet en de Tweede Kamer geen directe bemoeienis.

‘Werk aan de winkel’

Het is goed dat ook onderwerpen als de verplichte AOV en de wetgeving rondom schijnzelfstandigheid mogen worden behandeld. Dit betekent vooral dat er geen vertraging optreedt. Er moet namelijk nog zoveel werk worden verzet voor beide trajecten. De richting lijkt in ieder geval wel de juiste te zijn. Dus voorlopig kan het kabinet daar dan ook mee door.

Verplichte AOV

Neem bijvoorbeeld de verplichte AOV. Voordat hiervan daadwerkelijk sprake is, moet er nog veel gebeuren. Met name de opt-out voor zzp’ers die zelf al iets geregeld hebben voor eventuele arbeidsongeschiktheid, heeft nog de nodige voeten in de aarde.

Aanpak schijnzelfstandigheid

Maar ook over de aanpak van schijnzelfstandigheid is het laatste woord nog niet gesproken. Met name de uitwerking en weging van de ondernemerscriteria hebben op dit moment de aandacht. Niemand wil dat iemand tegen zijn zin zzp’er is. Maar het is óók niet de bedoeling dat zzp’ers in een arbeidsovereenkomst worden gedwongen. Zeker niet de zzp’ers die daar doelbewust voor kiezen en die aantoonbaar ondernemer zijn.

Niets is zeker

Hoe het gaat lopen, is nog onduidelijk. Veel zal afhangen van de verkiezingsuitslag. Pakt deze slecht uit voor de huidige coalitiepartijen? Dan kan het zomaar zijn dat het kabinet zelf alsnog besluit om deze onderwerpen niet verder te behandelen. Ook al betreft het urgente onderwerpen… over je graf heen regeren is nu eenmaal ‘not done’.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket