Maatregelen tegen zzp’ers gaan niet over zzp’ers 

Zzp'ers wetsvoorstel schijnzelfstandigheid

Bericht geplaatst 2 december 2022 om 14:30

Deze week is er nogal wat ophef over een cartoon die in opdracht van CNV is gemaakt ter ondersteuning van de onderhandelingen over de nieuwe cao-ziekenhuizen. Is al die ophef terecht? SoloPartners ziet een bevestiging van wat wij eerder al signaleerden. Ook bij de CNV is de zzp’er in de zorg namelijk niet het echte probleem. Wat dan wel?

Voor degene onder jullie die het gemist hebben, het gaat over deze cartoon en webpagina van CNV. Wij kunnen ons voorstellen dat de cartoon door zzp’ers niet als grappig wordt beschouwd. Het vooroordeel over de zzp’er in de tekening staat ver af van de werkelijkheid zoals veel zzp’ers die ervaren. Het gaat dan ook niet om de zzp’er in de tekening maar om de medewerker in loondienst. Veel vaste medewerkers zullen het beeld wat daarvan geschetst wordt wel herkennen: weinig invloed en zeggenschap over het rooster en structureel veel meer werken dan verantwoord om de gaten in de roosters weg te werken.

Gericht op de medewerker

De cartoon en de boodschap van de CNV is dan ook niet per sé anti-zzp maar in ieder geval wel pro-medewerker. Er is dan ook zeker geen sprake van een campagne tegen zzp’ers in de zorg zoals wel wordt gesuggereerd. CNV heeft zich in het verleden overigens wel degelijk negatief uitgelaten over zzp’ers in de zorg maar om elke kritische uitlating te beschouwen als een anti-campagne gaat wel wat ver.

Probleem is geen goed werkgeverschap

Waar CNV eigenlijk voor pleit, is dat vaste medewerkers bij hun werkgever dezelfde mogelijkheden krijgen als zzp’ers, namelijk zeggenschap over wanneer ze werken en hoe ze werken. Daarmee onderschrijft CNV wat SoloPartners al schreef in mei en juni van dit jaar, namelijk dat goed werkgeverschap de oplossing is voor de personeelstekorten in de zorg.

Ook dat kost geld

Dat CNV ter onderbouwing van haar eigen standpunten het veel gehoorde misverstand hanteert dat zzp’ers de zorg duur maken, is voor het overige vooral erg grappig. De eisen die CNV stelt in het kader van de Cao-onderhandelingen zullen de zorg namelijk ook niet direct goedkoper maken. Stijgende lonen, investeringen in technologische innovaties, maatregelen om de werkdruk te verlagen en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling kosten namelijk ook geld, geld dat ergens vandaan moet komen. 

Kortom, het feit dat CNV voor medewerkers in loondienst dezelfde mogelijkheden eist die zzp’ers ook hebben, is geen anti-campagne tegen zzp’ers, het is in feite een bevestiging van het feit dat zzp’ers in de zorg een hele goede oplossing hebben gevonden voor de problemen in de zorg die werkgevers maar niet op opgelost krijgen, ervan uitgaande dat ze dit wel willen.

De kritiek op zzp’ers in de zorg is niet meer dan een groot compliment aan jullie, maar dan wat onhandig gebracht.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket