Een enkel negatief geluid over de zzp’er in de zorg

zzp'ers

Bericht geplaatst 24 juni 2022 om 09:57

Tijdens de sessie, die we op 14 juni hebben bijgewoond om de input voor de Hoofdlijnenbrief Toekomstigbestendige arbeidsmarkt Zorg (TAZ), kwamen er weinig negatieve geluiden vanuit werkgevers over zzp’ers in de zorg. Onze bevindingen waarbij de stijging van zzp’ers in de zorg een gevolg zijn werden herkent. We zetten in op het aanpakken van de oorzaak niet het gevolg.

De toekomst van de arbeidsmarkt in de zorg

We hebben eerder gereageerd op de Hoofdlijnenbrief TAZ van de minister van VWS van 13 mei 2022. Om de in de brief aangekondigde plannen verder uit te werken, vond op 13 en 14 juni 2022 de 24-uurs sessie TAZ plaats. Tijdens die sessie heeft het ministerie met vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties op de eerste dag uitgenodigd. Actiz en Zorgthuisnl waren er ook bij. Er is nagedacht over concrete maatregelen die de zorg aantrekkelijk maken en houden voor medewerkers. Op dag 2 mochten ook vertegenwoordigers van andere partijen aanschuiven.

Op de tweede dag waren we erbij

SoloPartners was daarbij, samen met vertegenwoordigers van de NZa, ZN, BOZ, Nu’91, FNV, V&VN en NVZD. Wij wilden tijdens deze dag onze mening geven als er daadwerkelijk over maatregelen gesproken zou worden om het zzperschap te ontmoedigen.

Gelukkig viel die toon ontzettend mee. Aan de kant van de werkgevers waren wel wat negatieve geluiden te vernemen over zzp’ers maar in zijn algemeenheid was iedereen het er wel over eens dat voor ondernemende zzp’ers in de zorg plaats is en moet blijven. Op dat belang van ondernemerschap wijzen wij ook al jaren.

Zzp’ers zijn niet de oorzaak punt

Samen met Nu’91 hebben we het punt gemaakt dat zzp’ers niet het probleem zijn en dat jullie dus ook niet het probleem zijn dat moet worden opgelost. De groei van het aantal zzp’ers is het gevolg van een gebrek aan goed personeelsbeleid. Ook pensioenfonds PFZW heeft dat de afgelopen geconstateerd naar aanleiding van een eigen onderzoek.

Het mes snijdt aan twee kanten, betrokken blijven we

Uiteindelijk zijn er weinig concrete afspraken gemaakt of maatregelen getroffen. Er wordt een vervolg gegeven. Uiteraard blijven we betrokken en hopen we te kunnen bijdragen aan concrete oplossingen. SoloPartners is aangemeld voor de sessie Ruimte voor goed werkgeverschap en werkplezier. Omdat wij merken uit gesprekken met jullie, maar ook met instellingen en bemiddelaars dat werkgevers met goed personeelsbeleid graag met zzp’ers werken en voor zzp’ers ook aantrekkelijke opdrachtgevers vormen. Het mes snijdt dus aan twee kanten. We houden jullie op de hoogte.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket