Een nieuwe weg voor onze belangenbehartiging

betrouwbare informatie

Bericht geplaatst 12 juli 2022 om 16:18

Op 5 juli 2022 vond de aftrapbijeenkomst plaats van het Netwerk Zelfstandig Ondernemers (NZO). Als oprichter en bestuurslid van VZN was SoloPartners uiteraard aanwezig in de Malietoren. Direct hebben de betrokken partijen gediscussieerd over een verplichte pensioenopbouw.

NZO bestaat uit..

De samenwerking tussen VZN, VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO. NZO moet de belangen van alle zzp’ers die aangesloten zijn bij het netwerk gaan behartigen, voornamelijk bij de politiek en de overheid.

De oprichting van het netwerk komt geen moment te vroeg. Op dezelfde dag dat de aftrap plaatsvond, publiceerde minister van SZW haar hoofdlijnenbrief Arbeidsmarkt met daarin veel onderwerpen die zzp’ers raken. Onderwerpen als schijnzelfstandigheid, pensioen, arbeidsongeschiktheid en de positie van kwetsbare zzp’ers zijn heel geschikt om ook via NZO op te pakken.

15 tot 20% van de zzp’ers heeft zo een stem in Den Haag

NZO vertegenwoordigt circa 200.000 zzp’ers, verdeeld over diverse branches en sectoren, waaronder de zorg. Maar ook stukadoors, klusbedrijven, bouwprofessionals, metaalbewerkers, consultants etc. worden door NZO vertegenwoordigd. Tussen de 15 en 20 % van alle zzp’ers in Nederland heeft daarmee een stem in Den Haag.

Op de agenda: pensioenopbouw

Naast een kennismaking stond als inhoudelijk bespreekpunt op de agenda de pensioenopbouw door zelfstandigen. Na een discussie in groepen aan de hand van 3 stellingen, werden vervolgens de resultaten gedeeld.

Verrassend, maar zeker positief, was de eensgezindheid onder de aanwezigen. Een verplichting om pensioen op te bouwen ziet eigenlijk niemand zitten, al helemaal niet als dat via een pensioenfonds moet. Wel zag iedereen in dat het niets doen voor de oude dag een risico op financiële problemen op latere leeftijd met zich brengt en dat dit risico onwenselijk is.

Eigen keuze leidend

Kortom, een goede regeling om zzp’ers pensioen op te laten opbouwen als ze dat zelf willen, wordt toegejuichd. Een verplichting om dat te doen of een verplichte deelname aan een dure bestaande regeling wordt niet als goede oplossing gezien. Dit zijn duidelijke stellingnames waarmee NZO aan de slag kan.

We houden jullie op de hoogte van de activiteiten van het Netwerk Zelfstandig Ondernemers.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket