Heb jij de vragenlijst over de verplichte AOV al ingevuld?

eisen website

Bericht geplaatst 18 april 2023 om 10:52

Vorige week hebben we een enquête verzonden over de plannen van de minister van SZW voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Inmiddels hebben ruim 1.000 zzp’ers onze vragenlijst ingevuld. Dat is een mooi aantal, maar dat kan nog beter!

In het tv-programma Buitenhof beweerde de minister dat 80% van de zzp’ers achter deze verzekering staat. Wij weten niet waar zij die bewering op baseert. Daarom nogmaals de oproep: vul de enquête in en zodat we jullie kunnen vertegenwoordigen en jullie belangen kunnen behartigen.

Waar gaat het ook alweer over?

Voor circa € 200,- per maand kun je maximaal een inkomen op of rond het minimumloon gaan verzekeren. De voorwaarden zijn nog niet echt duidelijk. Ook over de toegezegde opt-out voor zzp’ers die zelf iets hebben geregeld, is de minister nogal vaag. Bovendien komt die opt-out er niet als het niet mogelijk blijkt om daar een heldere regeling voor te maken.

Alvast een klein tipje van de sluier

We willen alvast wat opvallende, tussentijdse resultaten met jullie delen.

  • Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat zij zelf iets heeft geregeld voor arbeidsongeschiktheid. Van deze groep geeft zo’n 50% aan dat zij een eigen buffer heeft (spaargeld of vermogen).
  • Ruim 80 % van de respondenten is van mening dat de minister bij de plannen rekening moet houden met datgene wat jullie zelf al geregeld hebben. Oftewel, heb je zelf al de zaken op orde, dan moet je niet gedwongen worden daarnaast ook nog een verplichte AOV af te sluiten.

Eindresultaat over enkele weken

Uiteraard informeren we jullie over enkele weken over het eindresultaat van de enquête. Hopelijk kunnen we dan ook al wat meer zeggen over hoe we de uitslag gebruiken om jullie belangen te behartigen.

Vul de vragenlijst in!

Tot slot nogmaals de oproep… Heb je de enquête nog niet ingevuld? Wacht dan niet langer en vul de vragenlijst (update: inmiddels gesloten) in. Laat ons weten hoe jij denkt over de AOV; wat heb je zelf geregeld voor eventuele arbeidsongeschiktheid? En wat vind jij belangrijk om te regelen voor zzp’ers? Wij willen graag jullie mening delen met de beleidsmakers voordat de kaders definitief vast komen te staan.

Ken je andere zzp’ers die de enquête nog niet hebben ingevuld? Stuur ‘m door en help ons jou te vertegenwoordigen. De enquête is gericht op alle zzp’ers werkzaam in Nederland. We rekenen op je!

De vragenlijst in anoniem

Update: bekijk hier de uitkomsten van het onderzoek.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket