Geen Wet VBAr – liever een Zelfstandigentoets

VZN zzp zorg zelfstandigentoets

Bericht geplaatst 7 juni 2024 om 14:34

Onlangs werd bekend dat de Wet VBAr (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties) is uitgesteld tot 1 januari 2026. De eerste versie van de wet kreeg massale kritiek. Dit heeft ertoe geleid dat het ministerie van SZW de wet nog eens kritisch tegen het licht heeft gehouden. En heeft aangekondigd de wet op een aantal belangrijke onderdelen aan te passen.

Onduidelijke criteria Wet VBAr

Vooralsnog lijkt het er niet op dat de wet iets gaat opleveren dat in de praktijk makkelijk toepasbaar is. Er zijn te veel onduidelijke criteria om te bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Er is te weinig aandacht voor de kenmerken van ondernemerschap. En er zijn te weinig eenvoudig toepasbare regels over hoe deze  moeten worden toegepast om te bepalen of er al dan niet sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Zelfstandigentoets – eenvoudiger, sneller, duidelijker

Partijen die in de aanloop naar de wet heel kritisch waren over deze punten krijgen nu steun vanuit de wetenschap. Een onderzoeker en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit zijn eveneens van mening dat de Wet VBAr te ingewikkeld, en in de praktijk niet bruikbaar, is. Met name het beoordelen van de arbeidsrelatie is onduidelijk en ingewikkeld en is voer voor eindeloze discussies. Toetsen op ondernemerschap is veel eenvoudiger en duidelijker en geeft sneller uitsluitsel.

De toets checkt of, en in welke mate, een ondernemer voldoet aan de fiscale eisen van het ondernemerschap. Voldoe je aan die eisen? Dan staat het ondernemerschap vast en is er geen sprake van een arbeidsovereenkomst. Voldoe je niet? Dan ben je schijnzelfstandige en is er sprake van een arbeidsovereenkomst. Pas als de toets geen uitsluitsel biedt, is nader onderzoek nodig.

Duidelijkheid vooraf

Deze wijze van beoordelen biedt veel voordelen. Zo zijn ondernemerscriteria relatief snel en eenvoudig te controleren. Hierdoor is er vooraf duidelijk of er een overeenkomst van opdracht kan worden gesloten. Dit maakt controle en handhaving door de Belastingdienst veel eenvoudiger. Echte ondernemers hoeven zich niet langer zorgen te maken over de vraag of ze toch niet onbedoeld een arbeidsovereenkomst hebben. En opdrachtgevers hoeven zich geen zorgen te maken over de financiële risico’s van een overeenkomst van opdracht die achteraf toch een arbeidsovereenkomst blijkt te zijn.

Dat dit ook voor de zorg veel voordelen heeft, mag duidelijk zijn. Op dit moment dreigen eindeloze discussies over de vraag of er bij zzp-inzet sprake is van een arbeidsovereenkomst. Voorkom je discussies door de kenmerken van ondernemerschap leidend te laten zijn? Dan scheelt dit niet alleen veel discussies maar bespaart het uiteindelijk ook veel tijd en geld.

Broodnodige blikverruiming

Kortom, de Zelfstandigentoets biedt alles wat de Wet VBAr vermoedelijk niet gaat bieden. Tot op heden is het ministerie van SZW niet erg ontvankelijk geweest voor deze argumenten. Wellicht dat dit initiatief bij SZW de broodnodige blikverruiming wél oplevert die nodig is om te komen tot werkbare oplossingen.

Meer informatie

Heb je nog vragen naar aanleiding van het artikel? Of heb je andere vragen over het zzp-schap in de zorg? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met onze klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket