Huiswerk voor de minister van SZW

positie zzp'ers zorg

Bericht geplaatst 30 juni 2023 om 11:30

23 juni 2023 was een goede dag voor zzp’ers. Er werd een motie aangenomen in de Tweede kamer, een echte opsteker is voor de ondernemende zzp’er. En er verscheen die dag een column over ‘schijnwerkgevers’; wat ons betreft nu al ‘het woord van het jaar’. Kortom, een dag met bijval voor het zzp’schap. Lees erover in dit artikel.

Motie – positieve ontwikkeling

De Tweede Kamer nam de motie aan van de kamerleden Podt, de Jong en Smals. De motie ging over de contra-indicaties van ondernemerschap die een rol moeten gaan spelen in het arbeidsrecht. Dat houdt in dat er bij de beoordeling ook wordt gekeken of een individu voldoet aan de criteria die gelden voor zelfstandig ondernemers. Door de motie moet de minister van SZW goed gaan kijken naar die contra-indicaties. De focus ligt dan op de criteria die een belangrijke rol spelen bij het beoordelen van de arbeidsrelatie van zzp’ers. Een positieve ontwikkeling dus!

Schijnwerkgevers

Mathijs Bouman, journalist en econoom bij het Financieel Dagblad, kwam in zijn column met de term ‘schijnwerkgevers’. Hiermee doelt hij op werkgevers die wel klagen dat hun personeel wegloopt om zzp’er te worden maar die tegelijkertijd niets doen aan de oorzaken van dat vertrek; slechte arbeidsvoorwaarden, een laag loon, strakke roosters, zware diensten en gebrek aan regie.

Bewuste keuze voor zzp-schap

Zowel de motie als het artikel van Bouman zijn een reactie op hoe de overheid, werkgevers, politieke partijen op links en de vakbonden aankijken tegen zzp’ers. Bij hen leeft het idee dat alle zzp’ers schijnzelfstandigen zijn die weer in een loondienstverband moeten. De maatschappelijke realiteit wil maar niet doordringen; het feit dat steeds meer werkenden, ook nieuwkomers op de arbeidsmarkt, bewust kiezen voor zzp-schap.

Roep om realiteitszin

De motie is vooral bedoeld om de minister van SZW ertoe te dwingen om échte ondernemers ook zo te behandelen. En ze dus niet in een arbeidsovereenkomst te dwingen. De column van Bouman houdt de werkgevers een spiegel voor. Maar het pleit ook voor realiteitszin als het gaat om het handhaven op schijnzelfstandigheid. Dat heeft namelijk geen enkele zin zolang werken in loondienst geen goed alternatief biedt.

Respecteer het ondernemerschap

De maatschappelijke realiteit is nu eenmaal dat werken in loondienst voor steeds meer mensen geen goed alternatief meer is. Zij willen flexibiliteit, eigen regie en minder betutteling van de werkgever, CAO en wetgeving. En dat is wat het zelfstandig ondernemerschap biedt. Het wordt hoog tijd dat we deze keuze gaan respecteren en faciliteren in plaats van dwarsbomen.

De politiek kan, met alle goede bedoelingen, maatregelen aankondigen om zzp-schap tegen te gaan maar dat gaat niet werken. Het is nog nooit een overheid of politieke partij gelukt om door middel van wetten en regels de maatschappelijke ontwikkelingen tegen te gaan of terug te draaien. Dat gaat ook met het zelfstandig ondernemerschap niet lukken!

Dwingen leidt niet tot een oplossing!

Wil je een grote groep mensen, momenteel meer dan 1,2 miljoen, dwingen tot iets wat ze niet willen? Dat gaat zeker geen oplossing brengen en heeft nog nooit gewerkt! De maatschappelijke ontwikkelingen laten nu eenmaal zien dat er behoefte is aan meer eigen regie. Zoek naar mogelijkheden en kansen waarbij de zorgprofessional zich niet gedwongen voelt een andere weg in te slaan. En we dus gedreven, gemotiveerde en ervaren zorgprofessionals verliezen…

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket