Kabinetsplannen voor 2024 – weinig nieuws voor zzp’ers

bonus voor de zzp'er, kabinetsplannen

Bericht geplaatst 21 september 2023 om 13:29

Op Prinsjesdag presenteerde het demissionaire kabinet Rutte IV de laatste begroting; die voor 2024. Wat is in de kabinetsplannen opgenomen dat gevolgen heeft voor zzp’ers in de zorg? In dit artikel praten we je bij.

Zzp’ers moeten ondernemerschap tonen

Voor zzp’ers in de zorg zijn er geen specifieke, nieuwe kabinetsplannen aangekondigd. Dat is ook logisch. De dag vóór de val van het kabinet is de samenwerkingsverklaring ondertekend over het ‘beheersingsmodel’ voor de inzet van zzp’ers in de zorg. Over de basis voor dat model, het fiscaal kader, discussiëren we momenteel nog in de TAZ-kerngroep (waarvan ook SoloPartners onderdeel is). Zodra we hierover uit zijn, kunnen we beoordelen wat dit concreet voor zzp’ers in de zorg gaat betekenen. Wel is al duidelijk dat het ondernemerschap van zzp’ers belangrijker gaat worden. Zzp’ers moeten écht gaan laten zien dat ze zelfstandig ondernemer zijn.

Verplichte AOV en aanpak schijnzelfstandigheid

Het kabinet wil vaart blijven maken met de plannen rondom de verplichte AOV voor zzp’ers. En met de nieuwe wet- en regelgeving rondom schijnzelfstandigheid. Hier zijn namelijk aanzienlijke Europese subsidies mee gemoeid. Beide plannen zijn niet nieuw; daar wordt al enige tijd aan gewerkt. We verwachten hier op korte termijn inhoudelijk dieper op in te kunnen gaan.

Bezuinigingsmaatregel

Zzp’ers gaan meebetalen aan de plannen die extra geld kosten. Eerder is al besloten om de zelfstandigenaftrek ingrijpend terug te brengen. Die daalt in 2024 van € 5.030,- naar € 3.750,-. En nu moet ook de MKB-winstvrijstelling eraan geloven. Deze vrijstelling wordt teruggebracht van 14% naar 12,7%. Zzp’ers worden voor deze bezuinigingsmaatregel niet gecompenseerd. Je zult dit als zzp’er in de zorg dus voelen in je portemonnee.

Verschil met loondienst

Zelfstandig ondernemers gaan meer belasting betalen en medewerkers in loondienst minder;  een zzp’er met een gemiddeld inkomen gaat er in 2024 ongeveer € 100,- per maand netto op achteruit. Wij hebben aan de politiek het signaal afgegeven dat we dat niet eerlijk vinden.

Algemene maatregelen die zzp’ers raken

En dan is er nog een aantal veranderingen die voor iedereen gelden, dus ook voor zzp’ers. Zo stijgt bijvoorbeeld de belastingvrije kilometervergoeding naar € 0,23. Die vergoeding mag je dus opvoeren voor de zakelijke kilometers die je rijdt. Daarnaast stijgt voor inkomens tot € 40.000,- de arbeidskorting met € 115,-. Ondernemers met een inkomen in de hoogste belastingschijf gaan echter meer belasting betalen.

En nu afwachten…

Dit is eigenlijk alles wat er is aangekondigd voor 2024 met gevolgen voor zzp’ers; erg beperkt en voor het overgrote deel niet écht iets nieuws. In theorie kan de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting nog wijzigingen aanbrengen in deze plannen maar dat lijkt niet erg waarschijnlijk. Het is dus afwachten of er na de verkiezingen nieuwe maatregelen worden aangekondigd door het nieuwe kabinet. Concrete gevolgen daarvan zullen we niet merken voor 2025.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket