Kabinetsplannen voor zzp’ers niet met gejuich ontvangen

AOV verzekeringen

Bericht geplaatst 25 april 2023 om 11:13

De recente kabinetsplannen van minister Van Gennip van SZW voor de arbeidsmarkt zijn niet overal met gejuich ontvangen. Met name de plannen voor zzp’ers, of het gebrek daaraan, kunnen op de nodige kritiek rekenen. SoloPartners heeft ook de nodige vraagtekens bij (de haalbaarheid) van de plannen. Onze enquête over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering staat nog online. De resultaten daarvan delen we binnenkort met jullie. Vooruitlopend daarop vatten we alvast wat reacties voor jullie samen.

Uitwerking levert kritiek op

In de kamerbrief Voortgang uitwerking arbeidsmarktpakket van 3 april stelt de minister zelf dat de kabinetsplannen zijn gebaseerd op de adviezen van de commissie Borstlap. De voorzitter van die commissie, Hans Borstlap, is zelf echter uitermate kritisch over de manier waarop de minister de adviezen van zijn commissie heeft uitgewerkt. Tijdens de ArbeidsmarktPoort van 19 april in Nieuwspoort hekelde Borstlap onder andere het gebrek aan aandacht voor het blijven opleiden en ontwikkelen van werknemers.  

Borstlap herhaalde ook het advies aan de minister om de plannen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers niet in te voeren. Niet alleen omdat er geen zzp-organisaties betrokken waren bij de totstandkoming van de plannen, maar ook omdat deze op termijn niet bijdragen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt.

Een basisverzekering

Samen met Ruben Houweling, hoogleraar arbeidsrecht, ziet Borstlap meer in een basisverzekering voor alle werkenden als vangnet voor arbeidsongeschiktheid, ongeacht of je als werknemer of als zzp’er je brood verdient. De verwevenheid tussen het arbeidsrecht en de sociale zekerheid wordt daarmee kleiner, waardoor het minder ingewikkeld wordt om zowel het arbeidsrecht als de sociale zekerheid toekomstbestendig te maken.

Deze standpunten liggen in lijn met wat Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) voor ogen staat voor de wijze waarop zzp’ers in Nederland worden behandeld. Met een vangnet voor de sociale zekerheid voor zowel zzp’ers als werknemers, maar een eigen positie en eigen verantwoordelijkheden waar het de arbeidsmarkt betreft.

Trend wordt genegeerd

De kabinetsplannen van de minister moeten ertoe leiden dat meer mensen een vaste baan in loondienst accepteren en dat er minder flexibele arbeid komt. Deze wens staat haaks op de maatschappelijke trend en getuigt niet van veel realiteitszin. Een recent onderzoek van de Intelligence Group bevestigt dat. 55 % van de ondervraagde zzp’ers geeft aan niet terug te willen in loondienst. Al langer is bekend dat werknemers niet meer zitten te wachten op een heel leven werken voor één werkgever. Men wil afwisseling en blijven ontwikkelen. Daar wordt in de gepresenteerde plannen op geen enkele manier rekening gehouden. 

Voor de arbeidsmarktproblemen in de zorg bieden de plannen van de minister sowieso geen oplossing. Zorgverleners zeggen een vaste arbeidsovereenkomst op omdat zij meer flexibiliteit wensen. Plannen om de vaste arbeidsovereenkomst nog vaster te maken, daar zit in de zorg niemand op te wachten. Aan duidelijkheid over de inzet van zzp’ers des te meer maar die duidelijkheid hoeven we van minister Van Gennip vooralsnog niet te verwachten.

We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket