Ben jij afhankelijk van je bemiddelingsbureau?

Laatste update 21 juli 2023 om 10:52

Het is met enige regelmaat in het nieuws… zzp’ers die door de inschakeling van een bemiddelingsbureau in de problemen komen. Een recent voorbeeld is boekingsplatform Dytter dat zzp’ers niet betaalde voor geleverde diensten. Wat kun je als zzp’er in de zorg doen om vervelende situaties met of door een bemiddelingsbureau te voorkomen? In dit artikel geven we je een aantal handvatten.

Voorbeelden van afhankelijkheid

Er zijn verschillende manieren waarop je afhankelijk kunt zijn van je bemiddelingsbureau. Een paar voorbeelden:

  • je hebt een relatiebeding waarvan je alleen met toestemming van de bemiddelaar mag afwijken;
  • de bemiddelaar verleent zóveel diensten aan jou (bijvoorbeeld administratie, btw, contracten, facturatie, onderhandelen) dat je als ondernemer eigenlijk niet functioneert zonder je bemiddelaar;
  • je bemiddelaar incasseert namens jou de facturen en betaalt deze vervolgens aan jou door.

Bovenstaande voorbeelden en omstandigheden maken je afhankelijk van je opdrachtgever. Zolang de bemiddelaar gemaakte afspraken nakomt, en niet al te streng is als het gaat over het relatiebeding, kan het prima werken. Maar als het mis gaat, zit je al snel in een situatie waarin je niet wilt zitten; je wordt beperkt in je ondernemerschap.

Dytter – een voorbeeld waar het mis ging

Even terugkomend op het laatste voorbeeld in bovenstaande opsomming: ‘je bemiddelaar incasseert namens jou de facturen en betaalt deze vervolgens aan jou door’. Dit is precies waar het mis ging bij Dytter, een boekingsplatform voor diensten in de zorg. De organisatie is in juli 2023 in de publiciteit gekomen doordat er betalingsproblemen waren. Inmiddels is het bedrijf failliet verklaard.

Bij Dytter ging het dus vooral mis in het facturatie-traject. Al enige tijd incasseerde het bedrijf  wel voor de geleverde diensten maar betaalde dit niet meer door naar de zzp’er. Hierdoor zijn er zzp’ers die niet zijn betaald voor verrichte werkzaamheden; zij staan nu met lege handen. Iets wat niet was gebeurd als zij het facturatietraject in eigen hand hadden gehad.

Voorkom (teveel) afhankelijkheid

Wat kun je doen om dit te voorkomen? Simpel… maak duidelijke afspraken met de bemiddelingsbureaus waarmee je werkt. Dit kan gaan over zaken die jij als ondernemer gewoon zelf kunt regelen en het bemiddelingsbureau dus niet voor jou hoeft te doen. Weigert een bemiddelingsbureau om daarover afspraken te maken? Vraag je dan af of dit wel een bureau is waarmee je wilt werken.

Het is verstandig om je bij meerdere bureaus in te schrijven. Zo ben je, mocht het toch mis gaan, niet te afhankelijk van één bureau.

Schakel alleen hulp in als dat echt nodig is

Zet voor jezelf op een rijtje welke zaken je als ondernemer zelf wilt regelen. Moet je voor sommige zaken uitzoeken hoe dat precies werkt? Besteed daar dan tijd aan; het is in veel gevallen niet ingewikkeld. Voor zaken die voor jou wel ingewikkeld zijn, bijvoorbeeld administratie of het beoordelen van contracten, kun je misschien beter een deskundige partij inschakelen. Kies dan voor een partij die alleen voor jou werkt (en niet ook voor de bemiddelaar) en van wie je niet afhankelijk bent voor opdrachten.

Hou zelf de regie in handen

Hoe meer zaken je zelf regelt, hoe steviger je in je schoenen staat in onderhandelingen met een bemiddelingsbureau. Je hebt ze namelijk voor veel zaken niet (meer) nodig. Maar zij jou nog steeds wel… Bijkomend voordeel is dat je hierdoor je zelfstandig ondernemerschap beter inricht. Je loopt daardoor veel minder het risico dat je relatie met het bemiddelingsbureau wordt aangemerkt als een uitzendovereenkomst, oftewel loondienst.

Bewaak je zelfstandigheid dan ook in plaats van de regie in handen te leggen bij een bemiddelingsbureau. Je bent immers niet voor niets zelfstandig ondernemer geworden!

Heb je vragen over alles wat te maken heeft met zelfstandig ondernemerschap in de zorg? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket