De Wet BIG en het BIG-register, hoe zit het nou?

Laatste update 28 juli 2023 om 13:07

Voor wie is de Wet BIG en indien deze van toepassing is op jou als zzp’er in de zorg waar dien je rekening mee te houden? Wat kun je verwachten?

De letters BIG staan voor Beroepen Individuele Gezondheidszorg. Het doel van deze wet is er voor te zorgen dat de kwaliteit van de gezondheidszorg hoog is en blijft. Ook biedt de wet bescherming aan. Bescherming aan patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen.

Voor wie geldt de Wet BIG?

In het BIG-register moeten de zogenaamde Artikel 3-beroepen zich registreren. Dat zijn ze volgens de Wet BIG verplicht. Ze vallen ook onder het tuchtrecht.  De beroepen waarbij je je moet registreren in het BIG-register zijn;

Arts
Fysiotherapeut
Apotheker
Tandarts
Verloskundige
Verloskundige
Verpleegkundige
Bachelor medisch hulpverlener (tijdelijke registratie)
Geregistreerd mondhygiënist (tijdelijke registratie)
Gezondheidszorgpsycholoog
Klinisch technoloog
Orthopedagoog-generalist
Physician assistant
Psychotherapeut

Meer achtergrond informatie vanuit Rijksoverheid

Het BIG-register, niet registreren

Daarnaast heb je de Artikel 36a-beroepen. Dat zijn de experimenteerberoepen, en die hebben een tijdelijke status. Meestal voor een jaar of 5.
De Artikel 34-beroepen vallen niet onder het tuchtrecht én kunnen zich niet registeren in het BIG-register. Maar ze vallen wél onder de Wet BIG.

Maar al hoef je je niet te registreren in het BIG-register, je kan wel onder artikel 34 van de Wet BIG vallen. Omdat je bijvoorbeeld een bepaald aantal handelingen wel mag uitvoeren. Denk dan aan injecteren, katheteriseren en een maagsonde inbrengen.

Een “gewone” verzorgende (AG) mag, buiten medicatie geven, bovengenoemde handelingen niet uitvoeren. De verzorgende IG (IG staat voor individuele gezondheidszorg), mag die handelingen wél uitvoeren. Dit komt omdat ze tijdens hun opleiding extra stof behandeld hebben waardoor ze extra kennis hebben gekregen. Helpenden hebben deze extra lesstof niet gehad tijdens hun opleiding, dus zij mogen geen voorbehouden en/of risicovolle handelingen uitvoeren.

Uitvoeringsverzoek bij risicovolle handelingen

Wanneer je als verpleegkundige of verzorgende IG zonder tussenkomst van een arts voorbehouden risicovolle handelingen verricht, moet de arts daarvoor een uitvoeringsverzoek indienen. Dit komt voort uit de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG).

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket