Download onze Whitepaper
Wil jij gaan starten als zzp’er in de zorg of ben je al een tijdje ondernemer en wil je nog eens kijken of je alles op orde hebt? Download dan onze gratis whitepaper.
DownloadLaatste update 29 oktober 2020 om 13:05
In de vorige nieuwsbrief heb je een artikel van ons kunnen lezen over de Wkkgz. We gaan nu verder met de Wet BIG. Want voor niet iedereen is het even duidelijk hoe het allemaal zit.
Eigenlijk is dat best wel een lastige materie. Maar dat gaan we hieronder helder uitleggen.
De letters BIG staan voor Beroepen Individuele Gezondheidszorg.
De Wet BIG moet er voor zorgen dat de kwaliteit van de gezondheidszorg hoog is en blijft.
Ook biedt de wet bescherming aan. Bescherming aan patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen.
In het BIG-register moeten de zogenaamde Artikel 3-beroepen zich registreren. Dat zijn ze volgens de Wet BIG verplicht. Ze vallen ook onder het tuchtrecht.
Daarnaast heb je de Artikel 36a-beroepen. Dat zijn de experimenteerberoepen, en die hebben een tijdelijke status. Meestal voor een jaar of 5.
De Artikel 34-beroepen vallen niet onder het tuchtrecht én kunnen zich niet registeren in het BIG-register. Maar ze vallen wél onder de Wet BIG.
Maar al hoef je je niet te registreren in het BIG-register, je kan wel onder artikel 34 van de Wet BIG vallen. Omdat je bijvoorbeeld een bepaald aantal handelingen wel mag uitvoeren. Denk dan aan injecteren, katheteriseren en een maagsonde inbrengen.
Een “gewone” verzorgende (AG) mag, buiten medicatie geven, bovengenoemde handelingen niet uitvoeren. De verzorgende IG (IG staat voor individuele gezondheidszorg), mag die handelingen wél uitvoeren. Dit komt omdat ze tijdens hun opleiding extra stof behandeld hebben waardoor ze extra kennis hebben gekregen. Helpenden hebben deze extra lesstof niet gehad tijdens hun opleiding, dus zij mogen geen voorbehouden en/of risicovolle handelingen uitvoeren.
Wanneer je als verpleegkundige of verzorgende IG zonder tussenkomst van een arts voorbehouden risicovolle handelingen verricht, moet de arts daarvoor een uitvoeringsverzoek indienen. Dit komt voort uit de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG).
Zorgscholing heeft een cursus ontwikkeld waarin de koppeling tussen de Wet BIG en het uitvoeringsverzoek naar voren komt. Daarnaast wordt ingegaan op het gebruik van het uitvoeringsverzoek in de praktijk. Deze module maakt deel uit van de set e-learningmodules over wetgeving in de zorg.
Daarnaast hebben we ook een e-learning ontwikkeld over de Wet BIG. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod:
Wil je meer weten? Lees dan hier verder over onze e-learning cursus over de Wet BIG. Ook deze module maakt onderdeel uit van de set modules over wetgeving.
Volgende maand gaan we verder in op de voorbehouden en risicovolle handelingen. Deze handelingen mag niet iedereen uitvoeren. Hoe dat dit precies zit leggen we dan uit.
SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.
Word direct lid Meer info