wtza

Laatste update 25 maart 2022 om 12:12

Stap 1: Wet kwaliteit klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) & Jeugdwet

Als zzp’er in de zorg is de kans erg groot dat je moet voldoen aan de Wkkgz. Als jij moet voldoen aan de Wkkgz moet je ook voldoen aan de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Twijfel jij of je moet voldoen aan de Wkkgz? Doe dan hier de handige zelftest. Of je moet voldoen aan de Wkkgz is in eerste instantie afhankelijk van jouw SBI code, uitzonderingen hierop vind je in de whitepaper die je kunt downloaden na het invullen van de zelftest. Verleen jij enkel zorg vanuit de Wmo? Dan is de Wtza op jou niet van toepassing.

Stap 2: Het zorgaanbiedersportaal

Als je wilt weten of je de Wtza op orde hebt, begin je bij het controleren of je al in het zorgaanbiedersportaal staat. Je kunt dit eenvoudig controleren door jouw gegevens in te vullen in het portaal. Er zijn 3 mogelijkheden:

  1. Je bent gestart als zzp’er vóór 1 januari 2022 en je staat in het register, je hoeft nu niks meer te doen.
  2. Je bent gestart als zzp’er vóór 1 januari 2022 en je staat niet in het register, je moet je melden bij het CIBG, zie stap 3.
  3. Je bent gestart als zzp’er ná 1 januari 2022, dan moet je je melden bij het CIBG, zie stap 3.

Stap 3: Melden bij het CIBG

Moet jij voldoen aan de eisen van de Wtza en sta je nog niet in het register of ben je ná 1 januari 2022 gestart als zzp’er in de zorg? Zorg dan dat je je meldt. Melden kan eenvoudig door naar toetredingzorgaanbieders.nl te gaan. Je kunt je alleen melden wanneer je in het bezit bent van een eHerkenning. Deze kun je aanschaffen bij verschillende leveranciers. Je hebt minimaal beveiligingsniveau EH2+ nodig om je te kunnen melden. Zodra je in het bezit bent van een eHerkenning kun je je gaan melden. De eHerkenning ontvang je per post. Er worden een aantal vragen aan je gesteld. Het melden is eenmalig, zodra je bent opgenomen in zorgaanbiedersportaal heb je aan de meldplicht voldaan.

Let op: de enige die de melding bij het CIBG kan doen ben jij zelf. Dit kan niemand anders voor je doen. Vertrouw dus niet op bedrijven die pretenderen de Wtza of de meldplicht voor je te ‘regelen’. Ook is het niet mogelijk om een abonnement te nemen op wetgeving, dus ook niet op de Wtza.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket