De Wtza in 3 stappen

Wtza, fabels over de Wtza

Laatste update 12 juli 2022 om 08:44

Voor je zorg kunt gaan verlenen als zzp’er in de zorg dien je te voldoen aan de meldplicht die de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) stelt. Je kunt drie maanden voor je start je melding al in orde maken.

Stap 1: Wet kwaliteit klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) & Jeugdwet

Als zzp’er in de zorg is de kans erg groot dat je moet voldoen aan de Wkkgz. Als jij moet voldoen aan de Wkkgz moet je ook voldoen aan de Wtza. Twijfel jij of je moet voldoen aan de Wkkgz? Doe dan hier de handige zelftest. Of je moet voldoen aan de Wkkgz is in eerste instantie afhankelijk van jouw SBI code, uitzonderingen hierop vind je in de whitepaper die je kunt downloaden na het invullen van de zelftest.

Het is erg belangrijk dat de SBI-code(s) overeenkomen met de zorg die je verleent.

Verleen jij enkel zorg vanuit de Wmo? Dan is de Wtza op jou niet van toepassing.

Stap 2: eHerkenning aanvragen

Je kunt je alleen melden bij het CIBG wanneer je in het bezit bent van een eHerkenning. Deze kun je aanschaffen bij verschillende leveranciers. Waar je op dient te letten.
1. Je hebt minimaal beveiligingsniveau EH2+ nodig om je te kunnen melden.
2. Voor zover bij ons bekend is de melding eenmalig. Tenzij je je diensten later uitbreidt dan heb je je eHerkenning nog eens nodig. Er van uitgaande dat je dit niet op korte termijn doet, raden wij aan de eHerkenning voor 1 jaar af te sluiten.

Voor de meldplicht is bovenstaande voldoende, of je kiest voor een hoger beveiligingsniveau en/of langere jaren is aan jou. De eHerkenning ontvang je per post of digitaal afhankelijk van de leverancier. Zodra je in het bezit bent van een eHerkenning kun je je gaan melden.

Stap 3: Melden bij het CIBG

Met je eHerkenning op zak is melden eenvoudig. Ga naar toetredingzorgaanbieders.nl en log in met je eHerkenning.
Er worden een aantal vragen aan je gesteld die betrekking hebben op jouw dienstverlening, kwaliteit etc . Wat het CIBG zegt over de vragenlijst is het vernoemen waard. ” De vragenlijst is een momentopname en de inspectie is zich hiervan bewust. Als u nu een inschatting maakt die over een half jaar anders blijkt te zijn is dit geen probleem. Mocht u twijfelen over een antwoord, dan wordt geadviseerd een antwoord te geven dat u het meest waarschijnlijk vindt.”.
Na je melding ontvang je een bevestiging van je melding, deze is voor jezelf.

Heb je vragen over dit stappenplan, neem contact op met onze klantenservice.

Let op: de enige die de melding bij het CIBG kan doen ben jij zelf. Dit kan niemand anders voor je doen. Vertrouw dus niet op bedrijven die pretenderen de Wtza of de meldplicht voor je te ‘regelen’. Ook is het niet mogelijk om een abonnement te nemen op wetgeving, dus ook niet op de Wtza.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket