De zorg wordt inefficiënt, duur en onmenselijk.

Bericht update 16 december 2022 om 15:06

Vandaag vertelt Harry Buter (41 jaar) ons over zijn visie in de zorg. Wat zou hij doen als hij aan het roer mocht staan..

‘’.. dan zou ik flink snoeien in de zorg, om maar eens te beginnen met het wegschrappen van allerlei niets bijdragende functies en werkzaamheden, waar de patiënt helemaal niets aan heeft. Zodat de zorg weer om de essentie draait ”zorg verlenen”.
Kosten in de GGZ liepen al uit de hand voordat er zzp’ers waren. Dat zou enorm veel kunnen schelen in de zorgkosten. Die kosten kunnen we vervolgens inzetten voor jong professionals in loondienst en voor zelfstandigen die gemotiveerd en gedreven zijn om het beste uit zichzelf en anderen te halen.

Zorg-ei

De reden dat ik ben gestart als zzp’er in de zorg is omdat ik me niet gehoord voelde. Ik was 37 jaar en ik kreeg alle vervelende diensten, zodat mijn oudere collega’s dat niet meer hoefden. Hierdoor had ik weinig tijd met mijn gezin en amper nog een sociaal leven. Ik kreeg continu bevelen vanuit managers. Ik kon mijn ‘zorg-ei’ niet kwijt en ook privé werkten die diensten en mijn ongenoegen over het werk niet mee.

Tarief is geen issue meer

Nu ik al een tijdje werkzaam ben als zzp’er word ik op veel plekken opnieuw gevraagd. Voorheen was het tarief altijd een issue, nu niet meer. Ze weten inmiddels wat ik ‘waard’ ben en dat staat in verhouding met mijn tarief. Het is zelfs zo dat ik heb moeten leren om ‘nee’ te zeggen, zodat ik niet over mijn eigen grenzen ga. Hoewel ik het fantastisch vind om te doen wat ik doe, heeft niemand iets aan mij als ik bijvoorbeeld in een burn-out kom. Ik werk nu 2 á 3 dagen in de ouderenzorg en 2 á 3 dagen in de jeugdzorg. Af en toe draai ik losse crisisdiensten, voornamelijk in de weekenden. De balans die ik nu gevonden heb, in afwisseling van mijn werkzaamheden, werkt voor mij prima.

Opdrachtgevers wees kritisch

Met mijn ervaring en kennis weet ik dat ik waardevol ben voor mijn opdrachtgevers. Ik ben dan ook van mening dat opdrachtgevers nog kritischer mogen zijn over wie ze wel en niet inhuren. Nu er een duidelijke groei is in aantal zzp’ers in de zorg wil dat niet zeggen dat deze groep ook ondernemers zijn. Soms zie ik jonge zzp’ers die amper ervaring hebben in de zorg. Ik maak me dan zorgen, wat als er iets misgaat? Zijn ze zich wel bewust van de gevolgen? Op het moment dat zij bepaalde verzekeringen niet op orde hebben, draait de rest van de maatschappij daarvoor op, dat vind ik niet juist.

Nu lijkt het alsof elke zorgprofessional een ondernemer is, maar dat is niet zo. Bij zelfstandigheid hoort verstandigheid. En als je niet verstandig bent, moet je dan wel aan ondernemerschap beginnen?

De zorg is onaantrekkelijk

Daarnaast is de tendens in de zorg (in de politiek overigens ook) om vooral in het hier en nu te denken en vooral niet bezig te zijn met de lange termijn. Het is makkelijker om te zeggen dat de zzp’ers duur zijn, dan te zeggen ‘we hebben de zorg veel te groot, log, bureaucratisch en onaantrekkelijk gemaakt: dat moeten we gaan oplossen’. 

Personeel behoud je door ze te waarderen, te vertrouwen en door ze verantwoordelijkheid te geven. Niet door ze te belasten met allerlei controle instrumenten en ze zonder overleg overal en nergens voor in te zetten. In al die jaren ben ik maar enkele goede managers tegengekomen. Een goede manager zie je op de werkvloer, is echt betrokken en geeft ondersteuning aan het team. Daarnaast is er ook een wildgroei aan allerlei managers (geen idee wat ze managen, in ieder geval niet het behouden van personeel).

Passende zorg onmogelijk

Ze zetten onze groep weg als een probleem. Dit frustreert mij enorm, omdat er een schaalvergroting is met bestuur, managers en administratieve regels. En ‘passende zorg’, hét thema bij de overheid. Ik zie hier maar weinig van, er wordt teveel standaard opgelost met pillen binnen de GGZ. Een gesprek is veel waardevoller, maar daar is geen tijd voor, dit wordt afgenomen door de zorgverzekeraars. Cliënten voelen zich niet gehoord en juist dat kost tijd tot we tijd maken.‘’

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket