Een prikje zetten kan toch iedereen?

klinisch redeneren

Laatste update 9 juni 2023 om 15:17

Met het grootschalige vaccinatieprogramma hoor je steeds vaker deze geluiden. Logisch, voor een leek. Maar vaccineren is wel een vaardigheid die aangeleerd moet worden. Er zit ook nogal wat theoretische kennis om heen. Denk aan de medische basiskennis die je nodig hebt om een juiste inschatting te maken, oftewel klinisch te kunnen redeneren.

Wat is klinisch redeneren?

De 6 stappen methode van Bakker kun je gebruiken als leidraad om klinisch te kunnen redeneren.

 1. Je leert het klinisch beeld van de patiënt te beoordelen en presenteren. En, belangrijk, je kan onderbouwen wat je ziet.
 2. Je weet antwoord te geven op de volgende vragen: Welk probleem heeft je patiënt? Zijn er lichamelijke of geestelijke klachten? Hebben ze met elkaar te maken? En welk probleem heeft de prioriteit?
 3.  Je onderzoekt. Weet je alles om de situatie goed te kunnen overzien? Heb je nog meer onderzoek nodig? Heb je hulp van een andere professional nodig?
 4. Je kijk vooruit. Wat heb je nodig om een zorgprofessional goed bij te staan? Wat valt binnen je taken en wat niet?
 5. Je leert van je eigen handelen. En je bespreekt dit zo nodig met een collega.

Waarom is dit ook belangrijk bij vaccinatie?

Tijdens het vaccineren moet je in een korte tijd een aantal beslissingen nemen. Je controleert of alle lichten op groen staan voor je een vaccin toedient. Een vaccinatie gaat niet altijd goed. In enkele gevallen kunnen er bijwerkingen optreden. Daarom wordt bijvoorbeeld ook aan de gevaccineerden gevraagd een kwartier tot half uur na de vaccinatie rustig te blijven zitten. Als de gevaccineerde bijwerkingen vertoont, dan kan jij met behulp van klinisch redeneren snel de juiste actie inzetten.

Spuiten zetten? Ja, dat kan ik wel, maar het is lang geleden

Als je iets niet regelmatig doet, zakt kennis weg. Of soms zijn er nieuwe inzichten. Daarom zou je jouw kennis zo nu en dan weer eens moeten ophalen. Theorie kun je opfrissen door het volgen van een e-learning, de praktijk kun je oefenen en laten toetsen tijdens een praktijkdag. Als je jouw kennis en vaardigheden hebt opgefrist voer je de handeling eerst nog een paar keer onder toezicht van een bekwame collega uit. Als dat goed gaat kun je de handeling daarna weer zelfstandig uitvoeren.

Cursus klinisch redeneren

Kijk hier als je een cursus wilt volgen over klinisch redeneren.

Kennis en vaardigheden

Als zzp’er is het soms lastig om je voorbehouden en risicovolle handelingen te oefenen en deze intercollegiaal af te laten toetsen. En als je je graag zou willen inzetten om mee te helpen aan het vaccinatieprogramma dan is het oefenen en laten toetsen wel zo wenselijk. Om jou daarmee te helpen heeft Zorgscholing speciaal voor de leden van Solopartners een mooie actie opgezet.

Speciale actie voor leden van SoloPartners

Praktijktoetsing voorbehouden en risicovolle handelingen met voorbereidende e-learning – Voor verzorgenden en verpleegkundigen. Ons cadeautje voor leden van SoloPartners; een hele fikse korting op deelname aan een van onze populairste trainingen. Als lid van SoloPartners betaal je voor de praktijktoetsing geen €225,- maar €199,- en daarbij krijg je het uitgebreide pakket e-learningmodules ter waarde van € 89,- er ook nog eens gratis bij. De opleidingsdagen (1 dagdeel) zijn in de maanden maart en mei. Wil jij ook gebruik maken van onze speciale actie? Of wil je meer informatie? Bekijk dan onze actiepagina speciaal voor leden van SoloPartners!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 39.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket