Een prikje zetten kan toch iedereen?

klinisch redeneren

Laatste update 7 maart 2024 om 16:21

Met het grootschalige vaccinatieprogramma hoor je steeds vaker deze geluiden. Logisch, voor een leek. Maar vaccineren is wel een vaardigheid die aangeleerd moet worden. Er zit ook nogal wat theoretische kennis om heen. Denk aan de medische basiskennis die je nodig hebt om een juiste inschatting te maken, oftewel klinisch te kunnen redeneren.

Wat is klinisch redeneren?

De 6 stappen methode van Bakker kun je gebruiken als leidraad om klinisch te kunnen redeneren.

  1. Je leert het klinisch beeld van de patiënt te beoordelen en presenteren. En, belangrijk, je kan onderbouwen wat je ziet.
  2. Je weet antwoord te geven op de volgende vragen: Welk probleem heeft je patiënt? Zijn er lichamelijke of geestelijke klachten? Hebben ze met elkaar te maken? En welk probleem heeft de prioriteit?
  3.  Je onderzoekt. Weet je alles om de situatie goed te kunnen overzien? Heb je nog meer onderzoek nodig? Heb je hulp van een andere professional nodig?
  4. Je kijk vooruit. Wat heb je nodig om een zorgprofessional goed bij te staan? Wat valt binnen je taken en wat niet?
  5. Je leert van je eigen handelen. En je bespreekt dit zo nodig met een collega.

Waarom is dit ook belangrijk bij vaccinatie?

Tijdens het vaccineren moet je in een korte tijd een aantal beslissingen nemen. Je controleert of alle lichten op groen staan voor je een vaccin toedient. Een vaccinatie gaat niet altijd goed. In enkele gevallen kunnen er bijwerkingen optreden. Daarom wordt bijvoorbeeld ook aan de gevaccineerden gevraagd een kwartier tot half uur na de vaccinatie rustig te blijven zitten. Als de gevaccineerde bijwerkingen vertoont, dan kan jij met behulp van klinisch redeneren snel de juiste actie inzetten.

Spuiten zetten? Ja, dat kan ik wel, maar het is lang geleden

Als je iets niet regelmatig doet, zakt kennis weg. Of soms zijn er nieuwe inzichten. Daarom zou je jouw kennis zo nu en dan weer eens moeten ophalen. Theorie kun je opfrissen door het volgen van een e-learning, de praktijk kun je oefenen en laten toetsen tijdens een praktijkdag. Als je jouw kennis en vaardigheden hebt opgefrist voer je de handeling eerst nog een paar keer onder toezicht van een bekwame collega uit. Als dat goed gaat kun je de handeling daarna weer zelfstandig uitvoeren.

Cursus klinisch redeneren

Kijk hier als je een cursus wilt volgen over klinisch redeneren.

Kennis en vaardigheden

Als zzp’er is het soms lastig om je voorbehouden en risicovolle handelingen te oefenen en deze intercollegiaal af te laten toetsen. En als je je graag zou willen inzetten om mee te helpen aan het vaccinatieprogramma dan is het oefenen en laten toetsen wel zo wenselijk.

Korting voor SoloPartners-leden bij Zorgscholing

Leden van het kwaliteitspakket ontvangen korting op e-learning t.w.v. € 130 per jaar. Voor SoloPartners-leden van het basispakket bedraagt de korting € 69,- per jaar. De korting geldt op een zeer uitgebreid, door V&VN geaccrediteerd, e-learningpakket met meer dan 240 modules; kies voor verbreding, verdieping of het op peil houden van kennis. Opgezet in samenwerking met ZorgScholing.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket