Er is sprake van geweld in de zorgrelatie, wat nu?

Bericht update 7 februari 2019 om 13:52

Op het moment dat er zich een situatie voordoet waarin sprake is van geweld, binnen een zorgrelatie, moet dit direct gemeld worden bij de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd). Dit is zo vastgelegd in de Wkkgz.

Er is sprake van geweld in de zorgrelatie als er geweld van een zorgverlener jegens een cliënt plaatsvindt. Dit kan gaan om een medewerker maar ook om een ander persoon die werkt binnen of in de opdracht van de zorginstelling. Ook ben je verplicht om te melden wanneer 2 cliënten onderling geweld hebben gebruikt wanneer zij beiden minimaal een dagdeel in een zorginstelling verblijven. Hiervoor gelden wel aanvullende beleidsregels. Geweld is in de zorgrelatie een breed begrip, dat houdt in dat het niet alleen gaat om seksueel misbruik of ontucht. Het kan gaan om allerlei vormen van mishandeling of dwang die strafbaar zijn volgens het WvS.

De wet omschrijft het als volgt:

‘’Seksueel binnendringen van het lichaam van of ontucht met een cliënt, alsmede geweld jegens een cliënt, door iemand die in dienst of in opdracht van een instelling of opdrachtnemer van een instelling werkzaam is, dan wel door een andere cliënt met wie de cliënt gedurende het etmaal of een dagdeel in een accommodatie van een instelling verblijft.’’

Je dient binnen 3 dagen melding te doen. Als je twijfelt of er sprake is van geweld heb je hiervoor 6 weken de tijd om dat uit te zoeken. Twijfel je na 6 weken nog, dan moet je alsnog melding maken. Als je niet, of niet op tijd meldt dan loop je het risico op een boete.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket