Erwin Pijffers (zzp‘er en ambassadeur van Gehandicaptenzorg in opleiding):

Bericht update 21 maart 2022 om 14:14

“Begeleider of leerling in de gehandicaptenzorg? Laat van je horen!”

We weten het allemaal: de gehandicaptenzorg kent veel verloop en er wordt een groot beroep gedaan op de mentale flexibiliteit van de zorgverleners. Hierdoor krijgt de gehandicaptenzorg nogal eens een negatieve stempel. “Maar dat tij gaan we keren”, aldus Erwin Pijffers.

Erwin werkt al tien jaar in de gehandicaptenzorg. Hij raakte geïnteresseerd in het vak toen hij tijdens het basketbal in aanraking kwam met een pupil met zware gedragsproblemen. Erwin merkte dat zijn persoonlijkheid – stabiel en mensgericht – een positief effect had op zijn pupil. Daarom besloot hij zich verder te verdiepen in sociaalpedagogisch werk. Hij volgde de mbo 4-opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, haalde diverse diploma’s en werd zelfstandige onder de naam Pijffers Zorgservice.

SoloPartners

Erwin is erg blij met SoloPartners als brancheorganisatie voor zzp‘ers in de zorg: “Ik vind het heel fijn wat ze allemaal voor ons doen. De klachtenregeling en modelovereenkomsten zijn ideaal voor mij. Verder ben ik zeer blij met de webinars die ze aanbieden. Die zetten voor mij in praktisch opzicht de puntjes op de i, bijvoorbeeld als het gaat over belastingzaken. En helemaal leuk natuurlijk dat ik in dit artikel mag vertellen over mijn ambassadeurschap. Hopelijk kan ik de lezers inspireren.”

Leermeester

Het bedrijf van Erwin loopt goed. Hij werkt op dit moment op drie groepen en is blij met die afwisseling. Maar hij ziet wel een tendens. “Ik weet dat veel jonge, net afgestudeerden en leerlingen op een nieuwe groep worden gezet en na verloop van tijd uitvallen vanwege de grote belasting. Dat is zó zonde van ieders inspanningen.”

Zijn raad aan net afgestudeerden en leerlingen is dan ook: zorg dat je een goede leermeester krijgt. “Denk bijvoorbeeld aan een ervaren, oudere collega. Die je kan laten zien hoe je het vak uitoefent en hoe je in bepaalde gevallen moet handelen. Daarnaast zijn verschillende ervaringen belangrijk. Ik heb bij veel verschillende instellingen met verschillende doelgroepen gewerkt. Daar word je alleen maar slimmer en sterker van.”

Erwin heeft ook een oproep aan werkgevers: “Zorg goed voor je onervaren medewerkers. En behoed hen en jezelf voor verzuim. Iedereen doet heel veel moeite om goede medewerkers te werven, maar hen behouden is net zo belangrijk. Maak van inwerktijd en begeleiding dus een topprioriteit.”

Rust

Naast zijn werk voelde Erwin ook de behoefte om zich verder te ontwikkelen. Hij schreef zich daarom in voor de leergang Ambassadeur Gehandicaptenzorg: een pilot van het ministerie van VWS en de beroepsvereniging Social Work. Het idee: met elf collega’s uit de gehandicaptenzorg de sector op de kaart zetten, een netwerk opbouwen en op termijn – samen met derden – beslissingen nemen. Tijdens de maandelijkse themadagen bespreken de leden van de beroepsvereniging diverse onderwerpen die de gehandicaptenzorg raken, zoals ‘politiek en invloed’.

Erwin is de enige zelfstandige in het gezelschap. Een beetje een vreemde eend in de bijt dus, maar juist als zelfstandige in de zorg probeert hij een positieve bijdrage te leveren. Erwin: “Ik roep andere zelfstandigen in de gehandicaptenzorg vooral op om zich ook in te schrijven voor de leergang. En we moeten af van de negatieve stempels, bijvoorbeeld als het gaat over verloop en werkdruk. Als ambassadeur kun je daar een bijdrage aan leveren.”

Goed om te weten: in juni start een tweede groep. Erwin: “Het zou gaaf zijn als daar weer iemand uit het netwerk van SoloPartners aanschuift. Dus voor iedereen die dit leest: laat je horen, bouw een netwerk op en ga gesprekken aan. Daar hebben we uiteindelijk allemaal baat bij.”

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 34.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket