Financiële uitbuiting van ouderen: het kan je overkomen!

Oudere vrouw die wordt bijgestaan door zorgverlener

Bericht update 15 juni 2020 om 15:26

Dora overleed en haar erfenis ging naar een voor de familie onbekend echtpaar. Wat hier aan vooraf ging..

De zus van Dora (84 jaar) overleed… in diezelfde week stond er een echtpaar voor haar deur. De man van het echtpaar vertelde dat zijn vader de boekhouder was geweest van Dora’s ouders. Die hadden vroeger een winkel. Het echtpaar vond het verschrikkelijk dat Dora’s zus was overleden en boden direct aan om met haar naar de begrafenis te rijden. Dora vond dit wat vreemd maar durfde het niet te weigeren en dacht ‘dan heb ik in ieder geval vervoer naar begrafenis’.

Na deze behulpzame actie kwam het echtpaar met enige regelmatig bij Dora op bezoek. Elke keer brachten ze leuke cadeaus voor haar mee en regelmatig namen  ze haar mee uit..

Naar mate de tijd verstreek namen zij Dora steeds meer taken uit handen. Zeer listig en soms ongevraagd. Zo regelde bijvoorbeeld de man van het echtpaar haar geldzaken en nam de vrouw de huishoudelijke klusjes voor haar rekening zodat Dora haar huishoudelijke hulp (via WMO) kon opzeggen.

Nadat de dame twee keer de huishoudelijke taken had vervuld liet ze Dora in de steek. Waardoor Dora opnieuw een verzoek voor een hulp bij het WMO loket moest indienen.. En haar geldzaken? In het begin dat de man van het echtpaar haar financiën overnam was niets teveel gevraagd, maar ondertussen had ze geen idee meer hoe ze er financieel voor stond.

Dora kwam in contact met een hulpverleenster. Ze vertelde haar in vertrouwen over de opdringerige manier van het echtpaar waardoor ze akkoord is gegaan met dingen waar ze eigenlijk niet achter stond, en dit niet durfde te weigeren. En hoe het zo ver heeft kunnen komen? Schaamte, intimidatie gevolgd door (steeds meer) angst. Ze had niet direct het kwade gezien en nooit kunnen voorspellen dat het zo zou lopen.

De hulpverleenster en Dora kwamen samen tot de conclusie dat dit niet de man was die haar geldzaken en dergelijke moest regelen. Eindelijk had Dora haar hart gelucht en de moed gevonden om alles terug te draaien.

Verdrietig genoeg overleed Dora voordat ze zaken ongedaan kon te maken. Wat bleek, de erfenis is naar het echtpaar gegaan. Haar neven deden aangifte toen ze hoorden wat er was gebeurd. Dora bleek niet de enige vrouw die was bedrogen. Dit echtpaar wist ook de erfenis van een andere vrouw binnen te halen. Echter was dit slachtoffer dement en dus ontoerekeningsvatbaar verklaard door Justitie waardoor de erfenis teruggegaan is naar de kinderen. Bij Dora’s situatie was anders, Justitie verklaarde haar toerekeningsvatbaar. Bewijzen dat het echtpaar op onjuiste wijze de erfenis heeft verkregen zijn er niet.

Door langzaam het vertrouwen te winnen van Dora en haar steeds verder te isoleren van (sociale) contacten heeft dit kunnen gebeuren. Ouderen blijven tegenwoordig langer thuis wonen.. met de nodige risico’s. Jij als zorgverlener hoort vaak bij het kleine netwerk van deze ouderen. Jij kan het verschil maken..

Wat kunnen zorgverleners betekenen?

Ouderenmishandeling waaronder financiële uitbuiting is een ernstig probleem met grote gevolgen. Veel ouderen durven niet aan te geven dat er iets mis is. Soms is de drempel zo hoog omdat het een bekende betreft zoals hun eigen zoon of dochter.

Het is voor ouderen vaak onmogelijk om uit de situatie te komen. Des te belangrijker dat jij als zorgverlener bij een vermoeden van ouderenmishandeling direct actie onderneemt. Ook als je twijfelt.

Maak het bespreekbaar en blijf er niet mee rond lopen, ga bijvoorbeeld het gesprek aan met iemand uit je team. Werk je binnen een instelling, neem contact met de aandachtsfunctionaris op. Je kunt daarbij de stappen van de meldcode hanteren.

Of neem contact op met Veilig Thuis via het gratis telefoonnummer 0800 2000. Dit kan 24 uur per dag.

Zorgbelang Brabant I Zeeland

Wij, Zorgbelang Brabant, zagen de afgelopen maanden verschillende situaties waarbij oudere mensen werden misbruikt. Ze werden gemeld via het Adviespunt Zorgbelang. Het gaat vaak om alleenstaande ouderen die afhankelijk zijn geworden van anderen waardoor ze kwetsbaar zijn. Wat ons op dit moment het meeste opvalt, zijn de meldingen over financieel misbruik. Wij vermoeden dat meer ouderen hiermee te maken hebben en het een verborgen probleem is.
Via een blog bij SoloPartners hopen wij jullie hier extra op te attenderen om juist deze kwetsbare groep te kunnen helpen.

Scholing en training van zorgverleners kan meer slachtoffers voorkomen. Zorgbelang heeft hiervoor een basistraining zodat je signalen leert herkennen, zowel bij daders als slachtoffers. Het is belangrijk dat je weet welke ouderen een risico lopen zodat je hier meer oog voor krijgt en handvatten krijgt voor de aanpak.

Voor meer informatie avleeuwen@zorgbelang-brabant.nl  06 22 14 91 01 of Nelleke Maathuis nmaathuis@zorgbelang-brabant.nl 06 41 11 01 11.

Anita van Leeuwen – Zorgbelang Brabant – Zeeland

Anita zal de komende tijd meerdere onderwerpen, met betrekking tot ouderenmishandeling en de rol van jou als zorgverlener, via ons onder de aandacht brengen. Zorgbelang Brabant is onderdeel van Zorgbelang Nederland

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket