Heb ik een VOG nodig om aan de Wkkgz te voldoen?

digitale VOG

Laatste update 29 maart 2024 om 11:20

Ja en nee, is het antwoord op deze vraag. Indien je Wlz-zorg verleent moet je volgens de Wkkgz een VOG in je bezit hebben die niet ouder mag zijn dan 3 jaar. Deze moet je dan ook kunnen tonen indien de cliënt, IGJ of opdrachtgever daar om vraagt. Verleen jij zorg die niet onder de Wlz valt dan heb je niet perse een VOG nodig.

Wlz betekent: ‘Wet langdurige zorg’ en regelt zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Deze mensen zijn volledig van jou afhankelijk, en dat maakt deze mensen enorm kwetsbaar. Met het aanvragen van een VOG worden een aantal zaken gescreend. De instantie die de VOG uitgeeft heet Justis, zij onderzoekt of je strafbare feiten hebt gepleegd. Als je geen strafbare feiten hebt gepleegd dan wordt de VOG afgegeven. Heb je wel strafbare feiten gepleegd dan gaat Justis onderzoeken of deze relevant zijn voor het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Zo hoeft een snelheidsovertreding niet altijd relevant te zijn voor een baan in de zorg. Voor meer informatie over de verklaring omtrent gedrag, kijk op de website van Justis.

Indien je gebruik maakt van ons kwaliteitspakket, vragen wij de VOG gratis voor je aan en vergoeden wij eenmaal per lidmaatschapsjaar de kosten van deze VOG. Ook is de VOG neutraal en dus inzetbaar voor meerdere opdrachtgevers.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket