Hij twijfelde of hij als zzp’er wel voldoende werk zou hebben

Roy Zorgt

Laatste update 25 november 2022 om 13:34

Maak kennis met de man achter Roy Zorgt. Roy werkt al 2 jaar als zelfstandig (persoonlijk) begeleider binnen de gehandicaptenzorg. Op projectbasis met een duidelijk zorgdoel laat hij keer op keer zien dat hij het verschil maakt als zzp’er, maar dit ging niet zonder slag of stoot.

Hoe zijn ondernemerschap begon

9 jaar lang werkte Roy in loondienst binnen een instelling als persoonlijk begeleider in gehandicaptenzorg. ‘Ik was in die periode op zoek naar of de switch naar de jeugdzorg of starten als zzp’er. Ik wilde weer deel uitmaken van een groep waar ik echt van meerwaarde kon zijn’, dacht Roy. Hij besloot dan ook om 2 jaar geleden voor zichzelf te beginnen.

Roy struggelde met zijn keuze. Hij twijfelde of hij als zzp’er wel voldoende werk zou hebben, alle wet- en regelgeving kon vinden en toepassen. Uiteindelijk heeft hij middels onze website veel informatie gevonden die hem bevestiging gaf en soms toelichting op wat hij al had gevonden bij de Belastingdienst en overheid. Het stukje onderzoek doen gaf hem het inzicht dat hij zzp’er wilde zijn.

Het vertrouwen groeide

‘Nadat ik een paar maanden was gestart als zzp’er in de zorg en gebeld werd door een oud leidinggevende was fantastisch. Ze wou echt mij hebben op een groep. Dat gaf me echt het vertrouwen dat ik goed bezig was’, vertelt Roy. Vanaf toen is Roy selectiever geworden in opdrachten. Ook door te praten met andere zzp’ers en daar inzichten uit te halen werd hij steeds professioneler. De ondernemersschoen paste hem steeds beter.

’Als zzp’er in de zorg moet je het verschil maken en dat kan ik alleen door doen door me in te zetten als ondernemer én zorgprofessional. Eindelijk is het moment daar, mijn website is af, daar ben ik trots op.’

Duidelijk doel

Roy gaat een project aan tot het doel is bereikt. Mocht hij een ander doel zien waarbij hij van meerwaarde kan zijn binnen een opdracht, gaat hij in gesprek met de opdrachtgever. Dit is hoe hij het beste tot zijn recht komt, zo kan hij echt het verschil maken, elke keer weer.

Ik durf veel meer

Soms start hij een project om een afdeling weer op de rit te krijgen of hoe hij het benoemen zou: een mooie basis te creëren voor de cliënt en de zorgverlening rondom. Hij merkt op dat hij en andere zzp’ers beter gehoord worden door een instelling dan mensen in loondienst.

Mond-tot-mond reclame

‘Ik zie de meerwaarde niet van enkel losse diensten draaien via een bemiddelingsbureau. Dat is niet hoe ik mezelf zie als ondernemer. Dat zou ik ook niet kunnen, daar haal ik geen voldoening uit. Natuurlijk help ik wel eens met een crisisdienst, maar dat is niet mijn corebusiness. Zelfs uit die crisisdiensten haal ik projectmatige opdrachten omdat ik mijn stempel als ondernemer altijd achter probeer te laten.’ Opdrachten komen ook vanzelf binnen, vaak door mond-tot-mond reclame. ‘Welke opdracht ik ook aanneem, ik wil dat ik ze met de gedachte achterlaat ‘die Roy, die is kundig en willen we vaker’. Dan nog neemt Roy niet elke opdracht aan, hij komt enkel met een zorgdoel.

Samen werken een succes

Roy werkt nu aan een project binnen een instelling in de gehandicaptenzorg. Hij werd ingehuurd om de stabiliteit in de groep te borgen, en dat is gelukt. ‘Niet de zorgmedewerkers hadden de regie, maar de cliënten, dat klopte niet.’ Hij is met een klein netwerk van zzp’ers binnen een bestaand team gekomen om de stichting ruimte te geven. Hij zorgt samen met het team voor een werkbare omgeving, voor zowel de zorgverleners als voor de cliënten. ‘Wij worden hier niet gezien als uitzendkrachten maar als onderdeel van het team.’ Hij is van mening dat hij en andere zzp’ers worden ingevlogen vanwege de extra kennis en kunde, om zo samen de bedrijfsprocessen te optimaliseren. Op die manier maken zij het verschil binnen het team zolang dat nodig is.

Snel schakelen

En deze keer is de opdracht veranderd, de basis stond en later bleek dat de woning niet kon blijven bestaan. Als zzp’er kun je schakelen, snel schakelen vertelt Roy. Doordat het ‘team’ zo betrokken is geraakt, zetten zij zich samen in om een nieuw thuis te vinden voor elke cliënt. Daar liggen verschillende uitdagingen, vanuit verschillende perspectieven. ‘Maar het is fijn dat we dit samen aan gaan en zo de zorg kunnen borgen voordat er een nieuw thuis is gevonden.’

Naam:Roy Kiekebosch
Bedrijfsnaam:Roy Zorgt
Werkzame sector:Gehandicaptenzorg
Intramuraal/extramuraal/eigen praktijk:Werkzaam binnen verschillende instellingen
Beroep:(Persoonlijk) begeleider
Werkzaam regio:Regio Zwolle
Hoelang al zzp’er:2 jaar
Was je hiervoor in loondienst?Ja, hiervoor 9 jaar in loondienst gewerkt.
Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket