HKZ-zzp keurmerk is de kroon op mijn werk

Laatste update 30 maart 2020 om 13:16

Lisette van Bavel (57 jaar) heeft als één van de eersten in Nederland het HKZ-zzp keurmerk behaald. Lisette is al 35 jaar werkzaam in de zorg als ziekenverzorgende, waarvan 11,5 jaar als zzp’er in de omgeving van Breda. “Ik wilde mijn eigen zaakjes regelen”, licht Lisette haar keuze voor het ondernemerschap in de zorg toe. Ze werkt voor verschillende zorgaanbieders, verpleeg-, en verzorgingshuizen en verleent verslavingszorg, thuiszorg en palliatieve zorg. We vroegen haar alles over het behalen van het HKZ-zzp keurmerk, de voordelen ervan en de reacties uit haar omgeving.

Hoe verliep het behalen van het keurmerk?

“Ik moest aantonen dat ik een goede zzp’er ben. Dat begon met het verzamelen van documenten: diploma’s, certificaten, overeenkomsten, verzekeringen, mijn plan van aanpak, noem maar op! Omdat ik altijd alles goed bijhoud in mijn portfolio kon ik de benodigde documenten snel terugvinden. Daarnaast heb ik een vragenlijst ingevuld. Omdat dit een pilot was liep ik af en toe tegen een situatie aan waarin ik niet verder kwam. Toen stond Amy van SoloPartners, de brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg, voor mij klaar om te helpen. Omdat ik daar lid van ben, heb ik altijd een aanspreekpunt en helpen ze me met alles.”

“Vervolgens had ik een afspraak in Barendrecht voor een gesprek met de Certificerende Instelling, dat is een onafhankelijk instituut. Ik was super zenuwachtig, maar ik was goed voorbereid want ik had alle documenten en mijn laptop meegenomen. Ze beoordeelden mij niet alleen zorginhoudelijk, maar ook op mijn kwaliteiten als ondernemer. Het voelde anders dan naar een opdrachtgever gaan en jezelf verkopen. Toen ik naar huis ging wist ik nog niet wat het eindoordeel was. Maar toen ik thuis kwam van vakantie, lag het certificaat in de bus. Ik ben er super trots op!”

Wat zijn voor jou de voordelen van het HKZ-zzp keurmerk?

“Het grootste voordeel is de kwaliteitsnorm waaraan je voldoet. Iedereen weet nu dat ik mijn zaken op orde heb, niet alleen als zorgverlener maar ook als ondernemer. Alles is goed, alles klopt. Dat geeft mij een goed en gerust gevoel. Ik had natuurlijk al een mooie portfolio, maar ik heb nu als één van de eersten in Nederland het HKZ-zzp keurmerk. Het HKZ-zzp keurmerk is de kroon op mijn werk.”

Wat zijn de reacties uit je omgeving?

“De organisaties die mij inhuren vinden het geweldig! De mensen die ik erover spreek zijn erg nieuwsgierig en willen er alles over weten. Ik vind het ook belangrijk om mijn opdrachtgevers te informeren hierover. Als je het keurmerk kan laten zien, heb je gewoonweg een streepje voor. Ze kunnen me opzoeken in het register en dan weten ze dat alles oké is. Ik merk bij andere zzp’ers in de zorg veel enthousiasme, de volgende stap is dat ze ook het initiatief moeten nemen om het keurmerk te behalen. Als ik zeg: ‘ik heb hem al gehaald’, dan word ik bestookt met allerlei vragen. Mijn man wilde mijn certificaat inlijsten, dat vind ik net te ver gaan, maar ik ben er wel enorm trots op en dat mag iedereen weten.”

Zou je andere zzp’ers in de zorg het HKZ-zzp keurmerk aanbevelen?

“Ik zou het zeker aanbevelen. Ik zou het zelfs goed vinden als het verplicht gesteld zou worden. Als zzp’er in de zorg moet je dit willen behalen. De motivatie om het keurmerk te halen moet wel vanuit je hart zijn, je moet het doen voor jezelf en de kwaliteit van zorg die je aanbiedt en niet omdat je je uurtarief wil opschroeven. Ik werk al 35 jaar met mijn hart!”

Vraag hier ook het HKZ-zzp keurmerk aan.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket