Hoe borg je de privacy volgens de Wkkgz?

Laatste update 4 mei 2021 om 09:37

De AVG is leidend als het de privacy van jou of je cliënt betreft. In dit artikel geven wij een aantal adviezen over het borgen van de privacy.

Met de nieuwe wet AVG is het de bedoeling dat je de privacy van de cliënten maximaal waarborgt. In combinatie met voldoen aan de Wkkgz is het van belang dat je zo min mogelijk informatie over je cliënt vrijgeeft. Het anonimiseren is niet voldoende, probeer ook om bijvoorbeeld beroepen zoveel mogelijk gelijk te houden. Is je cliënt stratenmaker vul dan in dat het een beroep betreft ‘waar veel lichamelijke inspanning nodig is’.
In principe is het de bedoeling dat alle gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd worden. Het delen van patiëntgegevens moet altijd zo veilig mogelijk gebeuren. Probeer alles in eigen beheer te houden en zo min mogelijk via USB of andere media te delen. Op deze manier kun je de veiligheid van de gegevens zoveel mogelijk waarborgen.
Let ook goed op met wie je de informatie deelt. Een zorgaanbieder in dezelfde gemeente kan de gegevens wellicht veel makkelijker herleiden dan een zorgaanbieder die in een andere gemeente werkt. Bepaalde kenmerken en eigenschappen van jouw cliënt kunnen bekend in de oren klinken bij een collega uit de buurt. Denk hierbij aan het evalueren van bijvoorbeeld fouten die je hebt gemaakt en die je bespreekt met een collega. Je moet toestemming vragen aan je cliënt voor het delen van informatie. Dit moet op een expliciete manier gebeuren, dus bijvoorbeeld met een handtekening.

Benieuwd naar alle details ook als het gaat om het cliëntendossier, vind in onze whitepaper het antwoord!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket